LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION CORSAIR VENGEANCE 1500
Inledning
Corsair har släppt ännu ett headset på marknaden för gamers och utvecklingen har verkligen gått framåt sedan jag recenserade deras headset Corsair HS1 som fick 8/10 i betyg. Med Corsair Vengeance 1500 som ligger i samma prisklass, kanske till och med aningen billigare så kan det vara en stor succé om man tagit tillvara på de bra sakerna med HS1 och förbättrat det som var mindre bra. Med sin lyxiga design och 7.1 ljud är alla odds på Corsairs sida. Så har Corsair byggt vidare på sin mycket potenta föregångare Corsair HS1? Läs vidare så får du svaret!

Specifikationer

 • Jack: USB Type A
 • Volymkontroll: Ja
 • Högtalarelement: 50 millimeter
 • Kabellängd: 3 m
 • Frekvensomfång: 20Hz to 20kHz
 • Känslighet: 95dB (A-weighted)
 • Impedans: 32 Ohms @ 1kHz
 • Garanti: 2 år • Första intryck och design
  Det första intrycket jag fick när jag packade upp detta headset var verkligen "WOW". Med sin borstade metall på sidorna och stora, mjuka kuddar runt högtalarelementen får man en stark känsla av att detta rör sig om en kvalitets-produkt, speciellt för det relativt låga priset som det har - jag skulle utan tvekan gissa på att de kostade över 1 000 kronor om jag bara sett och testat headsetet!

  Boxen headsetet levereras i är som vanligt från Corsair i ett blått tema och fint designad med genomskinlig plast på ena sidan så att man kan se en del av hörluren. I boxen finner jag headsetet i någon form av papp som ser ut att vara återvunnet papper vilket tyder på att Corsair här har tänkt på miljön - smart!  Sidorna har som sagt en finish av borstad aluminium, kuddarna för öronen är stora och riktigt mjuka och gjorda av något mycket lent textilmaterial. Bågen som går över huvudet är vadderad för bästa komfort tillsammans med de mjuka öronkuddarna. De går även att ställa in hur stor bågen ska vara så att de passar folk med litet huvud lika väl som folk med större huvuden. För att man ska kunna ställa in så att headsetet sitter rakt och jämt och inte snett har Corsair gjort som olika "spår" precis som på HS1 och det är en mycket bra funktion tycker jag för att det skall sitta så perfekt som möjligt på huvudet. Det fungerar så att det är en ett långt spår, sedan ett kortare och sedan ett långt igen och fortsätter i den stilen. Så då kan man enkelt ställa in så man ser tre spår på varje sida vilket är den perfekta inställningen för mig. Man kan också precis som på HS1 vrida hörlurskåporna 90 grader. Jag tycker egentligen inte det fyller någon bra funktion, men tanken är väl att man ska kunna packa med sig de lättare om man ska på LAN eller liknande. För mig blir det nästan en nackdel då det inte är ofta man åker iväg med headsetet och då blir det mest störande eftersom konstruktionen blir lite mer "sladdrig". Men det är inte värre än HS1. Men med denna design så sitter headsetet på utan att irritera det minsta och man kan sitta i timmar utan problem.  Mikrofonen sitter som på de flesta headset på vänster sida och är en arm av plast som man fäller ner. Den har flera olika steg som är precis lagom distinkta så att den inte rör sig när man spelar, men inte heller på något sätt är jobbig att ändra position på. Runt själva mikrofonen längst ut på armen finns en bit borstad aluminium som förhöjer den estetiska effekten av headsetet ytterligare och gör att det känns lyxigt.

  På sladden sitter en volymkontroll i svart plast i precis lagom storlek där du kan höja och sänka volymen samt stänga av mikrofonen. Personligen skulle jag klara mig bra utan volymkontrollen då jag alltid styr volymen via tangentbordet, men det är inte alla som har den lyxen så jag skulle vilja säga att det är en bra sak att den finns där, men för mig är den mest störig. Det lyser med ett blått sken runt volymknapparna när mikrofonen är på och rött när man stängt av den. Det blåa skenet är ganska starkt och stör mig, så jag får tänka på att lägga den så den inte syns eller upp och ner på bordet så man inte ser skenet och störs av det.
  Användning - spel, musik, film och mjukvara
  Det första jag gjorde efter att ha packat upp headsetet och fotat var att ladda ner senaste drivrutinerna från Corsair och installera headsetet. Det var inga problem med installationen och de drivrutiner som användes var Corsair Headset Drivers version 1.1.

  Ivrig som ett barn på julafton ställde jag in headsetets USB-ljudkort som standard och satte på musik för att höra hur ljudet var. Även här kan man säga att mitt första intryck var "WOW!". Ljudet är väldigt rent och klart med väl kontrollerad diskant, distinkt mellanregister samt en rapp bas. Ljudet är nästan lite åt HiFi-hållet, dvs inte någon överdriven bas och andra ändringar som många andra headset har. Ljudet låter som det är menat att låta får jag känslan av. Detta kan ta ett tag att vänja sig vid, men var absolut inga problem för mig och jag njöt på med musik på hög volym utan någon antydan till distorsion eller att de inte skulle klara av den höga volymen. Detta är förmodligen tack vara de 50 millimeter stora högtalarelementen. Efter någon timmes användning kändes ljudet helt normalt och toppen och mina andra headset jag hade hemma just då lät "fel".

  Efter att ha lyssnat på lite musik var det dags att starta upp CS 1.6 för att testa hur de presterar i vårt huvudsakliga spel här på BrutalCS. Och vid det här laget var det ingen överraskning att ljudet verkligen höll vad det lovade - 7.1-ljudet fungerar mycket bra och man hör positionen på sina motståndare som aldrig förut. Mikrofonen presterar bra den också och gör att alla man spelar med hör vad man säger tydligt.

  Jag testade även hörlurarna i Battlefield 3 samt Starcraft 2 och det var ingen skillnad där. I Battlefield 3 kom basen fram lite mer vid explosioner och man får en en mycket bra känsla och stämning med hjälp av ljudet. Man hör om det är någon som försöker vara modig och smyga på sig bakifrån tack vara 7.1-ljudet. i Starcraft 2 är ljudet inte lika viktigt spelmässigt, men det är ett bra ljud som definitivt höjer spelkänslan.

  Förväntningarna för att testa headsetet för film var vid det här laget höga och jag satte på en BluRay-film utan komprimerat ljud för att kunna bedöma det utifrån bästa möjliga scenario. Föga förvånande var även detta en ren njutning och ljudet blir mycket levande och explosioner och action-scener får igång basen ordentligt samtidigt som mellanregister och diskant var kontrollerad och även enkla dialoger lät mycket bra. Jag testade även att se en DVD-film och det var ingen skillnad där - så vad du än kollar på får du ut bra ljud med Vengeance 1500.

  Drivrutinerna som Vengeance 1500 använder sig av är mycket enkla och man kan göra diverse enklare inställningar, bland annat kan man stänga av 7.1 ljudet om man vill och så har det en inbyggd EQ vilket är väldigt bra. Jag justerade den lite för att få aningen kraftigare bas vilket verkligen gjorde det där sista i musik och film, men fungerar i spel ändå med tydlig positionering av olika ljud.
  Slutsats
  Kort sagt så är Corsair Vengeance 1500 ett headset som levererar på i princip alla punkter och vid alla tillfällen! Ljudet vid spel är utmärkt och ger en stor fördel mot om man skulle köra med 2.0 ljud. Vid musik och film är det lika imponerande och komforten är bland det bästa, om inte den bästa jag sett hos ett headset jag har testat. Mjukvaran är enkel men mycket användbar för att få till precis det ljudet du vill ha.

  Jag är mycket imponerad av detta headset, speciellt med tanke till det låga pris det kostar. Det är definitivt en förbättring av det redan bra Corsair HS1 med en stabilare och snyggare design, bättre mick, bättre ljud och väldigt trevlig mjukvara. Det är synd att det bara finns i USB-version dock så man inte kan utnyttja eventuella bra ljudkort som man har i datorn (men USB-ljudkortet slår alla inbyggda i moderkort alla dagar i veckan). Ett rekommenderat köp för dig som inte har ett bra separat ljudkort och letar efter ett headset i prisklassen under 1 250 kronor då det presterar bra som lurar som har den prislappen.


  Corsair Vengeance 1500 kan köpas hos MaxFps.se och kostar 699 kronor.  Text: Tommy "Tommy" Flankert
  Bilder: Tommy "Tommy" Flankert
  Fördelar
 • Utmärkt 7.1-ljud för spel
 • Mycket bra ljud till musik och film
 • Grymt bra ergonomi och passform
 • Bra mjukvara
 • Bättre ljudkort än från de flesta moderkorten
 • Nackdelar
 • Enbart USB-version
 • Starkt blått sken på volymkontrollen
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2012-01-20 13:28
  Grym recension!

  Verkar vara ett toppen headset, funderar redan på att köpa de :)
  #2
  2012-01-20 13:42
  Synd att det bara är usb. Är ganska nöjd med mina siberia, men har länge funderat på att skaffa några hörlurar/headset med stora och sköna öronkuddar samt bra ljud.
  #3
  2012-01-20 13:49
  Bra skrivet !!
  Fick mig till att beställa ett par :) hoppas nu dom är bra annars får du se på andra bullar !
  #4
  2012-01-20 13:54
  Bra recension.

  Det starka blåa skenet som kommer från volymkontrollen är det mycket störande? eller du anser bara att det är för starkt sken?
  #5
  2012-01-20 14:14
  ser sköna ut!
  #6
  2012-01-20 15:01
  Blir lungt mitt nästa par när dom här har pajat såg rikitgt bra ut :)
  #7
  2012-01-20 15:24
  Har väntat länge på denna recension & jag är inget annat än nöjd av resultatet!

  Bra jobbat Tommy :)
  #8
  2012-01-20 16:05
  Ser bra ut
  #9
  2012-01-21 00:12
  Riktigt nice ut
  #10
  2012-01-22 20:45
  #4
  Ja, jag upplever det som störande. Ingen "deal breaker" men definitivt en nackdel i min bok. Blir mestadels att jag sitter med den i knät nu för att slippa den och jag justerar ljudet via mitt tangentbord så för mig är den mest ivägen.

  ---

  Tack alla er andra för er uppskattning för recensionen! Fler produkter ligger och/eller är på väg till testbänken just nu så det kommer mer framöver så 2012 får BrutalCS en bra start gällande recensioner i olika kategorier av produkter :)
  #11
  2012-01-26 00:31
  Nu har jag haft headsetet i ca 12h, är mycket nöjd. Va lite småpilligt att få inställningarna man själv vill ha.

  Och angående det blåa ljuset från volymkontrollen så tycket inte jag att det speciellt störigt!

  En sak som jag tycker är lite störigt är att man kan vrida på "öronkoporna" och när man haft dem runt nacken måste man "fälla" tillbaka dem och det känns som man ska göra sönder dem :E får en känsla av det iaf...

  Jag är riktigt nöjd ! Prisvärd som f*n, riktigt gött ljud. Har ni ett ett lite sämre headset just nu eller om ert nuvarande headset börjar gå sönder så rekommenderar jag er att köpa detta !
  #12
  2012-01-27 18:04
  Fick precis detta headset på posten & är inte annat än nöjd :D


  "öronmuffarna" är ett gigantiskt +
  #13
  2012-01-27 23:45
  #11 & #12

  Kul att ni gillar dessa. Och ja öronmuffarna gör dom grymt sköna då de är så stora, mjuka och fluffiga :D För pris/prestanda är detta en big winner utan tvekan.
  #14
  2012-02-13 17:48
  skönaste headsetet jag haft,det ända som är ganska drygt är att sladden rullar ihop sig..
  #15
  2012-02-15 16:40
  3m sladd känns lite överdrivet. Är det halv meter sladd plus 2 och en halv meter förlängning eler är det 3m sladd? :/
  #16
  2012-02-19 17:28
  #14

  Det går bort ganska snabbt, gjorde det för mig iaf =) Så är det på de flesta möss, tangentbord och headset som jag har recenserat, det har ju en beläggning för att kabeln inte ska gå sönder så lätt :)

  #15

  Det är 3 meter sladd, men de finns inbyggt "buntband" med kardborrefäste så man kan utan problem korta ner det om man inte vill utnyttja hela längden! =)
  #17
  2012-02-27 17:03
  #16

  Tack! =)
  #18
  2012-03-05 06:10
  Skönt headset och bra kvalitet! :)
  #19
  2012-04-01 18:44
  Har de och dolby ljudet är otroligt, basen är hur bra som helst


  Dock är det väldigt "hårt" och kan kännas efter en lång stund men vant mig
  #20
  2012-05-19 12:11
  skit bra headset!!

  men efter en vecka var sladden som en boll så det var dåligt.

  grym reciension btw! fick mig att köpa det :D
  #21
  2013-05-02 19:53
  Vad tycker folket om dessa så här ett år senare ? :P Fortfarande lika bra eller ska man köpa annat?
  #22
  2013-05-03 14:05
  #21 Jag använder dessa till både BF3 och CS och man hör riktigt bra var folk är =) Fin kvalitet och bra mick + rimligt pris. Helt klart ett bra alternativ fortfarande! Det finns ju nu också en trådlös variant av denna om man vill ha det. :)
  #23
  2013-05-03 23:12
  #22 film åd?=) Beställde dem precis :P Hoppas på det bästa.
  #24
  2013-05-20 00:44
  #23 Det går utmärkt till film enligt mig, och då är jag van vid mitt QPAD 1339 för cirka 3 000 kr + Asus Xonar Essence STX (i princip det bästa ljudkortet för hörlurar som finns) som ljudkort som kostar 1 500 kr.

  Visst är det skillnad i ljud, men mycket mindre skillnad än vad prisskillnaden antyder på, och prisvärdheten hos Vengeance 1500 är riktigt hög skulle jag vilja påstå!

  Jag antar att du har de nu, är det något som lever upp till förväntningarna?
  #25
  2013-10-16 19:35
  #24 Har för tillfället inget headset alls och funderar STARKT på detta. Just nu kostar det 499 (!) kronor på komplett och det känns jävligt prisvärt. Dock har v2 precis kommit ut (i en färg som är mycket snyggare... Dock 829kr) och undrar om du provat det. Som sagt är v2 så mycket snyggare! :cool:
  SENASTE ARTIKLAR