LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION STEELSERIES SENSEI
Inledning
SteelSeries som är ett utav de absolut starkaste varumärken idag vad det gäller gaming-tillbehör har nu lanserat en ny mus. De kallar den för deras "grand-master" i deras "gaming-dojo" och det kan bara tolkas som att man har väldigt höga tankar om musen.

Den nya musen går under namnet SteelSeries Sensei och bör ses som en ersättare till föregångaren Xai. Jag har själv brukat Xai sedan ett par veckor tillbaka och gillar musen överlag men det finns ett par nackdelar som jag kommer ta upp i recensionen. Det ska bli sjukt intressant att få se vad Sensei kan erbjuda som inte Xai redan gör.

Citat

Since the release of our first mouse, we have been using Japanese-inspiration in our naming of them. Our mice are built for performance and tournament-style play; Ikari means anger, Xai means talent, and the list of product names goes on. The Sensei is our version of the grand-master in our Do Jo. It is the teacher. The one everyone bows to, the one who knows tricks and secret moves that everyone wants to learn – but so very few can ever hope to master. It’s a fitting name. Master your game. Meet the Sensei.

http://steelseries.com/products/mice/steelseries-senseiFörsta intryck och design
Musen anländer i en mörkgrå/svart kartong, inte speciellt märkvärdigt och liknar förpackningen som övriga möss SteelSeries säljer. Man kan öppna upp boxen som en bok och se musen genom plasten och samtidigt kan man läsa att cArn och Grubby rekommenderar musen starkt. Allmän information om musen hittas också på kartongen på ett par olika språk. Man kan läsa att Sensei tillverkats genom ett samarbeta mellan SteelSeries samt SK, fnatic, EG och NaVi. Det bådar gott tänker jag för mig själv..

När jag väl öppnar upp kartongen finner jag en manual, ett klistermärke samt lite reklam och såklart musen.Sensei har precis samma form som föregångaren, Xai. Men färger, material och framför allt innehåll skiljer sig avsevärt. Sensei har ett plasthölje med silverfärgad metallbeläggning som är ganska slätt. Den släta ytan känns okej när man håller i musen men kan ge lite problem om man lätt får handsvett för då känns musen lite klibbig. Dessutom blir musen smutsig väldigt lätt och det syns tydligt med. De svarta sidorna är också plastiga men inte fullt lika släta vilket gör att man ändå får ett ganska bra grepp om musen.

Sensei har åtta knappar totalt och passar båda höger och vänsterhänta spelare. Två sidoknappar finns på vaddera sida och uppe på musen finner vi utöver de två vanliga knapparna en CPI knapp samt scrollhjulet. Både sidoknappar och scrollhjulet känns väldigt bra. Sidoknapparna känns inte lika "sladdriga" och ger intrycket utav högre kvalitet än på Xai, detta kan dock skilja sig från mus till mus enligt SteelSeries.Utöver knapparna finner vi även tre LED-lampor på ovansidan. Den första är placerad i scrollhjulet, den andra precis ovanför CPI-knappen och den sista men inte minsta LED-lampan hittar vi längst bak på musen som lyser upp SteelSeries logotyp.

På undersidan utav Sensei finns tre stora tefelonfötter. Dessa täcker en yta på totalt 16% vilket försäkrar oss om bra glid. SteelSeries har placerat en LCD-display likt som på Xai. Med hjälp av denna display kan man ställa in en rad viktiga och bra funktioner direkt på musen och viktigast utav allt - utan någon mjukvara. Detta är bra för de som åker på LAN eller byter datorer ofta. Man kan lagra och byta mellan fem olika profiler som sparas direkt i musens egna minne.På undersidan finns såklart den omtalade laser-sensorn Avago ADNS-A9500. Det är faktiskt en likadan laser som sitter i Xai och den är väldigt avancerad och kraftfull. Om man jämför med Xai så ser man att öppningen på Sensei-lasern är snäppet större och detta är bra då underlaget kan läsas av bättre och det kan faktiskt hindrar skräp och damm att störa ens spelande.

Sensorn ger en 10,8 megapixel HD-bild korrelation på 12000 bilder per sekund och spårar rörelser på upp till 381 cm per sekund. Inte nog med det, musen har möjlighet att köra upp till hela 11400 CPI till skillnad från Xai som "bara" kan köra upp till 5001 CPI.

Allt detta är tack vare en 32-bit ARM processor som SteelSeries installerat i musen. Detta gör att beräkningar för funktioner som ExactSens, ExactRate och ExactAim kan göras direkt i musen och det är något som är nytt. Detta medför bland annat att din dator använder mindre kraft och du slipper fördröjningar samt filtreringar.

Kabeln är flätad och därmed väldigt slitstark men lite väl stel. USB2-kontakten är guldpläterad vilket känns tryggt och bra.

Mjukvaran och LCD-displayen
Mjukvaran som heter "SteelSeries Engine" hämtas som tidigare nämnt på SteelSeries egna hemsida vilket är bra då man alltid får hem den absolut senaste versionen. Musen i sig är "plug and play" och kräver således inte mjukvaran för användning. Men vill man använda och ändra samtliga funktioner musen tillhandahåller så får måste man installera mjukvaran.

Efter ha granskat mjukvaran och alla funktioner så måste jag säga att jag överlag är väldigt nöjd. Jag tror inte det finns någon annan mus som erbjuder så stora möjligheter för konfiguration och anpassningsmöjligheter som Sensei. Man kan ändra i princip allt efter eget behag och man kan ha flera olika profiler med olika färger och vad man nu kan tänka sig och även koppla profilerna till speciella spel.ExactSense
Counts per inch. Här bestämmer du hur snabb sensitivity du vill köra. Kan ställas in mellan 1 - 5700 CPI. Dessa värden kan dubblas till 11400 CPI vilket kan vara bra om man kör flera skärmar. CPI-knappen på musen låter dig växla mellan dessa två värden. Själv föredrar jag att ställa in samma värden på båda eftersom jag inte vill råka komma åt knappen mitt i ett oönskat läge och kanske förlora en duell på grund av det.

Freemove
En form av linjekorrigering som ska hjälpa till med att få rakare rörelser. Rekommenderas att stängas av för optimal precision i spel. Kallas ibland för prediction och anglesnapping.ExactAccel
Musacceleration helt enkelt. Skillnaden mot Windows variant är att denna funktion finns direkt i hårdvaran.

ExactAim
Denna funktion har också att göra med prediction. Med denna avslagen väljer du att all data som lasern läser in förblir orörd. Det vill säga drar du musen på ett viss sätt så är det exakt så muspekaren kommer röra sig på skärmen.

Har man detta påslaget så korrigeras jitter och prediction. Använder man exempelvis en musmatta som kanske inte är optimal för gaming så kan denna funktion förbättra användandet.

ExactLift
Möjlighet att ställa in så kallad "lift distance" för att passa perfekt för just din musmatta och dina behov. Läser musen av underlaget lite dåligt så är det denna funktion du ska pilla med.

Pollingrate
Uppdateringsfrekvens kanske mer känt som "Hz på musen". Standard är 1000HZ men många proffs och även jag själv använder 500Hz.

Utöver detta kan man ställa in ljusstyrka och kontrast för LCD-displayen, men kan även ladda in en egen bild som visas på displayen. Även LED-färgerna kan ändras. Hela 16.8 miljoner färger finns att välja på och gillar man inte LED-ljus så går det att stänga av helt och hållet. Macron finns såklart också och man kan lägga in väldigt avancerade sådana med tidsfördröjning med mera.Det finns även en flik som heter "statistics" och där kan man spela in sina knapptryckningar när man spelar för att sedan kontrollera i efterhand vad man trycker på och hur ofta. Vad detta ska vara bra för är för mig en gåta. Men hellre en onödig funktion för mycket än en viktig funktion för lite.Jag tycker mjukvaran är lite halvt seg vad det gäller laddningstider. Det tar ett par sekunder innan man får upp rutan och musen laggar till eller slutar svara helt när man sparar sina inställningar. Det är lite irriterande men ingen dealbreaker precis. Mjukvaran känns lite buggig med. Ibland öppnas inte fönstret när man vill och ibland när man exempelvis laddar upp en bild som innehåller fel för displayen så hänger sig hela programmet. Men detta är oftast sådant som brukas lösas med tiden.

Användning
Jag placerar musen på min nyinköpta NaVi-musmatta (den blå/gul/oranga). När jag kopplar in musen så lyser logotypen och scrollen upp i en väldig klar och fin orange färg som faktiskt råkar matcha min nya musmatta oerhört bra, Nice!

Jag testar musen med följande mattor:
SteelSeries QcK+ limited edition NaVi
QPAD HeatoN XL Mousepad
ZOWIE G-TF by SpawN
Mionix Sargas 460 Mouse Pad

Jag testar musen i följande spel:
Counter-Strike 1.6
Deus Ex Human Revolution
StarCraft II


När jag spelar så känner jag att musen fungerar exemplariskt och följer med i både långsamma och snabba drag över samtliga musmattor och i samtliga spel. Det är bra glid och precision och jag känner att jag har full kontroll över mina rörelser. Att laser skulle vara sämre för spel var troligtvis sant för ett par år sedan, men har man en Sensei så har man absolut inget att oroa sig för.

Ett problem jag faktiskt hade i början var att jag kom åt sidoknapparna på den högra sidan utav musen när jag spelade. Eftersom de standard är bunda till att öka och sänka volymen så var det väldigt irriterande när ljudet helt plötsligt blev väldigt lågt eller högt. Knapparna sticker ut lite mer än vad de gör på Xai för med Xai upplevde jag inte riktigt detta problemet. Jag löste det genom att unbinda knapparna helt enkelt.Jag har haft Xai ett par veckor nu och jag upplever vissa problem med den musen som jag tycker är värt att nämna och jämföra med Sensei. För de första så fungerar inte Xai när jag är i bios. För det andra så måste jag vänta ett par sekunder vid varje omstart utav datorn innan musen börjar fungera i Windows 7. För det tredje, och det mest besvärliga, lasern var extremt känslig mot damm så att man fick blåsa flera gånger om dagen. Inga av dessa problem upplever jag med Sensei.

Positiv acceleration är något som varit på tapeten när man diskuterat Xai och andra möss som använder lasern Avago 9500. Det sägs att Avago 9500 har cirka 5% positiv acceleration och i en video som nyligen lags upp på Youtube kan man höra Markeloff från NaVi säga att han inte har detta problemet med Sensei. Jag själv har väldigt svårt att avgöra om Sensei faktiskt lider utav samma problem så jag satte mig och googlade lite och hittade ett uttalande från Kim Rom som jobbar på SteelSeries marknadsavdelning. Sen om man vill lita på Kim eller Markeloff vet jag inte, men jag kan säga att jag inte känner av något speciellt med Sensei.

Citat

Xai had slight positive acceleration. And yes, we use the same sensor in Sensei. And, yes, it has the same slight positive acceleration. The referenced video with Markeloff is not something we pay him to do, it is something Natus Vincere did all their own, we didn't even know they were making it. I will guarantee you that he is being honest. He may or may not be right, but from his perspective he is being honest and describing how the product feels to him.Cirka 0.45 in i videon hör man Markeloff tydligt förklara att det inte finns någon som helst acceleration med Sensei. För att få textning så måste man trycka på CC.

Citat

Markeloff: It also combines both design and complete acceleration absence.
Markeloff: Sensei dosent have acceleration at all, at least for me.
Slutsats
I bow to the master. SteelSeries Sensei är ett monster. Musen är väldigt bra inom många områden. Man har enorma möjligheter för att justera musen så den passar en själv. Teknologin slår konkurrenterna med hästlängder och man ser att SteelSeries satsat på en mus som riktar sig till proffosionella spelare som har höga krav på sin utrustning. Den är lätt att ta med för att användas på vilken dator som helst tack vare LCD-displayen. Passformen och glidet fungerar utmärkt likaså gör de flesta knappar och scrollhjul det.

Men det finns vissa lite smått negativa aspekter också. LCD-displayen är för mig helt onödig då jag ändå inte är ute och reser runt på LAN och en sådan grej påverkar troligtvis priset på musen och då hade jag nog hellre varit utan och betalat en mindre slant.

Ytan på musen är väldigt slät, nästan för slät för min smak och jag tycker att handsvetten har en negativ påverkan på mitt användande eftersom musen blir lite klibbig och blir också lätt smutsig. För egen del hade jag föredragit något gummiliknande material istället och värt att nämna är att jag tycker Xai har ett bättre skal.

Två av sidoknapparna (beroende på om du är vänster eller högerhänt) är i vägen och man kommer åt dem när man spelar.

En annan sak jag funderar över är CPI. Att någon skulle vilja köra 5700 CPI eller till och med upp till det dubbla - 11400 CPI är för mig en gåta när jag själv kör ynka 400. Men så länge jag faktiskt kan välja 400 så är jag helt nöjd, kanske finns det någon som älskar 5700 CPI, vad vet jag..

Jag tycker ändå att SteelSeries Sensei är bland de bästa musen jag testat och jag är otroligt nöjd. Felen jag nämner är inte så katastrofala och är lätta att leva med. Den kostar runt 750 kronor vilket är en ganska rejäl slant men jag tycker man får mycket mus för pengarna.

SteelSeries Sensei Pro Grade Laser Mouse kan köpas hos Maxfps.se för 649 kr.
Fördelar
 • Grym laser-sensor
 • Väldigt anpassningsbar
 • Bra glid och precision
 • Bra för LAN tack vare LCD-display
 • Bra form och snygg design
 • 32-bit ARM processor
 • Sköna knappar och scroll
 • Både för höger och vänsterhänta
 • Nackdelar
 • Ytan blir klibbig om man har handsvett
 • Blir smutsig lätt (enkelt att rengöra)
 • Ett par buggar i mjukvaran
 • LCD-displayen kan upplevas som onödig
 • Hög prisklass
 • Positiv acceleration(?)
 • Knappar på båda sidorna
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-09-21 20:57
  Riktigt grym verkar den vara men för mycket nackdelar.
  #2
  2011-09-21 21:14
  Nackdelarna är ett par stycken, men de är inte så "grova" nackdelar.

  Det finns många som faktiskt gillar ytan och att den blir smutsig lätt är inte så farligt, många möss blir ju smutsiga men det syns lite lättare eftersom ytan är ljus på Sensei.

  Buggar i mjukvaran bör ju fixas relativt snart utav SteelSeries, antar att de börjar få in rapporter om buggarna och kan börja åtgärda dem.

  LCD-displayen fungerar bra, men endel tycker kan att den är onödig, men den finns där och är inte precis en nackdel som förstör musen utan driver snarare bara upp priset en aningen.

  Hög prisklass, nackdel om man inte har så mycket pengar. Men musen är värd pengarna. Dock kanske mindre ovärt om man exempelvis redan har en Xai.

  Positiv acceleration är en nackdel, men varken jag eller markeloff känner av det. Beror nog kanske lite på vilken musmatta man använder. jag kände inte ens av det problemet med Xai.

  Knapparna på båda sidorna är en liten nackdel om man faktiskt har alla bindade till något, men det har inte jag och jag ser det därför inte som en jättenackdel. Tycker inte dom stör så mycket fast man faktiskt trycker på dem av misstag när man spelar. Men visst hade greppet kanske varit LITE bättre utan dem.

  Recensionen blev väldigt lång ser jag, skriv gärna vad ni tycker om den. Har jag missat något som jag bör tänka på till nästa gång? Är det FÖR mycket åsikter och tankar? :P
  #3
  2011-09-21 21:20
  Fin recension ejz.
  Är väldigt nöjd med min xai så de kanske blir en Sensei i framtiden.
  #4
  2011-09-21 21:43
  Nice review ponken! Blir att köpa en efter jul :D
  #5
  2011-09-22 06:12
  Tack för recensionen ejziponken! Får se vad nästa mus blir :)
  #6
  2011-09-22 11:51
  Corsair släppte nyligen 7 gaming produkter, ni borde kolla in deras fps mus C:
  #7
  2011-09-22 12:48
  Bra recension. Fast enligt SS hemsida är ExactAim någon form av "slow down and focus", står även att ExactAccel är motsatsen. q-_-*
  #8
  2011-09-22 13:14
  Nice recension :)
  #9
  2011-09-22 13:57
  #7

  * Home > Mice > SteelSeries Sensei


  What is SteelSeries ExactAim?
  SteelSeries ExactAim offers total control over the amount of jitter correction and prediction calculations that are applied to the raw movement data the sensor reads from the surface. This is especially desirable when the mouse is used on a surface/mouse pad that hasn’t been optimized for high definition gaming.

  SteelSeries ExactAim is available on our SteelSeries Sensei and Xai mice.
  #10
  2011-09-22 14:19
  Bra recension. Man blir smått sugen på ett nytt köp men jag har dock aldrig varit direkt förtjust i Steelseries möss.
  #11
  2011-09-23 09:09
  #9 Hur är det då motsatt ExactAccel? :O Har du testat funktionen? Vad händer på max eller 50%?
  #12
  2011-09-23 10:42
  #11 Märker ingen skillnad.

  danell på fragbite som recenserade Xai märkte inte heller skillnad när han recenserade Xai. Han skriver:

  "De andra värdena finns till för att man enligt uppgift ska kunna mjuka upp rörelser som kan bli hackiga av diverse anledningar, tex en halvkass musmatta. Hur viktig den här funktionen är vet jag inte, själv märkte jag ingen skillnad varken när jag höjde eller sänkte båda mätarna helt."
  #13
  2011-09-23 18:45
  #12 Ahh okej, tack för svar! =)
  #14
  2011-09-25 02:44
  tänker aldrig köpa den har haft en ikari laser mouse och en xai båda mössen har börjat dubbelklicka för mig när man bara trycker en gång ska aldrig köpa den skiten igen
  #15
  2011-11-11 19:33
  Köpte denna idag och den känns klockren. Körde med 3.0an, xai och logitech g400 innan.
  #16
  2011-11-23 06:36
  Riktigt skön mus, fick hem den igår.

  Dock så får jag inte igång programvaran, bara står "please connect a steelseries device to start" när jag redan har musen i.

  Nån som vet vad jag ska göra?
  #17
  2011-12-17 08:41
  har små händer ska man köpa sensei eller zowie ec2 black?
  #18
  2012-01-12 05:58
  har ett problem,drivrutinerna funkar inte som dom ska, kan inte öppna steelseries engine , det står såhär ''steelseries engine has encountered a problem and needs to close. we are sorry for the inconvenience'' snälla hjälp
  #19
  2012-01-12 16:47
  #18 testa att ladda ner programmet igen. fungerar det inte så maila deras support. kan vara värt att byta USB uttag med
  #20
  2012-01-16 19:24
  Helt klart den skönaste musen jag har haft, allt är perfekt. Rekommenderas starkt.
  #21
  2012-02-11 09:47
  Tycker du den funkade på bra på Heatons matta?
  #22
  2012-02-12 18:22
  #21 Ja det gör den
  #23
  2012-03-05 06:09
  Bra artikel ejzi! :D
  #24
  2012-04-13 05:34
  Haft 2 (!) sensei och båda har lasern pajat på utan att va våldsam eller något mot musen så fick nog av min nu och bytte till EC1
  SENASTE ARTIKLAR