LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION LOGITECH G510
Inledning
Logitech har under de senaste åren haft en stor framgång med tangentbord i G-serien, dvs tangentbord för gamers med tangentbord som G11, G15 v1 och G15 v2. Efter de framgångarna satsade Logitech på det väldigt påkostade tangentbordet Logitech G19 som jag har recenserat HÄR. Jag konstaterade att det var ett bra tangentbord, men att det var dyrt. Nu testar vi Logitech G510 i samarbete med Maxfps.se. G510 liknar G19 till mångt och mycket men är i en betydligt billigare prisklass. Har Logitech åter igen lyckas att skapa en briljant produkt på tangentbordsmarknaden? Läs vidare så får ni svaret!Specifikationer
Språklayout: Nordisk
Anslutning: USB
Garanti: 2 år

De funktioner och egenskaper som tangentbordet har:
Core intel
Detta är vad Logitech kallar informationen som visas på skärmen när man använder vissa spel eller program. Till exempel så visar den information om kills, deaths, onlintime och så vidare i Battlefield Bad Company 2, och du kan se FPS med en graf på skärmen med FRAPS. Det finns stöd för en mängd spel och program.

Clear talk
G510 har utgångar två stycken 3,5 millimeters kontakter för hörlurar samt mikrofon, så du får alltså ett USB-ljudkort inbyggt i tangentbordet!

Custom-color backlighting
Custom-color backlighting gör det möjligt för dig att bestämma vilken färg som tangentbordet ska lysa i, det finns väldigt många olika kombinationer som man kan ställa in själv, så man ser tangenterna tydligt i mörker och om man vill matcha tangentbordet till datorn eller övriga tillbehör. Man kan även ändra kontrast på den lilla displayen.

18 programmable G-keys
Det finns 18 stycken G-knappar som man kan programera till massvis olika bind och makron. Det finns även tre olika lägen, så sammanlagt blir det 54 olika binds eller makron som du kan använda!

Full-speed USB
G510 använder sig av 500Hz via USB, vilket är fyra gånger snabbare än andra tangentbord gjorda för spel. Detta för att säkerställa prestandan när det är millisekunderna som kan avgöra.

Multi-key input
Du kan trycka ner minst fem knappar samtidigt och G510 registrerar alla nedtryckningar! Detta gör att det inte blir några problem i spel där du kan behöva hålla inne flera tangenter samtidigt.

Game/desktop mode
Logitech har i vanlig ordning för tangentbord i G-serien en knapp för att stänga av Windows-tangenterna så att du inte av misstag råkar komma ut till WIndows-miljön mitt i viktigt ett spel.

Instant media access
Tangentbordet har multimedia-knappar för att starta/pausa, stoppa, spola och höja/sänka volymen.

Straight keyboard layout
G510 använder sig av en vanlig layout med knapparna placerade på standardplatser för att du snabbt ska vänja dig vid tangentbordet.
Första intryck, design och konstruktion
Jag har tidigare använt Logitech G15 och G19 och jag gillar båda, så jag hade höga förväntningar på Logitech G510 när jag först öppnade kartongen, fotade för att sedan installera det. Det är en vanlig förpackning med tangentbordet, tillhörande handledsstöd som går att ta av och sätta på, drivrutiner samt manualer. Inget utöver det vanliga men inget dåligt eller något som saknas.

Tangentbordet i sig är enligt mig snyggt, slimmat och trots sina 18 extra "G-knappar" på vänster sida känns det inte större än ett vanligt tangentbord.

Konstruktionen är stabil och som vanligt finns det som vanligt två uppfällbara fötter på båda sidorna på undersidan för de som vill ha lite mer lutning på tangentbordet. G510 är även utrustad med en enklare skärm som lyser i den färg du vill att den och tangenterna ska lysa i. Du har totalt 3 profiler där du kan ha tre olika färger som du enkelt växlar mellan genom att trycka på "M1", "M2" och "M3" över G-knapparna. Varje M-läge (mode) ändrar förutom färgen även bindsen för G-knapparna vilket ger 54 stycken olika knappar att själv bestämma funktion för precis som på tidigare tangentbord i G-serien.

Skillnaden man märker från den tidigare och dyrare varianten G19 är att skärmen är mindre, kan bara lysa i en färg på en gång samt att den inte kan visa upp till exempel bildspel eller filmer från youtube - men det känns mest som funktioner man lagt in i G19 bara för att pressa in så mycket man kan, det är inget som jag använt mer än att testa, så därför tycker jag att det är bra att det är borttaget och man kan sätta ett mer rimligt pris på tangentbordet istället. Något som är borttaget som vissa dock kanske kommer sakna är USB-portar på tangentbordet. Det är inte något som jag själv påverkas av då jag föredrar att använda USB-portarna fram på datorn istället för full hastighet. USB-portarna på G19 blev dessutom ganska varma vilket förmodligen inte är bra i längden.Användning
Det första jag tänkte testa med Logitech G510 var att se hur bra det klarar sig när man håller ner flera olika tangenter samtidigt, vilket kan uppstå när man spelar. Reko85 här på BrutalCS har då lärt mig ett test där man ska hålla nere både vänster och höger shift och skriva "the quick brown fox jumps over the lazy dog". Resultatet blev så här: "THEQUIKBROWNFOXJUMPSOVERTHELAZYDOG". Det jag direkt då kan konstatera är att mellanslags-tangenten inte fungerar när man håller inne båda shift-tangenterna samtidigt, och bokstaven "C" fungerar inte heller men de är de enda som tangentbordet har problem med.

Men jag ger mig inte där utan vill forska vidare i saken, Logitech marknadsför ju tangentbordet med "Multi-key input" och att det ska klara fem tangenter samtidigt. Jag mailar därför deras support där de konstaterat att även de får samma fel och frågan skickas vidare till deras utvecklare. Några dagar senare får jag Logitechs officiella svar på frågan:

Citat av Logitech


Hej Tommy Flankert,

Jag förstår att du har frågor angående G510 och multi input funktionen vid nedtryckning av båda shift tangenterna.

Jag har nu fått tillbaka ett officiellt svar angående detta, och det verkar som att våra gaming tangentbord ej kan hantera left shift och right shift och skriva alla tecken på tangentbordet. Det kan dock hantera flera knapptryckningar samtidigt av de bokstäver som finns på tangentbordet.

Om du har fler frågor, kontakta gärna oss igen eller besök www.logitech.se för mer information.

Med Vänliga Hälsningar,

Alex Magnusson
Logitech Europe S.A.
Kundsupport - Europa, Mellanöstern och Afrika


Detta får ses som ett bra resultat ändå (även fast det finns de som klarar det felfritt som till exempel Logitech G19). Det är inte så ofta man håller nere båda shift-tangenterna som man spelar, jag testade lite andra kombinationer och allting annat verkar fungera när man trycker ner många knappar samtidigt. Själva kallar Logitech funktionen "Multi-key input" och man ska kunna använda 5 knappar samtidigt utan att det blir några problem, och det verkar (förutom just i exemplet här ovan) fungera väldigt bra och jag upplever aldrig under testperioden att detta ställer till några problem.

Under tiden jag testade det jag skrivit om ovan märkte jag hur tysta och sköna tangenterna var. Det var verkligen som natt och dag från mitt Logitech G19 som börjat att sjunga på sista versen de senaste månaderna. G510 har tysta knappar med ett dovt ljud, och en mjuk dämpning som ändå är distinkt så att det inte känns svampigt.

I spel presterar Logitech G510 mycket bra precis som sina tidigare syskon och lämnar inget mer att önska. Det finns profiler till en del spel som då automatiskt tilldelar G-knapparna speciella funktioner, men jag föredrar att ställa in knapparna själv precis så som jag vill ha de.

Det finns ingen profil för CS 1.6, men det är något jag räknat med i och med att det är ett så pass gammal spel, det är för det mesta nya titlar som har egna profiler.

Såklart är tangentbordet även utrustat med multimedia-tangenter. Knapparna för att starta/pausa, stoppa, byta låt/spår samt stänga av ljudet (mute) fungerar ypperligt, vilket även gör detta tangentbord passande för dig som lyssnar mycket på musik och ser film samtidigt som du sitter vid tangentbordet!

Det jag kan anmärka på här är volym-kontrollen som är lika dan som på G19. Den är lite för känslig för min smak och det blir lätt att man antingen höjer volymen för mycket eller sänker för mycket. Lösningen där det var ett runt hjul man snurrade på med olika steg som återfinns på G15 tycker jag är bättre, men det är väl historia vid det här laget.
Mjukvara
När det kommer till mjukvaran så har den uppgraderats rejält från G19. Den är nu mycket enklare att förstå, det är enklare att göra olika inställningar och bins samt bestämma färger för de olika lägena. Detta ger ett stort mervärde eftersom man lätt kan ställa in tangentbordet precis som man själv vill ha det, något som var lite krångligare på de tidigare varianterna. G-knapparna kan du enkelt binda till en speciell genväg, att öppna kalkylatorn, öppna fliken "dator" eller sätta en speciell text som till exempel din e-postadress så du slipper skriva hela när du ska logga in eller registrera dig på en sida - tycka bara på knappen du bindat den till så skrivs hela e-postadressen ut!

Mjukvaran erbjuder även enkel tillgång till inställningar för vad skärmen ska visa. Du kan ha den som klocka (visar även datum), timer, POP3 monitor (visar om du får mail), RSS-läsare, Media display (visar den film/låt du spelar upp om uppspelnings-programmet stödjs) med mera.

Det är nu alltså enklare än aldrig förut att konfigurera ditt tangentbord precis som du vill ha det både designmässigt när det gäller färg på de upplysta tangenterna, binds och vad som ska visas på skärmen!Slutsats
Jag har ända sedan mitt första Logitech-tangentbord (G15) från G-serien gillat dessa starkt. Med Logitech G510 visar Logitech att man tagit ännu ett stor steg framåt från föregående modeller!

Det som verkligen märks är att man tagit bort många funktioner som kan anses som onödiga och istället satsat på exceptionell prestanda med förbättrad funktionalitet både när det gäller hårdvaran samt speciellt mjukvaran! Konstruktionen och kvaliteten är bättre än någonsin av de tangentbord ur G-serien som jag har testat. Programvaran har även den fått ett riktigt lyft och känns nu komplett, något som man nu märker saknades förut. Det är mer än ett speltangentbord, och jag kan se att man har användning för de extra G-knapparna i många olika situationer som kan underlätta olika arbeten.

Om det är något som saknas så är det USB-utgångar på tangentbordet, men det är inget som jag saknar då jag använder USB fram på datorn eller på skärmen istället.

Pris, prestanda och funktioner möts nu på ett mycket realistiskt plan och jag rekommenderar verkligen detta tangentbord om du känner att du vill ha de extra knapparna, en lite display med information som tid samt bakgrundsupplysta tangenter.


Logitech G510 kan köpas hos Maxfps.se för 895 kronor.


Text och foto: Tommy "Tommy" Flankert
Tommy Flankert | Skapa en profillänk
Fördelar
 • Sköna knappar
 • Bra mjukvara
 • Användbara extraknappar
 • Rimligt pris
 • Nackdelar
 • Volym-kontrollen
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-06-07 18:57
  Ska lungt köpa det :) har redan G15 :) men G510 äger ;)
  #2
  2011-06-07 19:00
  THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS

  G11 :P
  #3
  2011-06-07 19:21
  Har G110 lr vafan versionen heter ;d
  Underbar, det här bli nog nästa (Y)
  #4
  2011-06-07 19:29
  Ser riktigt bra ut
  #5
  2011-06-07 20:21
  Den ser ju helt sjukt bra ut :D
  #6
  2011-06-07 20:30
  Härlig recension och ser ut att vara ett skönt TB också.

  Lite sugen på att skaffa ett nytt TB. Funderar dock på ett blåtand då jag spelar mindre och mindre och använder datorn mer och mer som mediacenter.

  Lutar mot ett Logitech diNovo Edge om jag ska vara ärlig. Har testat det en del och är rätt nöjd med känslan. Sedan gillar jag att den har en laddningsstation.

  Mitt nuvarande TB:
  HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Z OG
  Hiper för den som undrar.
  #7
  2011-06-07 20:42
  Dags att skaffa nytt och detta frestar mycket, hoppas inte butikspriserna är för höga :o
  #8
  2011-06-07 21:48
  Hur kan man ge ett tangentbord med rubber dome så högt betyg?
  #9
  2011-06-08 14:12
  skulle aldrig kunna lira med det där, ge mig ett steelkeys 7 istället tack :)

  bra recension dock!
  #10
  2011-06-08 22:03
  #8 varför inte när i princip alla tangentbord förutom några få undantag på marknaden är rubber dome? Det spelar inte så stor roll och har även en del fördelar mot andra tekniker, men såklart nackdelar också, men de är så små så den vanliga användaren märker inte så stor skillnad.

  Det finns ju en anledning till att det är den teknik som används mest ;)

  #9 Hur kan du se att du inte kan lira med G510? Bara undrar ^^
  #11
  2011-06-09 12:48
  Rimligt pris?
  #13
  2011-06-09 22:17
  #11 ja mycket rimligt pris för ett tangentbord av den här kalibern! Fullt med funktioner, skärm, extra knappar för binds, klarar av att flera knappar trycks ner samtidigt när man spelar osv. Att mjukvaran är användarvänlig och enkel att förstå är ju också ett stort plus!

  Komplett och perfekt gaming-tangentbord enligt mig. :cool:
  #14
  2011-06-10 16:32
  #13 Skulle knappast lägga ut 1,3k på ett så fult t-bord, när du inte ens behöver alla dess funktioner.

  599kr, som #12 länkade, är ett rimligt pris :)
  #15
  2011-06-11 10:57
  #14 det är ju samma modell? =D
  #16
  2011-06-11 13:44
  #15 Han syftade på priset tror jag.

  Han skulle aldrig betala 1,3k för det, men 600 kr var ett rimligt pris ;p
  #17
  2011-06-11 15:01
  #16 Ja det förstår jag också men kRx verkar inte förstå. Det är samma tg-bord och klart man tar det alternativ som bli billigast, smidigast och overall bäst med leverans och frakt samt vid eventuella reklamationsärenden i framtiden!

  Vi länkar alltid till Maxfps i våra recensioner då de är den enda svenska sidan med inriktning mot datorspelare primärt :)

  Men man kollar ju såklart via prisjakt för att hitta var produkter är billigast och finns i lager, samt att företaget som säljer det är seriöst. Recension är skriven utefter vad man kan köpa det för på internet med frakt, inte Maxfps pris.
  #18
  2011-06-11 19:48
  #17 Jag vet mycket väl att det är samma tangentbord. Vad du inte verkar fatta är att 1,3k för ett t-bord inte är rimligt.

  Du menar att ni skriver vad t-bordet kostar på maxfps, men "rimligt pris" kommer från en helt annan sida? Varför inte skriva med det priset i recensionen då? Varför ens ta med maxfps priset då?
  #19
  2011-06-12 00:07
  #10 "Det finns ju en anledning till att det är den teknik som används mest ;)"

  Jo att den är billig. Min kommentar var dock mer riktad mot priset på 1200kr på maxfps. Jag kollade senare upp priset på prisjakt och i den prisklassen den låg i där så hittar man på sin höjd ett mekaniskt.
  #20
  2011-06-12 20:39
  Jag har köpt ett och är grymt nöjd med det
  #21
  2011-06-27 08:28
  Har ett sådant här tangentbord, är supernöjd :)
  #22
  2011-06-30 02:32
  #18

  Q: "#17 Jag vet mycket väl att det är samma tangentbord. Vad du inte verkar fatta är att 1,3k för ett t-bord inte är rimligt."

  A: Nu blir jag :angry: , hur orkar du tjafsa eller spelar du bara dum? Det är DU som anser att priset inte är rimligt, det är DU som tycker det är fult, det är DU som inte har behovet/ser värdet med alla funktioner. Det får du tycka. Men att säga "1,3k för ett t-bord inte är rimligt" är inte en åsikt, du påstår att det är helt orimligt att betala 1300 kronor för ett tangentbord baserat på dina preferenser, ekonomi och tänker bara på dig själv. Det finns fler människor än dig.

  Det finns många som betalar 1500 kronor eller ännu mer för tangentbord och finner det mycket rimligt, tänk bara på alla som använder datorn och tangentbordet mycket i jobbet, de lägger absolut en rejäl slant på ett ordentligt tangentbord. Jag har ett slimmat bluetooth-tangentbord med musplatta och snabbknappar för höger- och vänsterklick hos farsan som vi använder till att styra HTPCn, det kostade en bra bit över 2000 kronor men det är hur rimligt som helst då det fyller sin funktion väldigt bra samt har grym kvalitet enligt mig.

  Jag tycker att ett pris för G510 på 1300 kronor är smärtgränsen, men det är mycket funktioner som dessutom är användbara som man får med också som får tas i beräkning. Behöver man några av funktionerna det erbjuder och vill ha ett stilrent och skönt tangentbord så är det verkligen ingen "big deal" om man har en inkomst. Har man låg veckopeng så kanske det blir lite svårare, då får man vänta till julafton istället.

  ---

  Q: "Du menar att ni skriver vad t-bordet kostar på maxfps, men "rimligt pris" kommer från en helt annan sida? Varför inte skriva med det priset i recensionen då? Varför ens ta med maxfps priset då?"

  A: För att Maxfps sponsrar + vi länkar till Maxfps i varje recension vi gör. I retur så länkar Maxfps våra recensioner från sin sida så vi får fler besökare och nya medlemmar. Det är tangentbordet vi recenserar, inte en butiks prissättning. Sen att de har en oförklarlig prissättning på just denna produkten är inget som gör att vi ändrar de rutiner vi använt sedan jag startade med att skriva recensioner på BCS många år tillbaka i tiden.

  Innan man köper något så jämför man oftast priset, vare sig det handlar om en begagnad bil, yoghurt på Ica eller tangentbord på internet.

  ---

  #19
  Yes, billig och bra, så att använda andra tekniker i många fall onödigt. Och som du såg när man kollar priset så är det ju ett riktigt kap, speciellt när man kunde få det för 599 kronor! Tror knappast att det skulle gå att hitta ett generellt mer uppskattat tangentbord för det priset än detta! =) Nu låg det runt 850 kronor på Elgiganten och då kan man använda deras funktion "collect@store" så får man till internetpris i butiken och kan hämta samma dag om det finns på lager. Så priserna svänger, och det är därför vi valt att använda oss av Maxfps då det mesta vi testar finns där, så att vi ändå är lite enhetliga och professionella i det vi gör.
  #23
  2011-07-04 16:22
  HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Z OG

  Nåt ace x2 USB flatkeyboard
  #24
  2012-01-28 19:15
  :angry:
  #25
  2014-01-05 01:07
  Jag har redan den. Köpt för ungefär 7 månader sedan för 1 499 kr.
  SENASTE ARTIKLAR