LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION STEELSERIES 7H
Inledning
Efter många fartgupp och blandade problem så är vi äntligen framme. Yes ni läste rätt. Recensionen som många har väntat ivrigt och länge på. Storebror till den omtalande 5H med en massa kvarvarande detaljer från den hyllande Siberia v2. SteelSeries som är kända via sina extraordinära produkter ska enligt de själva ha skapat ett headset för spelare, därav namnet SteelSeries 7H gaming Headset. Ska vi fortsätta se klara vinnare från SteelSeries eller kommer det att bli en flopp? För egen del så hoppas jag på det förstnämnda då jag har varit nöjd med Siberia v2, men mycket kan ha hänt där emellan. Nog om detta, låt oss nu se vad vi har att tampas mot.

Specifikationer
 • Optimerad ljudlandskap för kristallklara höga, låga och mid-toner.
 • Utbytbara öron-kuddar för både lite mer lättgenomträngligt tyg och buller dämpande läder.
 • 50 mm ljudenhet ger en rik och detaljerad ljudåtergivning.
 • Pull-out mikrofon "osynlig"
 • Kan demonteras i 4 separata delar, perfekt på LAN.
 • Avtagbar sladd.


 • Headphones
 • Frequency response: 18-28.000 Hz.
 • Impedance: 32 Ohm.
 • SPL@ 1kHz, 1 Vrms: 112 dB.
 • Cable length: 1+2=3 m.


 • Microphone
 • Frequency response: 50-16.000 Hz.
 • Pick up pattern: Uni-directional.
 • Sensitivity: -38 dB.
 • Första intryck och design
  Först utav allt så vill jag förtydliga en sak angående 7H. Headsetet finns att köpa i två utförande. Den som vi recenserar är en vanlig 3.5 mm kontakt vilket är bra för oss med ett påkostat ljudkort. Version två levereras med USB kontakt som drivs med ett eget ljudkort som klarar av Virtual 7.1. Även om priset är lite högre på USB versionen så kan det vara värt för de med ett sämre/äldre ljudkort. Om det är samma ljudkort som följde med Siberia v2 kan jag inte svara på och inte heller går det att få tag på den informationen, men ljudkortet som följde med Siberia v2 va helt acceptabelt. Kär som man är i SteelSeries så var förväntan stor när jag påbörjade uppackningen. Välpaketerad med extra tillbehör och tydliga bilder som visar hur headsetet enkelt kan demonteras. Gedigen och väl balanserad utan vare sig för mycket *bling*blink* eller jobbiga knappar.

  Precis som tidigare versioner så kommer även denna med en "pull out" mikrofon. Det vill säga att hela mikrofon armen skjuts in i vänster hörlur så att bara toppen av huvudet sticker ut. För egen del så är det en riktigt bra och smart lösning som SteelSeries håller sig till, dels eftersom jag inte alltid använder mig utav mikrofonen, men även då jag har en tendens att ha sönder mikrofoner som sticker ut för mycket.  Volymkontrollen sitter välplacerad på den vävda kabeln. Anledningen till varför just SteelSeries väljer vävd kabel i stället för gummi är enkelt... Hållbarhet. Visst blir produkten lite dyrare att tillverka med resultat dyrare för oss konsumenter, men det kan vara värt i längden. När det gäller just kabeln så verkar SteelSeries tagit fram en standard och kör med den till nästan alla deras headset. Exakt samma längd, samma material och delningsbar nästan i mitten. Sammanlagt tre meter vilket borde räcka till vilken Redbull "hypad" spelare som helst.

  Som jag nämnde tidigare så kan man demontera 7H till fyra delar (kabel, bygel och lurarna). Kabeln sitter i vänster lur med en mini-USB. Öronkåporna och huvudbygeln delas enkelt via en snabbkontakt. Bara att trycka in knappen och dra isär. Snabbt och enkelt för de som reser mycket eller ofta åker på LAN. Något som hade varit ännu bättre vore om det gick att få tag på reservdelar. På så vis skulle man slippa köpa ett helt nytt headset om t,ex vänster hörlur gick sönder. Men några planer om det verkar inte SteelSeries ha i dagsläget.

  Skum till vänster och läder till höger


  Nu till en trevlig sak som SteelSeries än en gång lyckats med. Löstagbara och utbytbara öronkuddar. Detta är inte bara ergonomiskt, utan även hygieniskt. Första paret av öronkuddar är gjord utav skum och mjukt läder. Andra paret är helt i skum och tyg. Varför två olika material? Lädret sluter tätare runt örat och tar bort nästan all bakgrundsljud, men samtidigt kan det bli lite för varmt efter ett par timmars spelande. Tyget som ventileras betydligt mer är givetvis svalare, men stoppar inte bakgrundsljud lika bra som läder. Allt som allt är det hela en smaksak och nu är det upp till spelaren själv att välja vad man vill ha. Dessutom finns det möjlighet att handtvätta dessa kuddar.  Användning
  I vanlig ordning så får musik vara först på listan då det ger en bra utgångspunkt. Med sina finslipade 50 mm ljudenheter så borde 7H inte ha något problem att spela både ljusa och djupa toner, men hur låter det när båda spelas samtidigt? Inte en tillstymmelse till problem här inte. Basen och speciellt det klara ljudet var någon som verkligen imponerade direkt både i tunga och snabba spår.  Låt oss nu prata om det som 7H verkligen är skapt för, närmare bestämt gaming. Många tillverkare verkar trycka upp just ordet "Gaming" i glitter och guld på deras produkter enbart för att locka fler kunder, men SteelSeries är en utav få som verkligen håller det de lovar. För att få en bra spelkänsla så krävs det naturligtvis bra ljud. För att sätta 7H i test så börjar jag med Counter-Strike 1.6. Kanske inte det mest krävande spelet med en uråldrig ljudmotor men fortfarande en viktigt del. Eftersom jag själv har ägt SteelSeries Siberia v2 så har jag varit van med ett bra och rent ljud. Men med 7H så kom det klara ljudet som en chock. Varje lite step låter otroligt klart, samtidigt som dova smällar med AWP ger ett bra djup med mycket bas. Ljud som jag egentligen inte har hört eller lagt märke till tidigare har nu blivit mycket tydligare och inlevelsen har tagits till en ny nivå, trots att Counter-Strike inte har någon speciell verklighetsupplevelse.

  Efter att ha konstaterat hur bra det funkar med C-S så är det nu dags för ett nyare spel. Nu är det upp till Fallout 3 - New Vegas att visa hur en ny ljudmotor ska låta. Eftersom det är första gången jag testar spelet så har jag inte riktigt något att utgå ifrån, allt som allt så kan jag bara säga att ljudet nog inte går att få så mycket bättre. Från lasergevär till kanoner flödar på som det ska som ger en fullständig kontroll på vad som händer omkring en. Jag brukar inte säga detta men 7H känns fulländad och få kan nog göra bättre med dagens teknik när det gäller just ljudmässigt.  När det kommer till alla rörliga leder så hade jag hoppats på att SteelSeries tänkt till lite. När man rör på huvudet så uppstår det ett lätt irriterande knarrande/knäppande oljud som i längden bara blir jobbigare och jobbigare att lyssna på. I stället för att köra plast mot plast så hade det antagligen funkat bättre med någon slags gummibussning.
  Det sägs att med allt gott kommer ont. Efter att jag har stött på ett helt underbart headset så väntar nu det tråkiga. Om det beror på handhavande fel eller produktionsfel vet jag inte. Vid ett litet samtal med SteelSeries så ville inte de heller säga om fler har råkat ut för samma sak. Problemet är att plasten har spruckit runt snabbfästet vilket gör att lurarna inte vill sitta kvar. Som tur är så har vi i Europa två års garanti på alla SteelSeries produkter, så om olyckan skulle vara framme så är det bara att skicka tillbaka för att få ett nytt. Men självklart är det tråkigt att ett sånt pass dyrt headset inte ska hålla mer än någon månad.

  Slutsats
  Ja, även denna gång har SteelSeries inget att skämmas för. En klar vinnare som bör stå i rampljuset för sina egenskaper. Stilren, robust och med en smula finess. Dock kan det bli ett problem för folk som kräver större bygel då 7H klämmer åt rätt så mycket när de är ny, men bygeln formar sig till en lite behagligare form efter en vecka. När det gäller priset så är det nog lite i överkant, speciellt när just mitt headset gick sönder bara efter någon månads användande. Ett måndagsexemplar eller handhavande fel? Allt som allt så är 7H ett riktigt grymt headset, speciellt för de som åker på LAN. Men för egen del så hade det nog varit bättre med en fast (ej demonterbar) version. Ljudet är svårslaget och förhoppningsvis är detta någon SteelSeries tar med sig i nästkommande headset.  SteelSeries 7H kan köpas hos Maxfps.se för 789 kr.
  Fördelar
 • Finns i två olika utföranden
 • Utbytbara öron-kuddar
 • Smidig volymkontroll
 • Extra lång kabel
 • Bra passform
 • Komfortabel
 • Robusta
 • Ljudet
 • Nackdelar
 • Knarrar i rörliga leder
 • Priset
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-04-06 20:25
  Najs, skickade dock tillbaka mitt 7h då passformen var äcklig och satt stenhårt!
  #2
  2011-04-06 20:27
  Nice!
  #3
  2011-04-06 20:47
  Välskriven recension. En utav Apexis bästa tycker jag. :)
  #4
  2011-04-06 21:01
  hahaha bara jag som trodde att första bilden var en bild på en sitts så man inte för ont i röven:P
  btw bra recension :cool:
  #5
  2011-04-06 21:44
  Fin fint Apexi!
  #6
  2011-04-06 22:26
  riktigt bra Apexi :)
  #7
  2011-04-07 15:16
  Tråkigt att det ska gå sönder. Ska nog ut på jakt efter ett par hörlurar/headset snart. Men passformen är nog nästan lika högt upp som ljudet då.
  #8
  2011-04-08 13:38
  Najjz, behöver nytt headset ju (a)
  #9
  2011-04-08 20:11
  Själv har jag ett par 4H just nu och de sitter grymt och är riktigt bra:)!
  #10
  2011-04-10 18:41
  Nice, brorsan köpte detta idag =) Ska testa det när han bor hos farsan nästa vecka ;O

  Det är USB-varianten, men man kan välja (precis som med QPAD QH-1339) om man vill använda ljudkortet eller inte, så det går att köra USB eller 3,5mm kontakter med USB-varianten.
  #11
  2011-04-15 07:53
  Blir väldigt fundersam när jag läser denna recension.. Du säger att ljudet är väldigt bra, men vad jämför du med? Siberia? Enligt Sweclockers så är ljudet dåligt i 7H, och dom jämför med bla. PC360 och Corsair HS1.

  Dessutom så har vi ju ingen aning om vad du har för ljudkort etc, vilket gör denna recension ganska meningslös. Något att tänka på i framtiden kanske?

  Trevligt att ni försöker i alla fall :)
  #12
  2011-04-15 17:26
  Generellt sett så är alla nya ljudkort sak samma så länge det är med X-fi. Ska man sedan jämföra dessa med ett spel som C-S så lär nog ingen märka någon skillnad. Ska jag börja på skriva om ljudkortet så är det ju inte längre en recension om ett headset? Vad Sweclockers har skrivit om 7H har jag ingen aning om, men själv har jag jämfört med bl,a Siberia v2 som jag skrev och ja, ljudet är bättre i dessa. Självklart kan recensioner variera, annars skulle det räcka med att en förening/hemsida skriver om en och samma produkt.
  #13
  2011-04-16 07:21
  Skillnaden är enorm om man jämför ett standard realtek integrerat 7.1 ljudkort mot ett fristående, därav så är det ganska intressant att veta vad ni kör med. Att påstå motsatsen är ganska galet. Du kanske sitter med ett ljudkort för några tusen, och då är det inte konstigt om det låter "bra".

  När du skriver "Ljudet är svårslaget", är det inom CS du menar då eller? Eller svårslaget för ett Siberia V2 (som är ren skit)? Lämpar lurarna sig för musik över huvud taget?

  Sen är det konstigt att du sätter en 8:a på ett headset som sitter dåligt, knakar, är dyrt och går sönder efter ~1 månad.. Inte sant?

  Och ja, recensioner kan variera, men det är märkligt när den ena sidan säger att det är skit och den andra säger att det är ett superheadset som ni rekommenderar till alla.. Om ett företag släpper en bra produkt så brukar produkten få ett snarlikt betyg från alla sidor, som tex Sennheiser PC350. Det fick bra betyg här, på fragbite och Sweclockers.

  Jag ber om ursäkta om du tycker jag klagar mycket, men det känns nästan som att ni ger detta headset väldigt bra betyg trotts alla dess brister.
  #14
  2011-04-16 11:00
  Självklart är det skillnad mellan ett integrerat ljudkort och ett påkostat som jag skrev, men det är ingen större skillnad mellan två påkostade ljudkort med X-fi, inte till spel iaf. Sedan till ett gammalt spel som C-S hör man absolut ingen skillnad mellan dessa. Om Sweclockers har gett Siberia dåligt betyg är inget jag hakar upp mig på. De har skrivit galet tidigare och då jag själv har haft ett par Siberia som jag har varit nöjd över så litar jag mer på det.

  Man kan ju inte ge en produkt dåligt betyg pga ev. handhavande fel?
  #15
  2011-04-17 06:07
  Har du haft sönder det med flit menar du? :D
  #16
  2011-04-23 18:23
  Att det gick sönder kan ju betyda vad som helst. Kan ju vara handhavande fel, det kan vara ett måndagsexemplar eller så kan det vara ett dåligt headset som överlag går sönder lätt.

  Det är svårt att avgöra vad exakt som gäller i ett sånt här fall då man bara har ett headset.

  Men smaken är ju som baken - delad. Alla tycker inte alltid samma. Därför bör man inte gå efter endast en recension utan läsa flera stycken och sen avgöra vad man själv fått för intryck.
  #17
  2011-05-22 22:18
  Bra skrivet
  #18
  2011-05-25 18:49
  Egentligen , priset är väl ingen "nackdel" för ett så bra headset?
  #19
  2011-07-30 18:17
  #18 det är inget så bra headset, förstår inte varför recensionen säger så dock. Steelseries kan inte göra bra headset.

  http://www.sweclockers.com/recension/13420-corsair-hs1-sennheiser-pc-360-och-steelseries-7h/1
  #20
  2011-08-11 00:39
  Bra ljud, nice fit, skönt helt enkelt. Isolerar som fingrar i öronen, kanske bättre.

  Men det börjar enkelt glappa!
  #21
  2011-08-19 12:08
  Sjukt skönt headset, men hyffsat dålig kvalle. Har fått byta ett, och min polare har fått laga ett och det har pajjat igen. Börjar glappa.
  #22
  2011-09-21 21:01
  Håller mig till v2 :)
  #23
  2012-02-26 19:42
  Ser riktigt bra ut imo. Håller mig dock till siberia!
  SENASTE ARTIKLAR