LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ACE EDGE GX300
Inledning
Nytt år innebär nya spännande produkter för oss gamers. Denna gången är det Ace som förser oss med två helt nya möss. Den första musen går under namnet EDGE GX300 och är en lättviktare och den lite mer avancerade musen går under namnet EDGE GX500. Först ut att granskas är GX300.

Snabbinformation
• Kraftfull lasersensor på 3200 dpi och justerbar upplösning
• 5 programmerbara profiler
• 9 programmerbara ”actions” (funktioner)
• Låsbar sidleds-scroll
• Scroll-hjul av gummi
• Slitstark nylonvävd kabel med guldpläterade USB-kontakter
• Gummerad yta för ökad bekvämlighet och fastare grepp
• Ergonomisk designFörsta intryck och design
EDGE GX300 levereras i en ganska vanlig kartong i ljusblå/mörkblå färg. Det är väldigt mycket information på kartongen samt bilder som visar vad som sitter var på musen. Man kan även öppna kartongens framsida som en bok, eller vad man ska säga så att man kan se musen och placera handen över den för att få någorlunda uppfattning om storlek och passform. Hittills verkar allt på topp.

I lådan finner vi utöver musen en liten disk med mjukvaran samt en guide om man inte skulle förstå hur det fungerar. Mjukvaran finns även att hämta på deras hemsida vilket är tur eftersom jag tycker att CD-läsaren är lite 90-tal och jag har därför ingen sådan.Jag gillar formen ganska mycket på GX300, en ganska liten mus med ganska skön form, passar kanske inte spelare med stora händer. Den är något mindre än DeathAddern, EC1 och MX518. Kanske lite mer åt Razer Diamondback musen. Den väger rätt lite jämfört med DeathAddern.

Större delen utav ytan är mattsvart medan en del detaljer och knappar har en blank svart yta. De två sidoknapparna har en ganska cool färg som skiljer sig från mängden. Nästan lite bronsaktig, fast väldigt blankt. Bilderna kanske ger en något bättre förklaring.

Knapparna är sköna likaså är scrollen. Scrollen kan tryckas både ner och i sidleds (tilt-funktion). Sedan sitter det en liten knapp för att kunna justera sin DPI uppe på musen under scrollen. Det sitter även led-ljus på ovansidan som hjälper dig att hålla ordning på aktiverad profil samt DPI.På underdelen utav musen finner vi två knappar. En för att kunna byta profil utan att behöva gå in och ändra i mjukvaran samt en knapp för att låsa scrollens sidledsfunktion. Vi finner även fyra musfötter, två rejält stora samt två väldigt små.

Användning
En lasermus har i ett fåtal fall imponerat på mig. De flesta gånger har det varit problem med att läsa av underlaget vid snabba rörelser. Men det var ett bra tag sedan jag sist testat en mus med en lasersensor så vi får se om tekniken tagit några steg i rätt riktning sedan dess.

Jag har endast testat musen i Windowsmiljö samt i spelet Counter-Strike. Jag anser att om musen klarar sig i ett så krävande spel som CS så bör den klara övriga spel minst lika bra.

I testet användes fyra musmattor:
SteelSeries QcK - fnatic edition
Mionix Propus 380
Ozone GROUND LEVEL XT
Ulti-Mat Solid X3
I Windows fungerar musen utmärkt. Windows kräver inte speciellt mycket utav en mus. Mjukvaran gick snabbt att installera och har en väldigt enkel design och ett ganska fåtal inställningsmöjligheter. Man kan ändra färger på lysdioden på musen samt lite DPI och macron. Hela mjukvaran känns lite budget eller "under utveckling". Men det fungerar.

Man kan spara flertalet profiler för olika personer eller olika spel. Man kan exportera eller importera inställningarna vilket uppskattas om man ska formatera sin dator. Ett problem jag lägger märket till är att det går inte att stänga av lysdioden helt och hållet. Mjukvaran ser för övrigt ut precis som för GX500, därav samma bilder.

I spelet visar det sig att den kraftfulla lasersensorn inte alls var speciellt kraftfull. Jag skulle nog hellre beskrivit den som klen. Inte på en enda utav mina musmattor fungerade det speciellt bra. På två utav mattorna var det helt ospelbart och på de två andra så gick det att spela, men då ska man ha väldigt låga krav på sin utrustning.

För mig var det ospelbart. Varje gång man skulle vända sig snabbt så flög siktet iväg åt alla möjliga håll, precis som om de skulle legat ett hårstrå eller något i lasern. Hade det varit en musmatta så hade man kanske kunnat skylla på den, men när det är samma problem på fyra mattor så är de mer sannolikt att problemet sitter i musen.Slutsats
När man upplever så pass grova problem med avläsningsförmågan blir det svårt att inte vilja kasta musen rätt in i väggen och bara skrika extremt fula ord så att grannarna blir oroliga.

Jag tycker det är riktigt tråkigt att lasern inte håller vad den lovar. För utöver just den biten så tycker jag musen är bra. Bra passform, snygg och sköna knappar samt scroll. Men det blir ju lite som att köra bil utan bildäck - helt åt helvete!

Musen kostar runt 350 kronor, men det känns inte speciellt värt fast det låga priset eftersom du i slutändan ändå sitter där med en mus som inte kan användas. Eventuellt kan man motivera köpet om man inte spelar spel eftersom musen fungerade bra i Windowsmiljön.

EDGE GX300 kan köpas hos Maxfps.se för 249 kr.
Fördelar
 • Bra passform
 • Tilt-funktion
 • Sköna knappar
 • Snygg design
 • Coolt ljussystem
 • Billig
 • Nackdelar
 • Kass lasersensor
 • Inget för spelare med stora händer
 • Undermålig mjukvara
 • Går ej stänga av ledljuset
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-03-08 00:48
  Bra recension, alltid bra att få reda på när saker är värdelösa :)
  #2
  2011-03-08 17:47
  Härlig recension
  #3
  2011-05-06 13:51
  ser ju ändå rätt skön ut men nu vet jag att den suger ju:)
  #4
  2011-08-01 03:49
  #3 dock är de väl upp till diskussion :confused:
  #5
  2011-09-21 21:01
  Håller mig till Zowie ec1
  SENASTE ARTIKLAR