LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ROCCAT ARVO
Inledning
Arvo är ett tangentbord från Roccat som ingår i SDMS serien (Smart Desktop Management System). Själva iden med SDMS är att skapa en optimal miljö för obegränsad spelande. Utrymme, ordning och effektivitet på samma gång. Tumknappar, makron och timer är några av funktionerna som det bjuds på. Låt oss ta en närmare titt!


Första intryck och design
När jag först tackade ja till att recensera detta tangentbord hade jag ärligt talat ingen större koll på vad som gjorde det speciellt. Så jag hade ingen aning om hur litet det skulle vara. Tumknapparna och avsaknaden av page up/down, delete, home osv kom även som en chock. Vände på brädan och hittade ganska stora gummifötter. De små fötterna som man fäller ut för att få upp vinkeln på tangentbordet har också gummi längst ut och detta ger ett bra grepp oavsett hur man använder tangentbordet.

Utseendemässigt är såklart storleken minimal men samtidigt väl genomtänkt. En liten vinkel längst ut vid varje sida får väl dessutom kallas design och nertill även handledsstöd på samma gång. Trots sin lilla storlek känns den robust och slagtålig i och med den inbyggda metallplattan. Inget glapp, gnissel eller andra missljud.Specifikationer
Antal tangenter: 97
Kabellängd: 2 meter
Programmerbara knappar: 5 st
Profiler: 5 st
Makrofunktion: Ja
Anti-ghosting: Ja
Avaktivering av knappar: Ja
Uppdateringsfrekvens: 1000 Hz
Vikt: 1.1 kg (inkl emballage)
Kompatibilitet: Windows XP, Windows Vista, Windows 7Användning
Det första jag märker är flera felskrivningar än vanligt. Alltså har inte detta tangentbord blivit kompakt utan uppoffringar. Orsaken är att bredden på varje tangent är 1 mm smalare, inte lika hög som "normalt" samt mindre avstånd mellan varje tangent. Yttermåttet från CAPS LOCK till ENTER skiljer det nästan 0.5 cm mot jämförelseobjektet Logitech G11. Det finns heller inget mellanrum uppe vid F1-knapparna.

Något annat som jag snabbt lägger märke till är att texten är ditklistrad, vilket gör att man känner den sträva klisterlappen mot fingertopp och nagel vilket blir väldigt oskönt. Det gick så långt att jag tillslut inte ens kunde spela på grund av störningsmomentet att W-knappen sakta men säkert filade min nagel på långfingret! Det var som sagt endast på W som detta hände mig. Hur man skriver har såklart en bidragande faktor. En minut med tändare och kniv löste dock det problemet. Efter normalt slitage kan jag även påpeka att klisterlappen slits ner och inte alls blir lika framhävande.

Det är en annorlunda känsla att skriva på Arvo när både avståndet och höjden på knapparna skiljer sig mot mitt annars trogna Logitech G11. Höjden är något mittemellan laptop och normalt (typ G11) och sägs, enligt Roccat, vara den optimala slaglängden. Ju mer man skriver ju skönare blir det så man vänjer sig faktiskt ganska fort.Högst upp till höger finns en MODE knapp. Via den bestämmer man om det ska ha numeriskt- eller spelläge. Vid numeriskt läge fungerar det som en vanlig numpad med siffror. I spelläget blir det upplysta piltangenter och de tidigare försvunna knapparna page down/up, delete, insert, end och home aktiverade. Fiffig lösning för att spara plats. Det fungerar väldigt smidigt att byta mellan dessa två lägen även om det vid vissa tillfällen känns lite störande men det är smällar man får ta när man vill ha ett litet tangentbord men ändå inte gå miste om några funktioner.Det finns fem stycken programmerbara knappar. Tre av dessa hittar vi under mellanslag (tumknapparna) och de andra två finner vi på numpadens 1 och 3 (endast aktiverade i spelläget). Först när jag fick syn på tangentbordet tänkte jag "FLOPP! Man kommer ju råka trycka på tumknapparna hela tiden". Men jag hade fel, faktum är att det krävs ett distinkt tryck för att det skall registreras. Positivt överraskad. För att kunna redigera snabbknappar och göra makron måste man förstås installera programvaran. När det är gjort kan man avaktivera (dessa knappar är markerade med en orange färg på bilden ovan), redigera och helt enkelt stänga av vissa knappar.

Det finns förinställda makron som ni ser på bilden nedan men man kan även göra sina egna där det går att ställa in fördröjning så lågt som 0.01 millisekunder. En timerfunktion finns även med en röst som räknar ner. Första gången men hör rösten är när det är 10 sekunder kvar, sedan räknar den ner från 5, 4, 3, 2, 1 och slutgiltigen 0. Eftersom fysiska multimediaknappar saknas känns det skönt att man hittar igen dom i mjukvaran. Därmen kan man ju till exempel välja tumknapparna till att byta låtar och så vidare, härligt.I praktiken fungerar det dock lite sådär. Om man trycker ner någon annan tangent samtidigt som man vill ändra läge med MODE knappen så går det inte. Man måste alltså släppa alla andra knappar för att det skall gå att byta. Vilket inte är speciellt smidigt när man spelar till exempel Counter-Strike och måste växla mellan binds på home, delete, insert och numpads för buyscript.

I ett försök att testa hur bra anti-ghostingen på denna bräda är blir det genom ett klassiskt test. Det går ut på att man håller nere både vänstra och högra shift samtidigt som man ska försöka skriva "the quick brown fox jumps over the lazy dog". Såhär blev resultatet: HE QUIC BROWN OX UMPS OVER HE AZ DOG.

INTE godkänt alltså! Säkert bättre än många andra tangentbord, men inte full poäng. För att ha något att jämföra med fick Microsoft Sidewinder X6 som vi recenserade för bara någon månad sedan något bättre resultat: HE QUIK BROWN FOX JUMPS OVER HE LAZY DOG.
Logitech G11 får full pott: THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG.Slutsats
Ett litet och kompakt tangentbord som saknar fysiska multimediaknappar men det går att välja dessa via programvaran och snabbknapparna. Lite svårt att vänja sig i början. F-knapparna känns även felplacerade. Massa förvalda makrofunktioner för till exempel World Of Warcraft och Crysis men även möjlighet till att skapa egna med specifik tidsfördröjning. Många utav dagens tangentbord har inbyggd USB-Hub, fast inte denna. Jag brukar själv inte använda de extra usb-anslutningarna på ett tangentbord så det är inget jag saknar men det är säkert många andra som gör det.


Roccat Arvo kan köpas hos Maxfps.se för 599 kr.
Fördelar
 • Tumknapparna.
 • Storleken. Lätt att ta med sig i väskan.
 • Makrofunktionerna.
 • Tumknapparna igen. Älskar dom verkligen! Lätt värt ett extra plus!
 • Bra med inställningar i programvaran i kombination med 5 profiler.
 • Man kan lägga in en genväg till ett spel och när det spelet startas laddas automatiskt en förinställd profil som man valt.
 • Nackdelar
 • Ingen usb-hub.
 • Ingen bakgrundsbelysning.
 • Ingår i SDMS-serien men klarar inte prestandatestet.
 • Klisterlapp på knapparna blev ett störmoment.
 • Man måste släppa alla andra knappar när man ska byta läge på MODE knappen.
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2010-08-02 22:28
  För de som är intresserade av hur andra tangentbord presterade i anti-ghost testet kan besöka denna länk.
  http://www.sweclockers.com/forum/56-kringutrustning/884321-hur-bra-ar-ditt-tangentbord-2-0-las-reglerna-bofvelen/
  #2
  2010-08-03 09:08
  Ok
  #3
  2010-08-03 13:15
  ser skön ut!
  #4
  2010-08-03 13:22
  Synd att det saknar bakgrundsupplysning. Det är ett måste för mig som är uppe sent och inte alltid har lamporna tända :p
  #5
  2010-08-07 23:21
  härligt med å,ä,ö
  #6
  2010-08-14 12:07
  #5 det ju i princip alla tangentbord på svenska marknaden? :p
  SENASTE ARTIKLAR