LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION MICROSOFT SIDEWINDER X6

Inledning
Bortsett från IntelliMouse Explorer 3.0 så är Microsoft inte direkt kända för att producera tillbehör för entusiaster, men på senare år har dom försökt slå sig in även på den marknaden. Bland en hel uppsjö av tangentbord så valde jag att införskaffa Microsoft Sidewinder X6 vilket enligt Microsoft själva är designat för spel. Är detta Tangentbord enbart för "gamers", eller duger det även för en vardaglig dataanvändare? Det återstår att se.


Första intryck och design
Den röda kartongen påminner direkt om en produkt från Microsoft, välpackad med så lite *bling*bling* som möjligt. Första intrycket av tangentbordet var hur futuristisk formen är och hur allt glänser. Två stora vridhjul vid övre kant, den ena ställer styrkan på knappbelysningen och den andra ställer man volymen med. Större delen av tangentbordet och tangenterna är i polerad plats vilket påminner mycket om pianolack, och hur det påverkar spelandet får vi se framöver.Som ett barn på julafton så fick jag bråttom att packa upp tangentbordet och påbörja installationen.


Storlek: 51.3 cm x 23.4 cm x 4.6 cm
Gränssnitt: USB
Kabellängd: 198 cm

Installation och mjukvara
Som all mjukvara från Microsoft så gick installation helt smärtfritt. Efter enbart 15 sekunder så var drivrutinerna och mjukvara installerade och det krävdes inte ens en omstart av datorn för att det skulle fungera. Bara att plugga in Tangentbordet och köra. Mjukvaran är väldigt enkelt uppbyggd och lätt att förstå sig på.


Det finns tre profiler att ställa in, och dessa profiler väljer man genom snabbtangenten på tangentbordet med en liten led lampa som indikerar vilket profil man kör med. Dvs att man kan ha tre olika profiler som man snabbt väljer om man vill t,ex spela, surfa, redigera bilder eller bara chatta. Möjligheterna är många! Utöver detta så kan man även sätta en specifik inställning mot en .exe fil. Om man har gjort en profil som passar bäst till Counter-Strike så kan man välja så att denna profil laddas automatiskt med hl.exe. Använder man sig mycket av macro så är Sidewinder X6 ett måste. 30 programmerbara knappar per profil vilket ger 90 programmerbara alternativ, fast om man kommer ihåg alla är en annan sak.

Användning
Först ut på listan blev såklart Counter-Strike. Knapparna påminner mycket om knappsatsen till en laptop. Smidiga, lättryckta och perfekt återfjädring. Eftersom knapparna är så pass blank så blir det jobbigt i jämna mellanrum med handsvett och efter ett tag så känns knapparna hala. Ett önskemål här vore dom vanliga knapparna med en lätt silikonbehandling.


Alla har nog någon gång varit på ett trångt LAN eller haft väldigt lite plats på skrivbordet där halva tangentbordet hamnar över musmattan är ett fakta. Att man nu kan ta bort numpaden är ett stort plus, och om man nu absolut behöver knappsatsen så kan man alltid fästa den på vänster sida av tangentbordet snabbt med hjälp av magneter. En vridbar ratt gör det möjligt att ställa ljusstyrkan på knappbelysningen. I minsta läget så lyser det inget och i maxläge så lyser det upp rätt så bra i vintermörkret.

Microsoft Sidevinder X6 jämnfört med Microsoft/Razer Reclusa

Ett stort minus och rätt förvånande sak är att Sidewinder X6 saknar fötter för att kunna tilta upp tangentbordet. Jag som nästan alltid halvligger i stolen får väldigt svårt att se tangenterna. För att kompensera detta så har "W A S D" även belysning i framkant av tangenterna så man lätt hittar igen dom i mörker, även om man så vill ligga och spela.


En unik och riktigt bra funktion med detta tangentbord är att man kan spela in sina egna macron. Tryck på snabbtangenten, spela in en sekvens knapptryckningar som sparas på din hårddisk för att snabbt och enkelt göra en egen macro. En bra funktions för dom som hittills haft problem med macro och dess funktion.

När det kommer till det vardagliga användandet så känns tangentbordet helt enkelt konstigt. Man skriver fel, missar tangenter, råkar komma åt en macro knapp etc. Men efter några timmars spenderade framför irc och mail så smälter det och alla tangenter känns välplacerade, och kan man bortse från det höga knappljudet så är skrivandet nu en befrielse.

Slutsats
Microsoft Sidewinder X6 är absolut inget dåligt tangentbord, men är det värt 779:-?...... NEJ!

Hade det inte varit för den löstagbara numpaden så skulle vilket tangentbord som helst funkat minst lika bra till ett lägre pris. Om Microsoft ska hålla sig till kontorsmaterial låter jag vara osagt, men själv tycker jag att dom har lyckats relativt bra med en kombination mellan gaming och vardaglig nytta när det gäller Sidewinder X6.

Trots att det finns flera nackdelar så väger fördelarna tyngre, och kan man ha överseende med med ett par missar så är tangentbordet i det stora hel ett bra tangentbord.

Microsoft Sidewinder X6 kan köpas hos Maxfps.se för 779 kr.
Fördelar
 • Flyttbart numeriskt tangentbord
 • Dimmer till knappbelysningen
 • Upp till 30 programmerbara alternativ per profil
 • Inspelningsknapp för spelmakro
 • Tre olika spellägen
 • Mjukvaran och inställningsmöjligheter
 • 3 års garanti från Microsoft
 • Nackdelar
 • Inga fötter för tiltning
 • Saknar USB ingång
 • Högljudda knapparna
 • Fast handlesstöd
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2010-03-30 21:43
  Bra och välskriven recension :)
  #2
  2010-03-31 00:28
  Jag hade ett sådant tangentbord, men använder inte skiten längre så de får stå och samla dam.
  Varför? för att efter 1-2 månaders användning så blir gummimattan under tangenterna slitna och glider åt sidan/ner så tangenterna fastnar eller så måste man slå på tangenterna för att det ska hända något.

  Dålig layout på knapparna, handledsstödet är obekvämt.

  det enda positiva med det är löstagbar numpad och snabbknapparna.

  1/10
  #3
  2010-03-31 01:29
  Bra recension! Kanske blir och köpa denna då min G15 börjar bli lite rostig :p
  #4
  2010-03-31 11:22
  #2
  Det är ju dumt att du slår på tangentbordet när du har 3 års garanti :D
  #5
  2010-03-31 14:34
  Bra recension, du kan Apexi! =D

  #3 Jag hade nog kollat lite extra på detta tangentbordet: http://www.maxfps.se/product_view.aspx?productid=2737

  Som G19 jag testade fast utan skärmen samt lite ny (imo förbättrad) layout. Rimligare pris också.
  #6
  2010-03-31 18:10
  Jag har ett sånt :)

  Dock så spillde jag ett glas fanta exotic över hela skiten :P Så alla knappar klibba ihop :P så alla tangenter åkte av och rengjorde, funkar skit fint nu REKOMMENDERAS
  #7
  2010-04-01 14:12
  #4 Har tappat bort kvittot :/
  #8
  2010-04-05 17:41
  Super härligt tagnetntbord.. har haft mitt sen julen 08 och inget har blivit slitet ALLT ÄR KANON!!
  #9
  2010-04-06 05:56
  Liten miss bara: Razer inte "Razor" under bilden som jämför Sidewinder och Reclusa.
  Bra recension annars!
  #10
  2010-04-08 18:18
  #2 jag har haft mitt X6 i ca ett år och inte mött på det problemet alls, så måste varit något speciellt med ditt.. och jag använder det mycket så aja =) har inget att klaga på
  #12
  2010-11-18 10:46
  Jag har haft sidewinder nu i 4-5 månader. Gillar den väldigt mycket och
  det har inte fuckat som #2
  Du fick antagligen ett dåligt exemplar
  #13
  2011-06-12 18:17
  Recensera Microsoft Sidewinder x4!
  SENASTE ARTIKLAR