LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION STEELSERIES XAI

Inledning
SteelSeries är knappast ett företag som någon har missat. Med högpresterande produkter inom hård- samt mjukvara (BullGuard Gamer's Edition antivirus) har alltid SteelSeries haft produkter i toppskiktet. Produkterna lämpar sig både för den glada amatören samt spelaren på professionell nivå med höga krav på utrustningen som ska användas. Kinzu och Xai är två nya möss med lite olika inriktningar, i denna recension kommer den senare av de två att testas.Specifikationer
- Ambidextrous shape
- Frames per second: 12.000
- Inches per second: 150
- Megapixels per second: 10.8
- Counts per inch: 100 - 5.001 (one CPI Steps)
- CPI high/low indicator
- Max. Acceleration: 30 G
- Sensor data path: True 16 bit
- Lift distance: ~1mm (auto-adjusting)
- Buttons: 8
- Polling: 125 - 1000 Hz (1Hz increments)
- Measurements: 125,5 x 68,3 x 38,7 mm / 4,94 x 2,69 x 1,52 in
- Large pressure points that reduce friction for optimized glide
- Driverless, plug-and-play feature for LAN gamers
- Built-in memory for 5 profiles
- Fully configurable via LCD menu system (size 128 x 32)
- Gold-plated USB connector
- Cord: 2 m / 6,5 ft (braided to improve durability)
- 380 grams
- 2 years warrantyFörsta intryck och design
Ambidextriös design (passar både höger- och vänsterhänta) ser jag som mycket välkommet. Även om jag inte är vänsterhänt så har man ju sett att utbudet är rätt lågt. Påminner lite om Microsoft Intelli 3.0, fast rak. Ytan består av en tunn gummibeläggning istället för plast som de flesta möss har. Sidoknappar på båda sidor. Färgen på det gummiklädda scrollhjulet matchar färgen på loggan. Designmässigt känns det mer som om det inte är meningen att den ska sticka ut. Inget bling bling eller massa neon som lyser upp hela rummet, skönt! Diskret är nog ordet även om den säkert kunde göras snyggare men det är ju hur en mus presterar, och inte hur den ser ut, som spelar roll.Användning
Formen är väldigt bekväm och känns helt rätt i handen. Den gummiklädda ytan som tidigare nämndes gör även den skillnad. Handsvett gör inte längre musen svårkontrollerad eller hal som många säkert stött på. Vikten känns varken för lätt eller för tung. Svenska är väl det enda språket som innehåller ordet "Lagom" (?) och det passar bra in här. Lillebror Kinzu som är en billigare variant får dras med plastfötter medan den mer påkostade XAI har 3 stora teflonytor att vila på.Musmattorna jag använt under testet är:
- QPAD Heaton
- ZOWIE SpawN Pad G-TF
- QPAD CT 4mm BrutalCS-edition

Glid- och kontrollförmåga får mycket väl godkänt på samtliga ytor. Skulle gärna testat SteelSeries 4HD eller 9HD då den sägs vara optimal tillsammans med musen men den kanske kan läggas till i efterhand.

Första gången man använder musen är det smidigt att installera drivrutinerna för att enklast ställa in sina profiler. Om man sedan tar med sig musen till en kompis, formaterat datorn eller av någon annan anledning inte har mjukvaran installerad så gör det inget.

Alla 5 profiler kan döpas om till valfritt namn genom att dubbelklicka på profilnamnet (max 11 tecken) och allting sparas i musens inbyggda minne! Håller man ner CPI knappen några sekunder och samtidigt tar sig en titt på LCD-displayen under musen så byts SteelSeries-logon ut mot en lista med alla 5 profiler som är sparade. Man kan alltså med enkelhet kontrollera vilken profil man använder, snabbt byta till en annan och till och med ändra värden. Man kan ställa in 2 olika värden för sensitivity i varje profil. För att enkelt veta vilken man använder (om man på något sätt skulle vara osäker när man trycker på CPI knappen) så lyser det en liten lampa för ett av värdena. Smidigt om man t.ex turas om att spela med en vän där ni kör olika inställningar.

Så vad kan man egentligen ställa in för roligheter? Förutom 10 programmerbara makron med möjlighet till avancerad tidsfördröjning och upp till 200 knapptryckningar / makro har det tillkommit lite nya grejer. Här en liten lista samt förklaring.ExactSens - Counts per inch. Här ändrar du helt enkelt sensen på musen. Två värden kan fyllas i där en av dom indikerar med en liten led (diod) mellan CPI-knappen och scrollhjulet. Smidigt med en sensitivity för windows och en för spel. Om man vill vara säker så att man inte råkar ändra detta mitt i strid är ett tips att ha samma värde på båda.

ExactRate - Uppdateringsfrekvens, Hertz. För optimal prestanda rekommenderas man här att välja ett värde som är delbart med lägsta in-game eller windowsmiljö uppdateringsfrekvensen. Anledningen ska vara en mer synkroniserad och konsekvent upplevelse. Exempel: Använder du 60Hz på skärmen ställer du in 960Hz eller något annat värde som är delbart med 60.

ExactAim - Om man använder en ojämn yta som underlag kan denna funktionen hjälpa till att "förutspå" rörelser och få bort ryckiga rörelser.

FreeMove - En form av linjekorrigering som ska hjälpa till med att få rakare rörelser. Rekommenderas att stängas av för optimal precision i spel.

ExactAccel - Musacceleration helt enkelt. Skillnaden mot windows variant är att denna funktion finns i hårdvaran.

Jag laddade hem "mouse rate checker" för att kolla upp om ExactRate verkligen ställde in uppdateringen på det värde som man valt. Värdena som jag kunde få att stabilt leverera var häpnadsväckande få. 125, 250, 333, 500 och 1000hz var stabilt. Tog jag ett annat värde så blev det "dippar" eller så låstes uppdateringen till något av värdena som jag precis skrev. Exempel på "dippar". Jag ställde in en hög CPI och läste av uppdateringsfrekvensen i "mouse rate checker" samtidigt som jag rörde musen konstant. Först ligger värdena hand i hand men väldigt ofta sänks det faktiska värdet ner till allt som oftast 300hz och går sedan upp till det inställda värdet igen.

Klarar musen inga andra värden, eller är det på grund av USB-porten som detta fenomen framkommer? Möjligen kanske det förändras med nyare drivrutiner/firmware.

Sist i denna flik så finner vi ett ljus- och kontrastreglage som är till för LCD-displayen på undersidan.Under windows settings finner vi lite mer bekanta fenomen. Hastighet för scrollen, dubbelklick och sens i Windows. Som sades tidigare är det med CPI inställningen under hardware-fliken som sensen ska ändras. Med andra ord lämnas pointer speed kvar på standardinställningen "6 notch". Detta ska enligt SteelSeries göra att du kan arbeta med äkta hårdvarubaserad inställningar för maximal precision och noggrannhet utan några omberäkningar eller omvandlingar. Sensen i t.ex CS och andra fps-spel bör därmed ställas till "1".Går vi över till den sista fliken kan man se software och firmware version. Här finns även väldigt tacksamma länkar för att enkelt få mer information om musen, drivrutiner eller support. Längst ner finner man även en knapp för att kunna tanka sin favoritspelares inställningar. Just nu är det 7st profiler tillgängliga från följande spelare:

Team EG: fRoD, n0thing
Fnatic: Gux, dsn, cArn, f0rest, get_right

Med nyvunnen kunskap om ExactSense, ExactRate och windows pekarkänslighet ställer jag CPI in på önskade värden. Äntligen dags att spela lite!

Counter-strike 1.6, Call of duty 4, Killingfloor, Borderlands, Left 4 dead 1 och 2 får stå för underhållningen. Musen passar min hand väldigt bra och jag kan med lätthet spela flertalet timmar i sträck utan att det börjar värka eller kännas konstigt i handen. Musen hänger med i alla lägen och precisionen känns millimeterprecis. Att byta från låg till hög CPI mitt under spel sker blixtsnabbt och ingen delay märks. Även fast detta är en ny mus så känns det som något man haft förut. Det brukar iallafall för mig kännas lite ovant i början när man byter till något nytt och det tar några dagar innan alla headshots sitter som dom ska och allt känns rätt. Men med denna gången tog det någon timme max. Formen och glidet gör verkligen att man har full kontroll i alla lägen. Scrollen har tydliga hack och tummknapparna sitter perfekt.Slutsats
XAI är i mina ögon väldigt imponerande. Ergonomisk, högpresterande i blyg förpackning. Det märks att det är mycket tid nerlagt på att framställa en såhär bra mus. Arbetet med att få fram den började när Ikari släpptes 2007. Även om ExactRate (polling rate) inte går att ställa in helt efter eget önskemål så använder åtminstone jag bara 500Hz och 1000Hz ändå så för mig spelar det mindre roll. Snart är det julafton så varför inte sätta upp den förmodligen mest avancerade musen ute just nu på önskelistan? För det är verkligen en mus i övre toppskiktet!

SteelSeries Xai kan köpas hos Maxfps.se för 719 kr.

Uppdatering: Det finns nu corepad skatez. Maxfps.se för 79 kr.

Bilder: SteelSeries
Fördelar
 • 5 profiler
 • Inbyggt minne som möjliggör plug-and-play
 • Väldigt skön i handen, känns naturlig på plats
 • Enkelt att byta profil
 • Snabb laser som hänger med
 • Passar både höger- och vänsterhänta
 • Bra macrofunktion
 • Nackdelar
 • Medföljer inga extra glidez
 • Laser = känslig emot små partiklar/smuts
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2009-12-14 20:15
  Najz recension :) Lite copy av IE 3.0 :P
  #2
  2009-12-14 20:25
  Riktig bra recension. :) Blir lite sugen på att testa den.
  #3
  2009-12-14 20:57
  Fan vad dyr mus borde kosta under 400 kr. Skön ser den inte ut att vara heller.
  #4
  2009-12-14 21:02
  Nice, Måste medge att jag blir lite sugen.. både på Reko och musen :-$
  #5
  2009-12-14 21:18
  #3 Det kommer en recension på SteelSeries Kinzu såfort jag skrivit klart den. Budgetvarianten av denna alltså och kostar 319kr.

  http://www.maxfps.se/product_view.aspx?productid=2419
  #6
  2009-12-16 13:26
  Bra recension! Men j*vlar vad dyr den är :o
  #7
  2009-12-16 13:28
  #6 Qpad 5k kostar just nu 749kr. Men visst tillhör den skalan som kostar lite mer.. http://www.maxfps.se/product_list.aspx?catid=250&sort=price
  #8
  2009-12-16 15:19
  #7 Den ser så "normal" ut, typ som HP mössen man får med gratis i datorpaket för 2990kr på Siba. Den ser billigare ut än vad den är, imo :P
  #9
  2009-12-16 16:13
  #8 den är bättre än den ser ut också ;) gillarN som fan
  #10
  2009-12-17 12:04
  Eller så köper man en gammal hederlig 1.1 för 200kr som är minst lika bra. 719 kr var inge lite overkill
  #11
  2009-12-18 13:34
  Ska nog ta och köpa mig en XAI :)
  #12
  2009-12-22 13:12
  Andra som provat XAI: Funkar den bra i alla rörelser?
  #13
  2009-12-22 21:58
  Fett bra mus, skön o snabb o glider bra ! 10/10 cheezballZZZ
  #14
  2009-12-23 22:50
  #12 den är klockren för mig. körde mest med heaton-mattan innan men nu är det 9HD från SteelSeries som gäller, såååå skön!
  #15
  2009-12-28 06:22
  Xai:en är helt suverän med en 9HD matta! =D, älskar glidet <3
  #16
  2010-01-01 13:48
  Ska nog köpa en jag med. Är riktigt sugen :p Dock är jag helnöjd med min 5K med :/
  #17
  2010-01-05 21:30
  Jag köpte den för inte så länge sen, då min älskade 3.0:a börjat säga ifrån. Först tänkte jag köpa en ny 3.0:a eftersom det är en av dom skönaste (enligt mig) men jag bestämde mig för en Xai, och jag ångrar mig verkligen inte! skön form, bra glid osv. Jag gillar den verkligen med det är en mus för de som spelar högre nivå och sätter lite krav på grejorna. Men annars toppen mus!
  #18
  2010-01-06 06:21
  Skön form, bra glid funkar klockrent till SteelSeries Qck+, men det tog ett tag innan jag hittat bra settings.
  #19
  2010-01-13 16:59
  Så jävla skön är den å grymt skön å spela med
  #20
  2010-04-07 23:43
  jag kör med IE 3.0 skulle ni verkligen REKOMENDERA DEN 100 % att trya? isåfall drar jag köper de
  #21
  2010-04-10 11:45
  #20 Det väljer du ju såklart själv. Tog fram min IE 3.0 nu och tänkte testa men hade inga skatez. Svårt att ge en 100% bra bedömning då.
  #22
  2010-05-07 10:54
  Bästa musen jag någonsin haft! Och jag har haft DeathAdder, MX518, G5, Saiph och Roccat Kone. Av mig får den lätt 10/10 !
  #23
  2010-05-13 21:38
  Fan va skön musen är <3 Fungerar perfekt på hårda mattor som SS 9HD och QPAD Heaton men även på mjuka mattor som t.ex QPAD CT large.
  #24
  2010-09-12 00:58
  ricky väldigt bra recension bästa jag läst på länge fortsätt så

  kämpa alltid så bra! Men fortsätt!! fortsätt då!
  #25
  2011-04-17 09:42
  Funderar verkligen på att köpa den! Har en Ikari Laser som nyss gått sönder, så spelar just nu med en HP-mus, vilket inte är det bästa. Vill helst ha en Steelseriesmus då jag verkligen gillar deras möss. Vad tycker ni, Ikari eller Xai? :)
  #26
  2011-08-05 08:28
  vill påpeka lite mer nackdelar då jag haft musen ett tag:
  #1 På hård musmatta(Qpad Heaton) Känns det väldigt ofta som man har grus under och låter likaså får tix att lyfta musen och dra över hela musmattan hela tiden.
  känns som att den skrapar i i mitten ibland.

  #2 Scrollen är fucked up. Youtuba eller googla. Går ej att bunnyjumpa med sabbar för mig på surf/bhop banor :'(

  #3 priset borde vara runt 450-550 700 var för mycket imo.

  BRA DELAR!

  #1 Grym kontroll på sensen och aimet!

  #2 sitter bra i handen man kan släppa den och få exakt samma grepp igen, man har sitt grepp och håller inte olika varje gång.

  #3 8/10 pga dåliga delarna som jag skrev ovan.
  #27
  2011-08-06 23:09
  steelseries xai har bra glid med sk gaming matta väldigt bekväm för handen kanske kostar lite för mycket men jag tycker personligen att den är värd pengarna :D
  #28
  2011-09-26 18:31
  Fick hem denna för ett tag sedan och jag måste säga den ersätter 3.0 helt klart! Kör på en QPAD CT white
  SENASTE ARTIKLAR