LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION STEELSERIES KINZU

Inledning
Nyligen recenserade vi den brutala lasermusen XAI från SteelSeries, här kommer den i budgetversion.
Kinzu är alltså en nerbantad version av XAI som borde passa de som inte vill spendera mer än någon hundralapp på en mus.Första intryck och design

Jag hade fördelen att få XAI och Kinzu samtidigt så därför har jag haft en bra möjlighet att testa båda parallellt. Designmässigt är de båda mössen väldigt lika varandra. Samma non-slip gummimaterial som förbättrar greppet och en CPI knapp vid scrollen. Att musen är 7% mindre märks tydligt när jag lägger min hand över den. Sidoknappar, CPI lampan samt LCD-displaten undertill saknas dessutom. Under musen finns tyvärr inte teflonfötter som ger optimalt glid, istället finner jag att de har byts ut mot plast (polyethylene). Det märks att SteelSeries försökt att få ner kostnaden så mycket som möjligt då de flesta godsakerna är borttagna.Specifikationer

- Ambidextrous shape
- Frames per second: 9.375
- Inches per second: 50
- Megapixels per second: 3.75
- Counts Per Inch (CPI): 400 - 3200
- Acceleration: 20 G
- Buttons: 3
- Cord: 2 m / 7,9 ft (braided to improve durability)
- Polling: up to 1000 Hz
- Lift distance: ~2.0mm
- CPI high/low indicator
- Gold-plated USB connector
- Large pressure points that reduce friction for optimized glide
- Driverless, plug-and-play feature for LAN gamers
- Built-in memory for 3 profiles
- Measurements: 117 x 64 x 36 mm / 4,6 x 2,5 x 1,43 in
- Operating systems: Win XP / Vista / Win 2000 / Mac OS
- Weight 225 gram
- 2 years warranty
*Configuration software only available for Windows operating systemsAnvändning
Även om musen är plug-and-play (inga drivrutiner behövs) så är det ändå rekommenderat att iallafall första gången du använder musen. Att ladda ner drivrutinerna från SteelSeries hemsida är faktiskt det enda sättet att kunna ställa in uppdateringsfrekvensen (Hz) och sensitivity (CPI) då LCD-displayen som återfinns på XAI är borttagen. Dessutom är det ändå att föredra att kunna använda musen när man ställer personliga inställningar. Så vad kan man ställa in då?Som bilden visar är inställningsmöjligheterna rejält reducerade. Det avancerade godiset såsom Makro är helt borta, bara det nödvändiga finns kvar. Förklaringen till att inte finns programmeringsbara knappar är så enkel att det inte finns några knappar att ställa in. Två olika CPI värden som ändras med ett enkelt tryck på CPI-knappen, report rate (hz) och musacceleration räcker ändå för majoriteten av användarna. Windows sensitivityn lämnar vi på standardinställningen 6. Anledningen till detta förklarade jag i XAI recensionen.
Kortfattat för att slippa få en omberäkning av sensen i t.ex Counter-Strike (använd sens 1 i spel). Så vill ni ändra hur snabbt muspekaren åker omkring gör ni det från och med nu med CPI inställningen. En inställning för windows och en för spel är väldigt smidigt som snabbt byts med ett knapptryck.

Tre profiler kan ställas in och sparas. Har man inte mjukvaran installerad är det ändå väldigt smidigt att ändra profil. Håll ner CPI knappen tre skunder så ser ni hur sensorn blinkar till. Sensorna blinkar en, två eller tre gånger beroende på vilken profil som används. Faktiskt en väldigt smidig lösning som fungerar bra.Klickar vi uppe i högra hörnet så kommer vi till en sida som visar vilken version av drivrutinerna och firmware som används samt några användbara länkar. Profilerna byter man lätt namn på genom att dubbelklicka på befinligt namn.

Under testet har jag använt samma spel och musmattor som jag gjorde med XAI, med ett undantag. Musmattan 9HD från SteelSeries. (som även ska läggas till i XAI testet samt få en egen recension). Tyvärr är inte musen lika skön att hålla i på grund av dess storlek. Detta är såklart väldigt individuellt beroende på smak, storlek på händerna och hur man gillar att greppa musen. Jag gillar att vila handflatan mot ovansidan på musen men Kinzu är lite för låg för det. Väljer jag ändå att lägga ner handflatan hamnar fingrarna bortanför knapparna vilken leder till att jag måste böja fingrarna som blir jobbigt i längden.Glidet från plastfötterna är som förväntat, trögt. Låter dessutom som om det inte ens fanns några glidez. Man får jobba lite extra med dåligt glid men vikten kompenserar upp det lite. Jag är nog bortskämd med teflonfötter. Trots dålig passform och glid har man ändå kontroll i spel. Den optiska sensorn jobbar på bra och hänger med även vid låg sensitivity. Knapparna är skön och även om scrollen inte har lika exakta steg som XAI så får den godkänt.

Hjulet på Kinzu är lite mindre och därför är det även kortare mellan varje steg. Det jobbigaste med musen är dock inte storleken eller dåliga glidez, det är saknaden av sidoknappar. Verkligen jobbigt båda i spel och när man surfar. Vissa bryr sig inte om sidorknappar, bra för er, men för en person som tagit dom för givet blir det jobbigt. Ju mer jag använder musen desto oftare hamnar mina tankar på att detta skulle vara en något större laptopmus, för spel.Slutsats
Är det plånboken och inte du som styr så hamnar man ofta i det läget att man inte kan köpa det värsta jämnt. Men det betyder ju inte att man måste köpa dåliga produkter. SteelSeries Kinzu är en nerbantad gaming-mus utan massa lull-lull, lite dåliga skatez och tyvärr inga sidoknappar. Gillar man mindre möss och klarar sig bra utan det andra så är detta en väldigt prisvärd och bra mus. Kan ses som en instegsmodell för gaming. Inte det värsta men ändå tillräckligt bra.

Den optiska sensor är absolut inget att klaga på. Det som är avgörande inför ett köp är snarare hur bra man trivs med mindre möss, klarar sig utan sidoknappar och hur mycket pengar man vill lägga på en mus. Jag rekommenderar starkt att om ni ska köpa denna musen så ska ni också köpa andra glidez/skatez. Corepad har precis släppt nya både till XAI och Kinzu. Det primära för denna mus verkar vara att framställa en så bra spelmus som möjligt, till lägsta pris. Klarar man av en liten mus utan sidorknappar så är detta en väldigt bra mus!

SteelSeries Kinzu kan köpas hos Maxfps.se för 299 kr.

Bilder: SteelSeries
Fördelar
 • Priset
 • Lättförståelig programvara
 • Plug-and-play med inbyggt minne
 • Enkelt att byta profil
 • Passar både höger- och vänsterhänta
 • Nackdelar
 • Inga sidoknappar
 • Viktsystem önskas då den är väldigt lätt
 • Man bör köpa nya glidez då de som sitter på har dåligt glid
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2009-12-21 20:16
  Bra recension reko! Skulle velat testa den verkar passa perfekt i min lilla hand.. :d
  #2
  2009-12-21 20:20
  Återigen en bra recension från Rickard, Reko85.

  Efter att ha läst din recension på XAI kommer jag helt klart köpa den, XAI d.vs.
  #3
  2009-12-21 20:21
  Bra recension från Reko som vanligt :D

  Dock är jag väldigt nöjd med min G9 :D
  #4
  2010-02-28 14:21
  Har en Kinzu, jag har ganska små händer så den har go passform för mig, men en liten sidoknapp skulle inte vara fel, Jag gillar den, Men Rekommenderar till er som köper att ni köper en steelseries musmatta till också!
  #5
  2010-03-25 11:24
  har denna och den äger!
  #6
  2010-09-02 09:46
  jag kommer få den här i superpacket på DHW 2010 :)
  #7
  2010-09-29 07:17
  Riktigt fin mus, rekomenderas starkt!
  #8
  2011-01-23 18:54
  :love:
  #9
  2011-10-01 16:31
  Kan inte rekommendera denna mus, hänger inte med i snabba rörelser och är för liten. Over and out!
  SENASTE ARTIKLAR