LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ROCCAT VALO

Inledning
Roccat Valo som jag och många andra har gått och väntat på i över ett år har nu äntligen kommit ut i butikerna. Roccat Valo som är företagets första tangentbord för oss gamers har en lång rad funktioner så som LCD display, flera profiler som sparas i tangentbordets inbyggda minne, hela 41 makroknappar knappar som dessutom är utbytbara,USB-port och uttag för headset/mikrofon.Teknisk information:
 • Standard keyboard layout with 105 keys
 • 48 additional keys and 7 media keys
 • 5 profiles incl. 1 Profile-2-Go
 • 2MB internal memory, updateable and flashable
 • 3.5mm stereo input and output sockets
 • Additional USB 1.1 port

  Förpackningen Innehåller:
 • ROCCAT Valo Speltangentbord.
 • ROCCAT spelmikrofon.
 • "Inari Case Mission Bok" med ID-kort.
 • 45 extra utbytbara färgade makroknappar.
 • Knappborttagningsverktyg
 • ROCCAT CD-drivrutiner
 • Bruksanvisning

 • Första intryck och design
  Efter lång väntan så sitter jag nu äntligen här med Valo i mitt knä, det känns lite som julafton och jag får anstränga mig för att inte slita sönder förpackningen i mitt lyckorus. Förpackningen i sig är egentligen inget som sticker ut allt för mycket. Det är simpelt och stilrent och förmedlar tillräcklig med information åt potentiella köpare. Måste dock påpeka att bilden nedanför stämmer inte helt överens med hur förpackningen faktiskt ser ut, antar att de ändrade om lite i designen.  Tangentbordet är svart med Roccats logotyp av en söt liten kissemis uppe i vänster hörn. Uppe i högra hörnet sitter det en liten snygg LCD display. Det första jag tänker på är att det sitter en väldans masa knappar på tangentbordet. Roccat Valo upplevs slutligen som ett tangentbord med stil och hög kvalitet och med väldigt många knappar.  Mjukvara
  Mjukvaran installerades smärtfritt. Det tog visserligen några minuter samt att man var tvungen att koppla ur och in tangentbordet efter man uppdaterat men inte så värst jobbigt, även om man är lite lat av sig.  När jag öppnade kontrollpanelen för tangentbordet så blev jag faktiskt lite imponerad. Det var snyggt upplagt och man hittade allt ganska enkelt. Men det som var riktigt positivt är att det finns en massa bra inställningsmöjligheter för användaren.  Förutom att man kan ställa in alla macroknappar till att göra lite allt möjligt, så finns det inställningar för att reglera ljus på Roccat logotypen, LCD displayen och även för ljuset under samtliga tangenter.

  Det finns dessutom inställningar som låter mig bestämma när tangentlyset ska släckas. Till exempel så kan jag ställa in att tangentbordet ska slocknar helt efter fem minuter, väldigt bra när man ska sova plus att det sparar energi för den miljömedvetna.  Tillbehören
  Utöver tangentbordet får man med sig lite extra tillbehör. En del ganska onödiga enligt mig och andra väldigt användbara.

  Om vi börja med det onödiga - en gaming-mikrofon som ansluts direkt till tangentbordet. Lite onödigt då de flesta redan sitter med ett headset med mikrofon. Dessutom bidrar denna extra funktion med extra sladdar som ska kopplas in där bak på datorn - väldigt onödigt.  Man får även med sig ett litet verktyg som man kan använda för att plocka bort tangenterna på tangentbordet. Detta är något jag tycker är otroligt användbart. Efter ett par månader sitter det faktiskt en hel del omysiga saker under tangenterna på ett tangentbord, så att Roccat skickar med ett verktyg som underlättar städningen gillar jag skarpt.

  Dessutom kommer verktyget väl till hands när man vill byta ut makroknapparna då det medföljer extra knappar i flera färger (röd, ljusblå och mörkblå).  Användning
  När jag till en början använde tangentbordet så hade jag en hel del problem med att skriva. Det kändes konstant att bokstäver inte registrerades när man tryckte på tangenterna snabbt och ibland till och med blandade ihop ordningen jag tryckte på tangenterna. Ganska fail.

  Hade jag inte hittat lösningen på detta problemet hade jag fått ge betyget -10/10. Men problemet upphörde efter att jag återanslutit tangentbordet, puh!

  En sak jag kan anmärka lite på är att jag tycker tangenterna sitter kanske något för nära varandra, men det är nog en vanesak!

  Utöver detta känns tangentbordet ganska bra och funktionerna fungerar bra. Jag gillar speciellt att man kan inaktivera Windows-tangenterna som så många gånger tabbat ur mig i vikiga situationer i spel. Tangentbordet har även anti-ghosting funktion, så det fungerar utmärkt att trycka på flera tangenter samtidigt.  Macroknappar i mängder! Tangentbordet är proppfyllt med dessa macroknappar. Själv spelar jag inget spel där jag ser någon användning för dessa. Men jag antar att någon där ute ser det som en positiv grej med nästan 50 extra knappar. Om inget annat så kan man skryta med att man har flest knappar på sitt tangentbord (e-penis!?).

  Slutsats
  Nu kommer vi äntligen till den intressanta slutsatsen. Kan jag rekommendera Roccat Valo? – Ja det kan jag. Tangentbordet har en hel del vettiga funktioner som fungerar mycket bra. Tangenterna är sköna och lagom mjuka och mjukvaran är både grafiskt snygg och användarvänlig. Det finns egentligen bara två saker jag kan klaga på.

  Det första är macroknapparna, jag tycker helt enkelt att de är helt överflödiga men jag tror att en del gamers kanske kan dra nytta av dem.

  Det andra är mikrofonen, den är för mig om möjligt ännu onödigare än de 48 macroknapparna och jag får dessutom dras med extra sladdar mot min vilja.

  *Uppdatering*: Problemet jag hade med tangentbordet har återkommit. Det verkar vara ett mjukvarufel, men jag avvaktar svar från ROCCAT.

  **Uppdatering**: Har pratat med ROCCAT nu och det verkar vara ett känt problem. Den enda lösningen de har är att man ska koppla ur de och sedan återansluta det. Eftersom det bara löser problemet ett par timmar för mig så kommer jag nu byta tangentbord till något helt annat.

  Detta kommer att dra ner betyget.


  Roccat Valo kan köpas hos Maxfps.se för 1095 kr.

  Roccat Valo får 1/10 poäng - Hade man löst problemet jag och andra upplevt hade betyget varit 8/10. Kan inte rekommendera ett tangentbord med ett sådant fel, tyvärr. Problemet kan lösas i framtiden via drivrutinerna.
  Fördelar
 • Snyggt
 • Lagom stort
 • LCD-display
 • Bra mjukvara och inställningar
 • Verktyg för knappborttagning
 • Extra knappar i flera färger
 • Möjlighet att deaktivera Windows-tangenterna
 • ANTI-GHOSTING - flera knapptryck samtidigt
 • Nackdelar
 • Extra sladdar på grund av onödig mikrofon
 • Lite väl många knappar intryckta på liten yta
 • Priset
 • Känt problem utan lösning som gör tangentbordet oanvändbart
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2009-09-27 07:57
  Snygg Tangentbord.
  #2
  2009-09-27 09:33
  Hörlurar utgång och mikrofon är faktiskt jävligt bra. Ibland är det svårt att sätta sina hörlurar/mic bakom datorn med sin korta sladd.
  #3
  2009-09-27 10:07
  #2 och så ere bra om man vill switcha mellan högtalare och headset... :)

  GJ ejzi
  #4
  2009-09-27 10:25
  Verkar riktigt nice. :)
  #5
  2009-09-27 11:27
  lite för många macro knappar imo.. snyggt tbord osv men skulle de göra ett utan massa extra knappar, ist typ 4 extra knappar så skulle det nog bli mycket billigare och jag skulle kunna tänka mig att köpa det
  #6
  2009-09-27 12:56
  #5 finns säkert de som längtat efter många extraknappar också ;)
  #7
  2009-09-27 14:13
  Skulle vara kul att veta hur mikrofonen fungera. Är den värd att kalla en mikrofon?
  #8
  2009-09-27 16:11
  Kan ni inte ta egna bilder och lägga upp? Mycket roligare då, och man får ett bättre hum om hur det ser ut irl. Bra rec för övrigt ;)
  #9
  2009-09-27 16:13
  #8 Har ingen bra kamera så nej egna bilder är inte att föredra då. :P
  #10
  2009-09-27 16:37
  #9 Fixa det! Ta lite ur bcs kassan i smyg vetja :)

  Btw, hur många knappar kan man trycka in samtidigt? Vore najs om det klarar minst 3 st iaf.
  #11
  2009-09-27 16:41
  #10 Det är ANTI-GHOSTING, så man kan trycka ner en massa knappar samtidigt ja. :P
  #12
  2009-09-27 19:01
  /me har beställt.
  #13
  2009-10-11 16:21
  Det e så snyggt och bra, får ta o fixa de.
  #14
  2010-01-29 22:31
  wadedwaaaaasaddasddawdadwadasda


  mitt antighosting funka inte? ^
  SENASTE ARTIKLAR