LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ROCCAT KAVE

Inledning
Nu är det dags för ännu en produktrecension här på BrutalCS. Jag sitter här just nu med Roccats senaste headset som går under namnet Roccat Kave. Headsetet har ganska nyligen kommit ut på den svenska marknaden och kostar runt 1000-lappen.

Headsetet som levererar 5.1 ljud har en hel del funktioner som till exempel avtagbar mikrofon, ljudprofiler, fjärrkontroll och vibrationsfunktion för ökad spelupplevelse.Teknisk information:

CENTER/FRONT/REAR DRIVER UNITS
Frequency response: 20~20,000Hz
Max. SPL at 1KHz: 114±3dB
Max. input power: 100mW (30mW)
Drive diameter front: 40mm
Drive diameter rear: 40mm

VIBRATION DRIVER UNITS
Frequency response: 20~100Hz ()
Max. input power: 1000mW
Drive diameter: 30mm

MICROPHONE
Frequency response: 20~18,000Hz
Sensitivity at 1KHz: -36dB
Impedance: 2.2KOhm +15%
Directivity: omni-directional
Diameter: 4x1.5mm

SYSTEM
5.1 Headset
Connection: 4 X 3.5mm jack plug
Input impedance: 10KOhm
Cable length: 3,4m total (2,0m Remote > PC)
Between ear cups and remote 140cm
Between remote and splitter 180cm
Between splitter and PC 20cm

Första intrycket
Förpackningen Roccat Kave levereras i skriker kvalitet. Jag får direkt känslan av att man lagt ner tid och planering på headsetet, eller ja åtminstone kartongen. När jag plockat ur headsetet så återkommer känslan av hög kvalitet.Roccat Kave är ett helsvart headset, ganska tungt och när jag inspekterat alla delar så kan jag konstatera att konstruktionen är väldigt genomtänkt och resultatet är väldigt bra. Me like. Frågan är bara hur presterar det i spel, musik och film?Konstruktion och design
Som jag innan konstaterade så är headsetet svart. Den svarta färgen är matt vilket döljer fingeravtryck ganska bra. Utanpå båda kåporna sitter Roccats logotyp.

Kåporna är ganska stora, de täcker öronen helt och hållet. Man har även sett till så att ljud utifrån minimeras, det är alltså ganska lagom isolerat. Insidan av kåporna är täckta med något läderliknande material och är lagom mjukt och skönt.

På vänster kåpa sitter mikrofonen som är avtagbar. Mikrofonen går vrida 360 grader, framåt och bakåt. Längst ut på mikrofonen sitter en liten lysdiod. Denna diod talar om när man har mikrofonen avstängd/mutad.Spel
Eftersom jag (Ejziponken) inte har ett så bra ljudkort så skickade jag headsetet till Reko85 eftersom hans är bättre då han använder sig utav ett Auzentech X-Fi Prelude 7.1 ljudkort med följande inställningar påslagna:

 • X-Fi CMSS-3D Surround (Endast för musik)
 • X-Fi Crystalizer
 • Bass Redirection
 • Subwoofer Gain (+15dB) (Endast i film)

 • Spel som ingått i testet:

 • Call of duty 4
 • Counter-Strike
 • Need for speed shift

 • Till en början kändes surroundljudet väldigt ovant i COD4. Det kändes som jag var omgiven av fiender hela tiden och jag blev rätt snurrig till slut. Det krävdes en del finjusteringar på den lilla dosan man fick med innan ljudet blev bra.

  I Counter-strike blev det lite svårare då spelet inte stödjer 5.1 ljud och pågrund av det fungerade inte riktigt alla inställningsmöjligheter via dosan. Så har man inget ljudkort som kan simulera surround så blir de vanligt stereoljud i CS.

  En annan sak man bör tänka på är att gamla spel och program som CS och Ventrilo återger ett annorlunda ljud när man använder ett surround-headset med djupare bas och resultatet blir ett spel med fylligare ljud än med till exempel Sennheinser PC 166 och PC 350.

  Kåporna stänger ute ljud väldigt bra och det resulterar i att man inte hör varandra så bra under LAN, så man får använda sig utav Ventrilo vid sådana tillfällen.

  I Need for sped shift fungerar ljudet även här väldigt bra. Man hör en brummande motor komma upp bakom sig och när man tittar i backspegeln så ser man mycket riktigt sina motståndare närma sig.  Film
  I vanliga fall använder jag ett Sennheiser PC 350 headset, som är ämnat för CS, basen är ganska låg och diskanten lite högre än i vanliga fall och är därför inte så lämpligt för film tittande. Med Roccat Kave så blir mina filmupplevelser mycket bättre. Basen är fyllig precis som i speltestet och jag är mycket nöjd med resultatet.

  Som jag skrev förut så är kåporna är designade för att stänga ute ljud därför fungerar det bra att kolla på film även om man har flickvän som prompt måste se på Sex and the city samtidigt som jag försöker se på en brutalt blodig actionfilm.  Musik
  Musik är en del av de flesta människors vardag. Jag personligen lyssnar på väldigt mycket musik och har därför höga krav när det gäller kvaliteten. I testet lyssnar jag igenom en hel del olika genrer som exempel rock, dance/trance/techno, RnB och pop.

  Till en början känns ljudet skapligt när jag satt och diggade till en rosa helikopter med min favoritgrupp Peaches. Efter lite pill bland inställningarna blev ljudet aningen bättre när jag satte på equalizer samt när nästa låt dök upp. I slutändan blir musikbetyget väl godkänt.

  Värt att notera är att X-Fi Crystalizer gjorde att ljudet blev livligare.  Slutsats
  Roccat Kave är ett bra headset. Det lämpar sig bäst tillsammans med ett bra externt 5.1 ljudkort för att man ska få ta del av dess fulla potential (Subwoofer Gain +15dB krävs nästan för att man ska få ta del av vibrationerna). Även en del justeringar bland inställningarna krävs. Det mest optimala är att skapa profiler för musik, spel och film för att slippa pilla bland inställningarna så fort man spelat klart och vill se en film.

  Konstruktion och design är väldigt bra och väl genomtänkt, dock är headsetet ganska tungt och det tog lite tid att vänja sig vid detta. Även dosan är bra utformad, jag saknar dock någon form av indikator som visar hur högt man har ljudet inställt.

  Mikrofonen håller precis som headsetet hög kvalitet ljudmässigt och det är ett litet plus att man kan vrida mikrofonen lite hur man vill. Från och med nu har jag en ny krona på mitt huvud då jag helt klart är nöjd med Roccat Kave.

  En sak jag måste poängtera är att Roccat Kave är ett bra all-around-headset. Spelar man bara CS så finns det bättre headset för detta ändanmål (PC 350, PC 166).

  Roccat Kave kan köpas hos Maxfps.se för 849 kr.
  Fördelar
 • Bra, klart och fylligt ljud
 • Bra kontrolldosa
 • Bekväm design
 • Bra kvalitet
 • Bra isolerade
 • Nackdelar
 • Lite tunga (420g)
 • Kräver inställningar i ljudkort och kontrolldosa för optimalt ljud
 • Bra isolerade, inte lämpligt för tävlings-spel utan Ventrilo
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2009-09-28 01:20
  like 'em.. alot!
  #2
  2009-09-28 01:36
  Nice, blir nog att köpa dem då, börjar tröttna på PC 350.
  #3
  2009-09-28 20:21
  Inte så mycket för "tunga" headset, men det lät som ett rätt bra headset.
  Spelar inte så mycket längre och då använder jag helt klart mitt 7.1 ljudsystem mycket hellre än några fjuttiga kåpor på huvudet. :P
  #4
  2009-09-28 20:33
  Ofta motståndarna kommer ikapp? Jag åker alltid ifrån dom :P, är inte det bättre? ;)
  #5
  2009-09-29 18:40
  #4 kan vara bra att sakta in när man ska testa ljudet :p
  inge kul om man ligger ett halvt varv före varje gång
  #6
  2009-09-29 19:21
  Låter riktigt nice, fast använder bara headset vid spel/lan, så behöver inte så braIga.

  #7
  2009-10-04 14:15
  "är bra när flick vännen ser på sex and the city och jag ser på en brutal blodig action rulle" hah ^^
  #8
  2009-10-22 01:39
  Hrmph, lyckas inte få micen att fungera. Annars ett fantastiskt headset.
  #9
  2009-10-27 02:19
  #8 kopplat in i rätt port?
  btw, om lampan på micen lyser har du mutat :p
  #10
  2011-05-27 19:06
  :D hare köpte för typ 5 månader sen bäst ever steel series sibria v2 gammalt nu de suger dase
  #11
  2011-06-17 17:18
  Skit bra headsett, förutom gropen på skallen den har gett mig ^_^
  SENASTE ARTIKLAR