LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION: ASUS ROG CLAYMORE
Nu är vi tillbaka med ännu en recension från ASUS och denna gången tittar vi närmre på deras ROG Claymore tangentbord med lite annorlunda finesser.

Specifikationer
* Key Switches: Cherry MX RGB, Red, Blue, Brown or Black
* Connection: USB 2.0
* Actuation Force: Cherry MX Brown, 55g
* Distance to Actuation Point: Cherry MX Brown: 2.0mm
* Keyboard Backlighting: Per-key RGB LEDs
* Anti-Ghosting: N-Key rollover
* Polling Rate: 1000 Hz
* Macro Keys: All keys programmable
* Macro Recording: On-the-fly recording support
* Dimensions: 360 x 145 x 45 mm
* Weight: 0.943kg (with cable)
* Cable Type: Braided Fiber
* Cable Length: 1.8m
* Support OS: Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows

Innehåll
1 x Claymore tangentbord 80%
1 x Claymore tangentbord 20% (numerisk knappsats)
1 x USB-kabel
2 x ROG-påsar
2 x Klistermärken med ROG-loggan
AnvändardokumentationAsus ROG Claymore - Design, byggkvalitet och finesser
Claymore kommer i två delar. Dena ena delen som de kallar för "core" samt en numpad som kan fästas på båda sidorna utav tangentbordet. Den flätade USB-kabeln som är löstagbar räknar jag inte som en egen del!

Båda delarna är helsvarta med ett Maya-inspirerat mönster och har bra byggkvalitet i aluminium och hård plast. Riktigt gediget tangentbord. Dock saknas ett handledsstöd.Numpaden fäster man enkelt utan några problem genom att släppa den uppifrån så den glider på plats. Detta innebär dock samtidigt att den tyvärr sitter löst, det räcker att man sätter ett finger under och lyfter lite lätt så kommer det loss. På numpaden sitter även volymscrollen som fungerar helt okej, vissa skulle nog säga väldigt bra!

Kortfattat så är detta ett kompakt gediget tangentbord med stilren design men som tyvärr kan uppfattas som lite billigt tack vare den lössittande numpaden. Tittar vi vidare på funktionalitet så finns det en hel del att sätta tänderna i.

På undersidan sitter stöd med gummi för att man ska kunna justera höjden och för att tangentbordet inte ska glida runt. På ovansidan hittar vi media-knappar som sitter på F-tangenterna vilket endast fungerar om man håller in FN tangenten. Detta tillåter den kompakta designen men blir samtidigt mindre användarvänligt även om man kan vänja sig vid det.

Tangentbordet använder sig utav Cherry MX brytare och kommer i två varianter i Norden - röda och bruna. Flera utav tangenterna har så kallad mångfunktionalitet som exempelvis ROG Sync, CPU OC, RAMM OC, BIOS, FAN profiler. Samtliga utav dessa fungera dock endast i samband med ett ASUS moderkort (vilket jag inte har). Det finns även en knapp för macro inspelning.

Det jag saknar är USB-portar samt hade det varit trevligt med uttag för headset och mikrofon.Asus ROG Claymore - Användning och Mjukvara
Som du kan förvänta dig utav ett tangentbord som kostar 1600-2000 kronor så presterar det bra. Man kan såklart ha olika preferenser när det kommer till brytarna men jag personligen gillar de röda som jag fått men även de bruna sägs passa perfekt för gaming men också för skrivning.

Responsen är bra och de är bra balanserat då de inte är överkänsliga. Tangenterna sitter kanske tätt då det är kompakt vilket kan ta lite tid att vänja sig vid men fungerar bra när man väl gjort det. Något högljutt men inget som stör mig och tycker man att de röda brytarna är högljudda kan man prova de bruna.Mjukvaran ROG Claymore använder sig utav är ROG Armoury och fungerar helt okej men lämnar lite att önska. Tangentbordet har stöd för RGB och Aura Sync vilket återigen innebär att det fungerar bäst i samband med andra ASUS produkter så som moderkort, grafikkort, mus och headset eftersom man kan synca ljus-effekterna med alla komponenterna. Det finns även en macro inspelare.

Asus ROG Claymore - Värt att köpa?
Mitt svar: Mja. Kanske. Överlag är detta ett bra tangentbord men vissa faktorer kommer att avgöra om det blir ett köp eller inte. Har man andra ASUS produkter och kan dra nytta utav extra funktionerna fullt ut? Behöver man USB-portar? Behöver man en avtagbar numpad? Behöver man ett handledsstöd? Detta är något bara du själv kan svara på. Men det finns tangentbord i samma prisklass som faktiskt har många utav dessa delarna och därför känner jag att ROG Claymore kanske inte riktigt kan mäta sig med dessa med en prislapp på 1600-2000 kronor.
Fördelar
 • Modulär design (numpad)
 • Cherry MX brytare
 • Aura Sync med RGB färger
 • Media knappar
 • Nackdelar
 • Inga USB-portar
 • Numpaden sitter lite löst
 • Inget handledsstöd
 • Priset
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2018-02-02 15:52
  Hmm, lite utav en besvikelse, jag hade förväntat mig mer utav detta tangentbordet. Verkar som att Corsair K70 Lux eller K70 Rapidfire är det som gäller. Jag har själv båda och kan säga att det är grymt bra tangentbord!
  SENASTE ARTIKLAR