LOGIN
SENASTE NYHETER
ASUS ROG GLADIUS II
Inledning
ROG Gladius II. En mus med utbytbara brytare, Aura Sync RGB-belysning och en precisionsknapp. Låter det intressant? Läs då genast vidare!Specifikationer
Anslutningsteknik: Trådbunden
Spårning: Optisk
Stöd för operativsystem: Windows® 7, Windows® 10 och Windows® 8.1
Mått: L 126 x W 67 x H 45 mm
Vikt: 110 g utan kabel
Upplösning: 12000dpi
Tillgängliga gränssnitt: Mus : USB

Innehåll
1 x 2 meter flätad USB-kabel
1 x 1 meter vanlig USB-kabel i gummi
2 x Omron-brytare tillverkade i Japan
1 x ROG-påsar
1 x klistermärken med ROG-loggan

Första intryck och design
Vid en första anblick ser Asus ROG Gladius II ut som vilken spelmus som helst. Tittar man närmare så fastnar blicken direkt vid precisions-tum-knappen. Jag vart skeptisk då placeringen utav knappen på sidan inte är något man vanligtvis ser.

Musen är dedikerad för högerhänta användare och passar de flesta olika grepp som exempelvis palm och claw-grip. På sidorna har musen ett räfflat "Maya" inspirerat mönster för bättre grepp. Det är svårt att tala till kvaliteten men, efter två månaders användning märks inget slitage på materialet.

På ovansidan har vi förutom scrollen, en vänsterklick samt högerklick med Omron-brytare samt en DPI knapp som växlar mellan två lägen som du ställer in i mjukvaran. Alla knappar känns bra och har bra feedback. Även scrollen som är gummerad är skön med bra steg.

Det är också nämnvärt att det ingår två extra Omron-brytare, tillverkade i Japan, för en annan känsla. Dessa byter man själv ut genom att avlägsna fyra gummipluppar på undersidan och skruvar loss för att lyfta bort skalet. En relativ enkel procedur om man bortser från att det var lite knepigt att få bort plupparna vilket jag löste med en nål. Typ som MacGyver hade gjort.Det ingår också två USB-kablar som man enkelt kan byta varav en är flätad som är 2 meter samt en kabel i gummi som är 1 meter lång.Längst ner runt om hela musen sitter ASUS Aura Sync RGB-belysning. Man kan anpassa och synkronisera sina ljuseffekter med annan Aura Sync-anpassad utrustning som exempelvis tangentbord, moderkort och grafikkort via mjukvaran.Tittar vi på undersidan så hittar vi den optiska sensorn Pixart PMW 3360 med 12000 DPI, 250 IPS, 50 g acceleration och en USB-uppdateringsfrekvens upp till 1000 Hz. Vi ser också fyra mindre glidytor. Där sitter även en liten knapp för att tag loss sladden och de fyra gummiplupparna jag tidigare nämnde för att byta brytare.Mjukvaran
Mjukvaran ROG Armoury innehåller i stort sett allt man kan tänkas behöva och kanske lite till. Fungerar helt okej så länge man uppdaterar till den senaste versionen. Det finns två saker jag saknar och det första är att man inte kan välja att automatiskt stänga av belysningen när datorn går in i viloläge.

Det andra är att det inte går att ändra snabbknapparna för profilbyten (DPI knappen + mouse3/4/5). Vilket bara är ett problem om man som jag, råkar komma åt snabbknapparna vilket har hänt kanske tre gånger på två månader. Men ganska irriterande att helt plötsligt ha 1600 DPI med en massa discoljus. Själv löste jag detta genom att köra tre identiska profiler.

Användning
Prestandamässigt sköter sig Asus ROG Gladius II bra. Jag har faktiskt inget att anmärka på. Kanske skulle det vara att teflonfötterna kunde varit av en en större variant. Men precision, DPI och inställningar fungerar som förväntat.Precisionsknappen då? Tanken med den är att man ska använda den för noggrannare prickskytte eller för snabbare rörelser över skärmen genom att sänka eller öka din DPI medan knappen hålls inne. Personligen hade jag väldigt svårt att vänja mig vid just detta men jag kan se logiken bakom det hela. Lyckligtvis nog, kan man binda om knappen i mjukvaran till lite vad som helst som passar en själv. Placeringen utav knappen fungerar bättre än förväntat. Jag kommer inte åt den av misstag och den är inte heller oskön på något vis.Slutsats
Sammantaget handlar det om en mus som tickar de flesta boxar. Utomordentlig bra optisk sensor. Ergonomisk design som passar många grepp. Sköna knappar med som ger bra feedback med möjlighet att byta ut. Mjukvara med många valmöjligheter som kanske behöver lite finputsning. Bra RGB-belysning med Asus Aura Sync stöd och sist men inte minst - en intuitiv precisionsknapp.

Utgångspriset verkar ligga runt tusenlappen i skrivande stund vilket känns lite väl i överkant. Kollar man på prisjakt så hittar man dock musen för runt 700 kronor hos enstaka butiker vilket känns rimligare men fortfarande aningen högt enligt mig.

Asus ROG Gladius II på Prisjakt: Prisjakt

*Uppdatering: Musen släpps nu utan den extra tumknappen och går under namnet ROG Gladius II Origin!
Fördelar
 • Pixart PMW 3360 Optisk sensor
 • Aura Sync RGB-belysning
 • Intuitiv precisionsknapp
 • Extra Omron-brytare för annat klickmotstånd
 • Både flätad och sladd i gummi medföljer
 • Nackdelar
 • Priset
 • Endast för högerhänta
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2017-07-21 23:31
  Man fick inte med någon installationsdisk för ROG Armoury med musen, vet ni hur man får tag på programvaran? :confused:
  #2
  2017-08-25 17:03
  #1 kneign

  Lite sent svar kanske, men kika in hemsidan.
  https://www.asus.com/se/ROG-Republic-Of-Gamers/ROG_Gladius/HelpDesk_Download/
  #3
  2017-09-22 03:07
  #1 Kolla __allid__ efer mjukvara från tillverkvarens hemsida. Använd aldrig medföljande CD eller liknande då de ofta är out-of-date. Fler och fler skickar inte med sådant längre för att spara på miljö, pengar och så blir det smidigast för oss konsumenter. :)
  SENASTE ARTIKLAR