LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION: COOLER MASTER MASTERPULSE OVER-EAR

Specifikationer
Lurar:
Frekvensomfång: 20~20,000Hz
Kabellängd: 1.2m varav kabeladaptern 0.3m
Anslutning: Guldplätterad 3.5mm kabel. Både separat mick & ljud eller kombinerad

Mikrofon:
Filter: Omni-Directional, fångar de låga tonerna i en bred riktning men fokuserar de höga tonerna mot center av mikrofonen
Frekvensomfång: 100~10,000Hz
Signal-brusförhållande: 50dB, den kräver ungefär 50dB mellan bakgrundsljud & röst, bakgrundsljudet försvinner därmed när den aktiva rösten når över 50dB ifrån bakgrundsljudet.

Inledning
Cooler Master har funnits med i matchen en lång tid nu, men det är inte förrän nu som vi börjat kolla närmare på just deras produkter. Vi har sedan tidigare skrivit en recension på Cooler Master MasterKeys.

Första intryck och design
Förpackningen kommer i ett stilrent utförande med en mörkgrå bakgrund på framsidan där headsetet står för det mesta av motivet. Även produktens namn står med och företagets logotyp.
På baksidan kan vi skåda de "fem snabba faktarutorna" där de skriver lite om sin patenterade BFX teknologi, en av de följer:
Exclusive bass effect design lets you apply a responsive bass boost by simply puttiong on/taking off the side panels". - Mer om detta längre ner i artikeln.

Går vi tillbaka till framsidan så ser vi att fronten går att öppna upp, väljer man att göra det så möts man av det faktiska headsetet. Det blir som en vanlig förhandsgranskning av headsetet, där endast en plastskiva står i vägen för att man ska kunna ta och känna på produkten.

Lurarna
Det första man ser när man kollar på lurarna är just de röda detaljer som de valt att använda på just detta headset.
Lurarna följer rätt en rätt så standardiserad form, men med undantag att hörlurarna är vinklade lite uppåt istället för att de vinklas rakt ner. Passformen verkar bli mycket bättre för öronen, samt att de omsluter ljudet på ett effektivare sätt.

Hela headsetets skelett är byggt i aluminium som ser ut att ha sprayats med ett tunt lager av glittrig mörkgrå färg, precis som förpackningens färger.

Vi kan även skåda en mindre vadderad "huvudkudde" för headsetet, denna sitter inte ihop med resten av skelettet som tillexempel QH-1339 headsetet gör.
Istället sitter den fast med fyra små stålvajrar som kan expandera för olika huvudformer. Genom detta så har de valt att dra ljudkabeln till höger hörlur.


Sist men inte minst så har vi de omtalade hörlurarna med Bass FX teknologin.
Vad som är unikt med just denna Bass FX att hörlurarna har varsina lock som går att ta av, iomed detta så "aktiverar" man Bass FX Basen.
Dessa sitter fast med en enkel magnetkonstruktion som är mycket enkel att både få av och på.

Utöver funktionaliteten så kan man skåda Cooler Master logotyper på locket.
Dessa ska även gå att modifiera eller göra egna genom att 3d skriva ut sina egna lock.
Jag ska att försöka göra detta en vacker dag!

Mikrofonen
De flesta gamingheadsets använder sig av mer synliga och som enligt utseendet skriker "professionellt". Cooler Master har istället valt att ta bort den störande mikrofon-"pinnen" och kör istället med ett litet hål i vänster hörlur. Det blir självklart väldigt stilrent och därav kan man fokusera mycket på att göra ett headset som blir en fröjd för ögat.

Mitt första intryck när jag insåg detta var att kvalitén skulle åka ner riktigt mycket med en sån här lösning. Både för att rösten inte går rakt in i headsetet, utan att mikrofonen hellre "sniffar" av ljudvågorna än att den faktiskt plockar upp hela röstsprektrumet.
Men jag misstänkte även att den skulle behöva fånga upp så otroligt mycket ljud runtomkring, exempelvis musik, fläktar ifrån datorn, andra familjemedlemmar och liknande.


Kabel
Kabeln består av två delar, en adapterkabel som har 2st 3.5mm in & utgång(ljud & mick) och på andra sidan sitter en hona som även denna är i 3.5mm format men som istället agerar en kombinerad 3.5mm som är den nya standarden.
Hela kabeln följer produktens designmönster, och är i mina ögon en viktig del i designutförande.
Detaljer på kabeln såsom dosan för att höja & sänka, samt adapterns kontakter är svarta. Resten av kabeln är i ett platt format istället för en vanlig rund kabel, och att den även är färgad i röd.
Headsetets färger är ju just röd & svart så det är kul att de valt att använda färgdesignen även på kabeln.

Användning - spel, musik, film och mjukvara
Headsetet är ett plug'n'play då det endast är vanliga 3.5mm kontakter. Det fanns en period när headsets skickades ut med USB utförande, men detta verkar ha avtagit och man har kommit tillbaka till 3.5mm kontakterna, speciellt nu när den kombinerade varianten blir en standard.

I min jämförelse kommer jag att ha ett Qpad QH-85 och ett Cloud Revolver headset att jämföra med emellanåt. Min första jämförelse blir rätt naturlig då det gäller passform.Passform:
Headsetet sätter sig perfekt runt öronen, speciellt när de är enkelt vinklade framåt för att få grepp om huvudet.
Öronen får gott om plats med hjälp av det vadderade skinnet som omsluter lurarna.

Trycket mot huvudet kan diskuteras, jämför man exempelvis QH-85 så sitter just MasterPulse headset väldigt hårt. Men då får man ha i beräkningen att QH är ett öppet headset, just MasterPulse klassas som ett slutet headset och därav är behovet att sluta in ljudet större.
För att få någon form av förståelse så kan man jämföra QH som har 5 Newtons tryck, medans denna måste ha nästintill det dubbla - tyvärr lyckas jag inte få fram en exakt siffra på just detta.
Jag har haft headsetet på mig under längre perioder och jag är en erfaren headsetanvändare, men jag kan ändå påstå att det åt lite väl hårt.

Materialet är dock en fröjd för kroppen och det finns absolut inga vassa kanter eller liknande som skulle skapa irritation mot huden.
Materialet är både ett mjukt och lent material som sätter sig bra runt öronen.

Det positiva med just dessa slutna headsets är att man kan begränsa det man hör utifrån. I slutändan så är det ju just ett gamingheadset som recenseras, och därmed bör man se ifrån olika perspektiv.
Som gamer så är det väldigt viktigt att man fångar så mycket av ljuden i spelen, och med ett sådant här utförande så ser man alltid till att onödiga ljud ifrån omgivningen inte kommer in och förstör.Musik:
Frekvensomfånget på QH-85 är 15-25.000Hz medans MasterPulse ligger på 20-20.000Hz, varför man väljer att tänja på gränserna åt "fel" håll vet jag inte, men det är någonting som man märker av när man sitter med exempelvis Spotify.
Lyckligtvis så kan man sitta och småpilla med Equalizern för att få fram ett mycket bättre ljud, det handlar om att sänka ner de allra mörkaste tonerna 1-3dB och framhäva de ljusa tonerna upp mellan 5-8dB.

Om man testar att ta av sig dessa kåpor som döljer Bass FX teknologin så framhävs det rätt så snabbt ett basigare ljud, med en liten extra känsla mot örat. Det är absolut någon form av skakning när de allra djupaste basljuden kommer igång.

Just bas är någonting som jag uppskattar sålänge man kan hantera ett mellanregister därefter.
Nu har jag ju gjort en EQ justering när Bass FX inte var igång, men om man kör på samma justering så fungerar denna Bass FX perfekt.
Bass FX
Det Bass FX gör är att den frigör luft som membranen försöker att få ut när ljudet framkommer, genom att då ta bort kåporna bakom högtalarna så låter man lurarna att få tillräckligt mycket luft bakifrån för att kunna skjuta framåt mot användarens öron.


Spel:
När jag spelar så är det oftast Counter-Strike: Global Offensive, därav är valet rätt självklart i vilken miljö som spelet kommer att testas i.

När jag spelar spel så är jag oftast väldigt aggressiv, vilket helt enkelt innebär att jag är den som kommer att göra de allra första utropen om vart spelarna är. För att man ska kunna lyckas med detta så är det viktigt att man har hörlurar som tar upp de mest dova ljuden som finns i spelet. Det jag tänker på är självklart fotstegen.

Jag börjar första matchen på de_cache, mer specifikt CT sidan och väljer att primärt hålla B site.
Ett flertal gånger under matchen så är det just jag som gör de avgörande "calls'en", allt tack vare att jag hör fotstegen så långt i förväg att jag kan ompositionera mina lagkamrater till min bombsite.
Även när det blir en fight så är det väldigt viktigt att man kan filtrera bort ljud som tex granater och vapenbursts för att istället hålla fokus på vart andra fotsteg kan vara påväg. Headsetet klarar av detta, basen blir aldrig för intensiv och därmed lämnar den plats för resten av mellanregistret.Mikrofon:
Jag har jämfört tillsammans med ett flertal oberoende personer när det gäller mikrofonen.
Jag har med ett enkelt test suttit i Teamspeak och pratat med dom, helt utan förvarning så byter jag headset och frågar dom hur kvalitén har förbättrats/försämrats.
Tack vare detta så har jag kunnat avgöra min betygsättning på headsetet, samt att jag med hjälp av inspelning av min egna röst har kunnat sätta pro's-con's på kvalitén.

Resultatet av detta är att det var ett dåligt av av Cooler Master att lösa designen av mikrofonen på det sättet som de gjort.
ljudet är väldigt burkigt, rösten blir väldigt dov och det finns ingen krispighet att fånga.
Att man väljer att fånga ett sånt stort spektrum av ljudvågorna har lett till att de höga tonerna döljs alltför mycket i de låga tonerna, och därmed påverkas mikrofonen alldeles för mycket negativt.

Att man släpper ett gamingheadset utan någon ordentlig mikrofon är tyvärr i mina ögon otroligt dumt.
Mikrofonen är en alldeles för viktig detalj i spelandet och därmed ska den inte åsidosättas.

Alla andra principer funkar gällande mikrofoner som går att ta bort ifrån headsetet, varför bryta ett fungerande koncept?
Tack vare just denna lösning som Cooler Master väljer att göra så sänks kvalitén otroligt mycket.

Slutsats
Cooler Master har länge funnits i denna värld av datorer, allt ifrån nätaggregat till headsets.
Företaget har, samt är kända inom sina chassis för datorchassin som håller en mycket stilren & funktionell standard. Det är inte helt lustigt att jag själv sitter med ett av deras chassin här hemma.
Men när det kommer till headsets så är design helt oviktigt, det är ljudkvalité och de fina smådetaljerna som spelar roll.
Av det jag testat med headsetet så känns det lite som att man tagit fram ett headset men att man fokuserat allt på design och mindre på ljudkvalitén.
Jag säger egentligen inte att ljudet är dåligt, de har bara en annan definition av hur ljud ska distribueras i headsets.
Jag vill framhäva de ljusa tonerna som bygger upp djupet i ljudet, men Cooler Master verkar vilja fokusera på bas och den vänstra delen av mellanregistret.


Pris:
Prislappen för dessa lurar ligger just nu för cirka 695kr på Maxgaming

Bilder: facebook.com/timpelay & Cooler Master
Fördelar
 • Väldesignat headset
 • Innovativ lösning av Bass FX
 • Bra isolerad ifrån ljud ifrån utsidan
 • Nackdelar
 • Ingen ordentlig mikrofon
 • Burkigt ljud
 • Kort kabel
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  Det finns inga kommentarer ännu :(
  SENASTE ARTIKLAR