LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION XTRFY XG1-R LEDInledning
Xtrfy är ett relativt nytt, svenskt, företag med inriktning på den nordiska marknaden och uttalas "extrefai" (som spotify ungefär). Inledningsvis släpper dom två mekaniska tangentbord, en med LED belysning och en utan. Bägge tangentborden säljs för närvarande endast med röda MX Cherry brytare men fler alternativ väntas inom kort.

Tangentborden heter G1-R och G1-R LED. Skillnaden ligger som sagt i bakgrundsbelysningen men det är inte en helt vanlig av/på belysningen utan det finns lite extra finesser. Vi ska ta oss en liten närmare titt på vad de olika funktioner gör och hur de kan användas.
Värt att notera är att Xtrfy inriktar sig mot gaming med dessa tangentbord.Specifikationer
• Model name: XG1-R LED
• Interface: USB (detachable braided cord included)
• Keyboard type: Special 199 keys Nordic layout
• Anti-Ghosting: Unlimited USB N-Key Rollover
• Switch: Mechanical Cherry MX Red
• Polling rate: 1000 Hz
• Key cap layout: Step Scalpture2 Type
• Special Keys: 9 Macro keys, Volume control, Gaming mode key, 12 LED mode control keys
• Weight: 1.3 kg
• Size: 443x170x39 mm
• Cable length: 170 cm (detachable)
• Warranty: 1 year
• Manufacturer: Xtrfy – www.xtrfy.com
Design och kvalitet
Tangentbordet är, som de flesta andra tangentbord, svart och har röda MX Cherry brytare. Det känns tungt, välbyggt, gediget och varken gnissel eller missljud framkommer när jag testar att bryta/vrida lite på det. Högst upp finns åtta makroknappar samt en FN knapp. Jag gillar verkligen att Xtrfy har valt att placera makroknapparna ovanför F-knapparna istället för på vänstersidan av tangentbordet som många andra tillverkare valt att göra vilket lett till flertalet felklick.
På undersidan hittar vi två ben som går att fälla ut för att få en annan vinkel samt fem gummibelägg som ger ett bra fäste mot underlaget och undviker ofrivilligt glid.
USB kabeln är avtagbar och flätad. Det gör kabeln lite styvare för att man enkelt ska kunna vrida och böja efter tycke. Smidigt att bara behöva köpa en ny kabel istället för ett helt nytt tangentbord om man av någon anledning skulle råka förstöra (eller tappa bort?) kabeln. Tyvärr medföljer inget handlovsstöd. Även om inte alla gillar dessa så är det tacksamt att iallafall själv få möjligheten att välja.Funktioner
Vad man gillar för brytare är väldigt personligt och är du osäker på vilka du ska köpa rekommenderar jag er att åka iväg till en butik där man har möjlighet att själv få känna på de olika alternativen. De röda switcharna är enligt många “bäst” till gaming därför att de är helt linjära i sitt motstånd och kräver endast en tyngd på 45 gram för att aktiveras medan de t.ex blåa är trögare och kräver en tyngd på 53 gram.

Makron. Det finns lite olika alternativ hur man kan sätta upp sina makron. Det går att använda upp till 180 knapptryckningar per makro och man kan inte använda ett makro i ett annat makro. T.ex makro1 kan inte bindas till makro2.
Quick: Spelar upp ditt inspelade makro så fort det går. Tre knappar finns tillgängliga.
Loop: Ditt makro spelas upp oändligt. Den känner även av fördröjning.
Timing: Kommer ihåg hur snabbt du tryckte och spelar upp med samma fördröjning som när du skrev. Tre knappar finns tillgängliga.
Auto: Ger oss möjligheten att trycka ner flera knappar samtidigt. Bra att ha när det verkligen behöver spammas lite. Knapparna hålls nedtryckta tills vi återaktiverar knappen.Belysning. Utöver ovanstående funktioner så finns även vit bakgrundsbelysning som kan justeras i åtta steg, fem förinställda equalizers eller “breath”. Belysningen kan alltså styras av en equalizer som ändras i fem olika formationer beroende på vad du själv tycker är fräckast. En mikrofon tar upp ljud från omgivningen och belysningen ändras efter ljudnivån. Det går även välja att varje enskild tangent ska lysas upp vid knapptryckning, eller att även de närliggande knapparna ska lysa. Man kan själv välja hur starkt nedtryckta knappar ska lysa helt separat från “den vanliga” bakgrundsbelysningen. Caps lock, num lock, scroll lock och G-knappen har röd bakgrundsbelysning.
Video som visar equalizer.Det medföljer inga utbytbara knappar till detta tangentbord. Istället får man själv välja exakt vilka knappar som ska lysa. En extrafunktion till individuell belysning är att man kan välja att låsa alla knappar som inte lyser. Otroligt smart! Det finns även en knapp märkt “G” längst ut till höger, ovanför numpaden. G står för Gaming och syftet är att inaktivera windows-knapparna för ofrivillig urtabbning från spel.

Dubbelklickar man på “Num Lock” så ploppar kalkylatorn fram. Smidigt för mig som använder den lite då och då.

Mediaknappar. Endast knappar för att ändra ljudnivån finns. Det betyder att det saknas knappar för att byta låtar med mera.

Uppdateringsfrekvens. Med hjälp av FN knappen och siffrorna på numpaden kan vi välja hur snabbt varje knapptryckning ska registreras. Det går ju att göra direkt på datorn också men detta är direkt i hårdvaran vilket ger en snabbare respons. På snabbaste läget (1000Hz) är det endast 1ms (millisekund) fördröjning.Användning
Plug N play, ingen mjukvara eller installation behövs. Bara att packa upp och använda direkt. Alla dina inställningar och makron sparas på ett inbyggt minne.
Full N-Key roll over (Anti-Ghosting) via USB. Ingen extrakabel för PS/2 behövs.
Det innebär att varje tangent helt oberoende skannas utav tangentbordets hårdvara, så att varje knapptryckning identifieras korrekt oavsett hur många andra tangenter som trycks ner eller hålls nere samtidigt. För att testa detta körde vi ett simpelt test.

Det går ut på att man skall hålla nere båda shift-knapparna och skriva “THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS”. Här kan man direkt se hur bra stödet för Full N-Key är. Om vissa tecken inte skrivs ut finns inte fullt stöd.
Resultat: THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG. Utmärkt!
Vill ni testa själva så kan ni skriva i ett tomt dokument eller använda ett onlinetest, t.ex detta: http://www.gigahype.com/nkey-rollover-test-page/

Efter många timmars spelande och skrivande så är jag väldigt nöjd. Makroknapparna känns suveräna och snabbknappen för kalkylatorn (dubbelklicka på NumLock) känns välkommen. Dom röda brytarna är en favorit sedan innan så jag behövde ingen inlärningsperiod för att bli van. Jag brukar nästan aldrig använda handlovsstöd heller men många vill faktiskt ha ett så det är lite tråkigt att det inte medföljer.
Mellanslag har två extra hållare för att den ska kännas stabilare och ge bra respons även om man trycker lite på sidan.

Något som jag tycker är lite jobbigt är att det saknas knappar för att snabbt kunna byta låtar. Jag är väl en av få som fortfarande använder winamp. Lite störigt att behöva tabba ur mitt i ett spel bara för att byta en låt som går en på nerverna. Man kan ju iallafall ändra volymen med snabbknapparna men enligt mitt tycke ändras volymen för snabbt. Det finns inga fasta lägen. Trycker du en gång så ändras inte volymen t.ex 2% utan volymen ändras tills det att du släpper knappen. Skulle önska en lite snällare kurva där. Det känns inte som att jag kan finjustera ljudet exakt som jag vill ha det när jag är ingame med hjälp av knapparna, så även här måste jag tabba ut från spelet.Slutsats
Jag har haft tangentbordet någon vecka nu och allt som allt är jag väldigt nöjd. Det är en bra produkt med utmärkt byggkvalite och även lite speciella funktioner som inget annat tangentbord har. Detta är även det första tangentbordet som jag använder makro på. Vanligtvis är det för krångligt för att orka lära sig eller så behövs mjukvara men denna gången flöt den biten på alldeles utmärkt.
Möjligheten att själv få bestämma vilka knappar som ska lysa och ifall man vill inaktivera släckta knappar är enligt mig en sjukt bra funktion. Att tangentbordet kan blinka i takt med musiken med hjälp av den inbyggda mikrofonen är ju i sig en ganska cool finess men kanske inte så nödvändig eller uppskattad av eventuella bordsgrannar. Men det gör iallafall att tangentbordet sticker ut från mängden. Jag uppskattade även att man får upp kalkylatorn när man dubbelklickar på NumLock.

Vid ett par tillfällen saknade jag möjligheten att koppla in extra USB prylar till tangentbordet då det är något jag ofta gör. Bland annat när telefonen ska laddas eller föra över saker från telefonen eller usb minne. Jag förstår dock att det skulle krävas en extra USB kabel in i datorn för att det skulle vara möjligt.

När det ändå finns så många funktioner via FN knappen tycker jag även att det skulle ha funnits utrymme för fler multimediaknappar. Att använda FN + en volymknapp för att pausa eller byta låt hade varit perfekt.
Om det gick att ändra om så att volymen ändras per knapptryckning istället för beroende på hur länge man håller nere knappen hade personligen uppskattats.

Tillägg: Tangentbordet är framförallt inriktat till gaming så jag förstår valet att dra ner på multimediaknappar, USB hubb och handlovsstöd eftersom alla inte vill ha det. Det går ju trots allt att köpa löst. Det gör ju även att man kan hålla nere priset lite. Detta tangentbord är dessutom det bästa som jag provat och jag rekommenderar er att köpa det om ni är på jakt efter ett nytt tangentbord.

Facebook
Hemsida
XG1-R LED 1390kr
XG1-R 990kr

Fördelar
 • Full N-key roll over via USB.
 • Innovativ bakgrundsbelysning.
 • Bra och enkla makrofunktioner.
 • Plug n play, ingen mjukvara behövs.
 • Internt minne.
 • Stilren design utan något onödigt.
 • Möjligheten att själv få välja vilka tangenter som ska lysa samt möjligheten att inaktivera knapparna som inte lyser.
 • Löstagbar kabel
 • Nackdelar
 • Ej hörlurs- eller USB uttag.
 • Inget handlovsstöd.
 • Smått okänsliga volymknappar.
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2013-12-20 13:05
  Här är en bra video av Capishe och Dennis Strömberg från Gamex mässan. Han pratar med Eric Jensen från Xtrfy :) Trevlig snubbe!
  #2
  2013-12-20 14:58
  Bra recension!
  #3
  2013-12-21 15:22
  Bra skrivet! :)
  #4
  2013-12-23 20:59
  Riktigt bra recension. Funderar nästan på att skaffa något sånt här. Kanske blir denna :)
  #5
  2013-12-24 08:53
  #2 Word.
  #6
  2013-12-24 20:05
  first!
  #7
  2013-12-25 18:05
  Har ni några frågor eller funderingar kring tangentbordet så skriv ett pm :)
  #8
  2014-08-08 15:49
  Tror fan att detta blir mitt första riktiga tbord:)
  #9
  2014-08-09 12:24
  #8 Du kommer bli nöjd :)
  #10
  2015-04-25 19:55
  Jag köpte det förra veckan och det är nått fel med min . Så fort jag slå på Led-lamporna , så blir min dator jätte konstig . Någon som vet vad det kan vara?
  #11
  2015-07-07 18:21
  oh my god.. Behöver tangentbordet
  SENASTE ARTIKLAR