LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION STEELSERIES KINZU V2 PRO EDITION
Inledning
SteelSeries ligger inte på latsidan utan släpper två nya möss i Kinzu serien. Modellerna går under namnen Kinzu V2 och Kinzu V2 Pro Edition. I denna recension tar vi oss an den senare.

Pro Edition är en fyrknappsmus för både höger- och vänsterhänta med högkvalitativa komponenter med brytare från Omron och turneringsanpassad sensor för de allra kräsnaste. Godkänd och tillverkad i tätt samarbete med professionella spelare från Natus Vincere, SK Gaming, Fnatic och Evil Geniuses. Samtidigt kommer den inte att ruinera dig. Vid köptillfälle kan man välja mellan färgerna silvermetallic, röd och blanksvart.Specifikationer:
Frames per second: 3600
Inches per second: 65
Mega pixels per second: 3.7
Counts per inch: 400 – 3200
Maximum acceleration: 30 G
Sensor data path: True 16 bit
Lift distance: ~2 mm
Maximum polling: 1000 Hz
Cord length: 2 meters (6.5 feet)


Första intryck och design
Kinzu V2 Pro Edition är en lättviktare med högglansig plast på ovansidan och lite strävare material på sidorna. Scrollen, som även agerar tredje musknapp när den blir nedtryckt, är något högljudd i jämförelse mot dess storebror Sensei. Hjulet är även lite mindre och är lättare att snurra runt men har inte lika distinkta steg/markeringar.

Strax bakom scrollen finner vi en CPI knapp, den används för att snabbt kunna växla mellan två olika inställningar. CPI står för "Counts per inch" och ställs in i mjukvaran Engine. På undersidan hittar vi tre stycken teflonfötter samt den optiska sensorn, såklart. Den högglansiga plasten gav mig en liten "men vad i...!" känsla första gången min hand lades på plats. Hal och en känsla av "flottigt".

Storlek och vikt:
Vikt: 77 grams (0.17 lbs)
Höjd: 36 mm (1.4 in)
Bredd: 64 mm (2.5 in)
Längd: 117 mm (4.6 in)Mjukvara:
Direkt ur kartongen är musen programmerad med förvalda inställningar anpassade för turneringar, sägs det. Själv tycker jag det är högst personligt men men. På tal om inställningarna blev jag lite förbryllad över att de har låst möjligheten från att steglöst kunna ändra CPI till endast fasta värden. 400, 800, 1600 och 3200 finns det att välja emellan. Uppdateringsfrekvensen (Polling rate/Hz) kan ställas in på 125, 250, 500 och 1000.

Förutom avsaknaden av sidoknappar är det just i mjukvaran som man kan ana att det är en billigare mus. Mjukvaran SteelSeries Engine erbjuder endast det nödvändigaste. Förutom valfritt antal profiler kan man här hitta inställningar för makro, CPI, Hz, automatiskt byte mellan profiler vid applikationsstart. Sist, och kanske minst nödvändig, finns det en flik för statistik. Här kan man välja att spela in sina knapptryckningar för att se vilka knappar man tryckt mest på och under vilken tid.

Makro kan ställas in olika beroende på vilken profil du använder. Vill man vara väldigt exakt men sina makron kan man kryssa i "record delays" vilket innebär att du får den fördröjning som det tar mellan dina knapptryckningar. Möjligheten finns att ändra till olika färger för knappen, texten, skriva egen text på knappen samt välja ett nytt typsnitt. Istället för makro kan man välja att starta en applikation eller att helt enkelt inaktivera knappen helt och hållet.Användning
Jag föredrar att min utrustning varken är kladdig, flottig eller på väg att slå rot någonstans. Därför gav den högglansiga plasten mig en obehaglig känsla första tiden men nu efter ett par dagar känns det bättre. Till vardags fightas jag med en SteelSeries Sensei. Övergången till Kinzu V2 Pro Edition som är nästan en halv centimeter (4,3mm) smalare gjorde att jag fick lite ont i handen på grund av att jag fick kupa handen mycket mer för att få bra grepp. Musen är en lätt rackare på endast ~65gram.

När den glansiga ytan och smala designen började kännas bekvämare blev det dags att prova lite spel. Brytarna från Omron ger skön feedback när man trycker samtidigt som de inte är speciellt högljudda (jämför återigen med Sensei).

Knapparna är som sagt sköna men scrollen känns lite halvdan. Förutom det något mindre och smalare hjulet så sitter det lite löst i sidled och låter en del. De distinkta stegen är inte lika markanta som jag kunnat önska. Såklart en smaksak då det till och med finns personer som föredrar steglös scroll helt utan hack. Om man byter CPI mitt i en rörelse så stannar det upp en kort stund. Vi pratar inte om en sekund eller så men det finns en kort fördröjning. En bra placering gör även att risken för att man skulle råka trycker ner knappen mitt i en strid obefintlig.

Jag lider som tur var inte av speciellt mycket handsvett men även om man spelar flera timmar märks inte klet eller kladd av så mycket på grund utav den glansiga ytan eftersom den känns så normalt. Ser inga problem med den dubbelflätade USB-sladden heller. Lagom styvhet utan trassel.

När jag testar musen i Counter-Strike får jag blandade resultat beroende på vilken musmatta jag använder. Med Qpad HeatoN fungerar musen bra och responsen är godkänd. När jag sedan provar SteelSeries QcK - NaVi edition får jag katastrofala resultat. Musen hänger inte med för 5 öre och det blir helt ospelbart då siktet börjar yrar omkring hej vilt över hela skärmen vid snabba rörelser.

Jag testar musen på flertalet mattor för att se vad jag får för resultat:

SteelSeries QcK mibr edition (svart/vit)
Chiden (importerad helvit matta från Japan)
Mionix Propus 380 (helsvart)
ZOWIE P-TF (helsvart)
Ultimat (helsvart)
Ozone GROUND LEVEL (helsvart)

Efter testet kan jag konstatera att musen har extrema problem vad det gäller mattor med flera färger. Så länge musmattan är helsvart eller helvit så är det inga problem men så fort vi kör en matta med flera färger som QcK mibr och NaVi edition, så ballar musen ur totalt.Slutsats
Kinzu v2 Pro Edition är för spelaren som inte vill ha något mer än minimalt med knappar och funktioner, men som ändå kräver kvalitet och precision. Letar du efter en lysande ljusshow fullproppad med extraknappar och funktioner som har det där "lilla extra" får du alltså söka vidare. Programvaran SteelSeries Engine är simpel och lättförståelig.

När man gör en recension är det svårt att inte ta med egna åsikter och erfarenheter. Därför tas inte dessa med i för- och nackdelar. Jag tycker att musen känns billigare än vad den behöver göra. Mest beroende på en kombination av materialvalet högglansig plast, det något lösa scrollhjulet och låg vikt. Många föredrar såklart låg vikt men denna snuddar på vikten hos en laptopmus (~65gram) vilket är lite väl lågt enligt mig.

Optiken ger blandade resultat och fungerar inte på flerfärgade musmattor och detta är förstås inte bra och kommer dra ner betyget ganska mycket. I dagsläget hjälper inte senaste firmware och drivrutiner detta problem och hur det kommer att ser ut i framtiden vet jag inte.

Överlag är detta en relativt bra mus så länge man har rätt musmatta, men den passar inte mina behov. Lite för lite av allt. Avsaknaden av sidoknappar är även en dealbreaker för mig.

SteelSeries Kinzu v2 Pro Edition kan köpas hos MaxFps.se för 339 kr.Foton: Rickard "Reko85" Ekeljung
Fördelar
 • Omron brytare
 • Teflonfötter
 • Priset
 • Passar höger- och vänsterhänta
 • Flera färger
 • Nackdelar
 • Låsta inställningar i mjukvaran
 • Inga sidoknappar
 • Optiken klarar inte av flerfärgade musmattor
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2012-03-01 08:38
  Håller mig till v1!
  #2
  2012-03-01 10:01
  Bra recension
  #3
  2012-03-01 14:00
  några nackdelar annars skulle den vara bra :)!
  #4
  2012-03-01 14:07
  Alla dagens möss ska väl klara flerfärgade mattor :(
  #5
  2012-03-01 15:53
  Bra recension!
  #6
  2012-03-01 16:02
  Citat

  När jag sedan provar SteelSeries QcK - NaVi edition får jag katastrofala resultat. Musen hänger inte med för 5 öre och det blir helt ospelbart då siktet börjar yrar omkring hej vilt över hela skärmen vid snabba rörelser.

  Detta problem finns även i kinzu v1.
  Eftersom att jag använder mig av väldigt snabba rörelser när jag spelar så märkte jag direkt att något var helt galet med sensorn. Enligt mig hängde den inte ens med på enfärgade musmattor. Detta problem gäller både v1 och v2. Tur att man fick pengarna tillbaka! ^_^
  #7
  2012-03-01 16:40
  ganska dålig mus elr vadå?
  <:(
  #8
  2012-03-01 17:43
  #6 f0rest kör ju v1 på fnatic editon mattan? :P
  #9
  2012-03-01 17:58
  Bra recension, synd att det finns några större nackdelar med musen dock! Kul att du tagit egna bilder också! :)
  #10
  2012-03-02 12:21
  Nice recension!

  Att optiska möss läser dåligt på flerfärgade musmattor är ju ingen nyhet precis =P Även fast vissa möss klarar att läsa detta underlag så är det ändå alltid bättre att köra enfärgad musmatta.
  #11
  2012-03-02 18:03
  Inte värt att satsa på en sån skitmus, bättre att köpa en Xai eller Sensei och få vad man vill ha för pengarna! tack för en bra recension
  #12
  2012-03-02 23:46
  #11 Fast om man letar efter en extremt liten lättviktare så är inte xai/sensei något att ha jämfört med kinzun :P
  #13
  2012-03-04 21:11
  #8 åter detta tjat om vad proffsen kör med. Han får betalt för att göra det. Jag skulle stå ut om jag fick några tusen i månaden för det.

  Btw, så kör han med sk-mattan :P
  #14
  2012-03-05 02:37
  #13 Ja, men vi pratar om att mössen inte fungerar på färgade mattor. F0rest kör v1 på SK edition mattan nu och förut fnaticedition, alltså kan inte V1 ha samma problem som V2.

  Spelar ingen roll om han får 100000000000 kr för att köra med musen, det blir OSPELBART med de felet som V2 har, han hade inte fått en enda frag.
  #15
  2012-03-05 06:08
  Nice :D
  #16
  2012-03-06 13:51
  Om den nu inte klarar av flerfärgade mattor, samt inga sidoknappar, är den inte då mer skapad för internet surf och dylikt?
  Brukar alltid gilla v1 mer än v2 på nästan alla produkter dock.. Men men, nice recension
  #17
  2012-03-06 21:37
  #14 På den fnaticmatta jag har så fungerar varken MX518, DeathAdder, Diamondback, 3.0, 1.1 eller kinzu med snabba rörelser, pekar bara drar åt högra hörnet. Alla möss fungerar fint på andra musmattor utom kinzu. <:(
  #18
  2012-05-14 12:27
  MX518<3
  #19
  2013-01-28 16:58
  Blir nog att köpa denna när dödsormen sviker mig! :D
  SENASTE ARTIKLAR