LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION QPAD OM-75 PRO
Inledning
För drygt två år sedan recenserade Tommy den nylanserade QPAD 5K som släpptes med dunder och brak. Inte nog med att det blev QPAD's första mus, utan de valde även en banbrytande form där hela lillfingret vilar på själva musen för att minska motståndet mot musmattan. Formen fick både lovord och kritik från användare, men de som gillar idéen med "femfinger greppet" kommer definitivt älska QPAD OM-75 Pro. Vad som skiljer sig åt mellan storebror och lillebror är att OM-75 har fått sig en optisk sensor i stället för laser och en annan färg i vit pianolack. Huruvida det "lilla" extra som är nytt är till en fördel eller nackdel ska bli roligt att se, det är trots allt vi konsumenter som har blivit hörda av QPAD som skapade denna uppföljare. Vi rekommenderar er som inte har läst om 5K att göra detta först då det finns mycket information som inte tas upp i denna artikel.

Specifikationer
 • Sensor: AVAGO Gaming grade optical sensor
 • Känslighet: Riktig CPI 400 eller 1600 (ej mjukvara/firmware interpolation)
 • Max acceleration: 15G
 • Maxhastighet: 1m/sec
 • Bildbehandling: 5.8 MPS (Megapixel/sekund)
 • USB polling rate: 125, 250, 500, 1000 Hz
 • USB sökväg för data: 16 bits/axis
 • Knappar: 7 (5 programmerbara)
 • Pixel uppfattning: 30x30 pixlar
 • Samplingsfrekvens: 6469 FPS (Bilder/sekund)
 • Kabel: Flätad 2 meter med guldpläterad USB-kontakt
 • Svarstid: 2ms
 • Garanti: 2 år
 • Första intryck och design
  NOTE! Download your OM-75 software here www.QPAD.com
  När man öppnar kartongen som musen anländer i så hittar man inget onödigt skräp. Hur ofta kastar man inte alla manualer och medföljande cd-skiva direkt när man har köpt något? Här har QPAD snålat in lite, men dock på ett bra sätt då det både sänker priset med några kronor och spar på miljön. Enligt QPAD ska OM-75 fungera helt utan drivrutiner och programvara, men vill man ha möjligheten att ställa in bland annat macron och Hz så är det däremot ett måste. Precis som sin föregångare (QPAD 5K) så är formen exakt likadan. Två tumknappar, scrollhjul, en DPI väljare med två lägen (hög eller normal), två meters flätad kabel med guldpläterad USB-kontakt och sist men absolut inte minst, en grymt snygg mus.

  I normalt läge (CPI 400) så lyser en LED-lampa i klarblått, i högt läge (CPI 1600) så ändras det snabbt till en annan LED-lampa i röd färg. En liten nackdel med dessa LED-lampor som jag snabbt stötte på är att de lyser väldigt starkt i ett mörklagt rum, så pass starkt att man blir lite bländad. Det positiva med det hela är att man omöjligt kan ta miste på vilken läge man har valt.  Användning
  När vi redan är inne på DPI-väljaren så fortsätter vi med samma ämne. En miss från QPAD's sida (gäller både 5K och OM-75) är att det enbart finns två lägen vilket gör att hoppet där i mellan är på tok för stort. Inte nog med det så har man tagit bort möjligheten att justera DPI'n via mjukvaran som man kan göra med 5K. Det enda sättet att förklara de lägen som nu finns är att man går från sensitivity "2" till sensitivity "5" i Counter-Strike. En tankeställare till QPAD då det nu är fasta lägen är att de borde ha infört ett till läge/mellanläge.

  Som vanligt är programvaran lättanvänd in i det sista vilket verkar vara QPAD's signum. Trots att 5K har vissa småbuggar så har man har valt att köra på samma programvara med några ytterst små justeringar. Bland annat så hackar muspekaren i 5 sekunder för varje ändring man gör, och när det gäller justeringen av Hz som är nytt för OM-75 så verkar programvaran inte riktigt spara ens inställningar. Efter varje omstart av dator så måste man gå in i inställningar och ändra Hz'en återigen. Om det bara är så att programmet visar fel eller att Hz verkligen går ned kan jag inte svara på då jag känner liten eller ingen skillnad alls mellan 500Hz och 1000Hz. Förhoppningsvis får vi se en uppdatering av programvaran framöver, men då 5K har släpat på liknande buggar från start så är chansen liten. Vill man att programmet ska startas automatiskt via boot så måste man själv lägga in en genväg i autostart då programvaran saknar helt en sådan inställning.  Vill man vara fin får man lida pin. Medan 5K har ett svart gummiaktig yta fick OM-75 sig ett rejält ansiktslyft i blänkande vit pianolack vilket gör att musen sticker ut i mängden och gör sig allmänt fin på musmattan. Två snabba instick dock som är värt att tänka på innan ett eventuellt köp. Nummer ett: Handsvett och en glansig yta går aldrig bra ihop. Efter några timmars spelande så blir musen kletig/halkig vilket kan vara smått irriterande vid snabba rörelser. Nummer två: Vit färg för oss snusare har aldrig varit en bra färg. Snabbt har musen fått sig ett par svarta fläckar vilket trots allt går snabbt att gnugga bort, men speciellt snyggt blir det inte efter en heldag framför datorn.  Som en inbiten 5K användare så va övergången till OM-75 inte speciellt svår. Men för er som aldrig testat en mus med det så kallade femfinger greppet så kan den första tanken vara usch och blä. Det krävs upp emot en vecka innan man vänjer sig med formen och att man inte släpar lillfingret efter musmattan som stöd till aimet. Men när man väl har vant sig så är det otroligt svårt att gå tillbaka till den traditionella formen. Nu när lillfingret är ur vägen och med de extra stora skatzen så blir glidet otroligt smidigt. Både på mjuka och hårda musmattor har satt musen på prov och båda funkar lika bra.

  Jämförelse mellan MX518, EC1 och OM-75


  En till sak som är värt att nämna är att musen gör sig perfekt för stora händer tack vare den välvda formen. Många gånger har jag själv stött på en bra spelmus fast i en mindre form och lägre profil, och på grund av detta har musen varit nästintill oanvändbar. Dessutom känns det som att handleden avlastas mer i långvariga strategispel tack vare den "udda" formen som QPAD har valt.

  Horisontella streck dragit i paint som sätter MCU på prov


  QPAD's nya optiska sensor från AVAGO ska enligt QPAD själva vara den absolut bästa sensor man kan få tag på i dagsläget. Jag har själv under två veckors tid hunnit nöta en hel del speltimmar med diverse spel (framför allt Counter-Strike) och har inget att klaga på. Många hävdar att QPAD använder sig utav "mouse prediction" vilket har en tendens att förstöra aimet lite. Detta stämmer till en viss del, men det rätta namnet är "micro control unit" som absolut inte får beblandas med förstnämnda då MCU är en mer finslipad variant. Micro control unit är kort och gott en processor som ska hjälpa till med att få jämnare och finare musrörelser, och att det skulle stjälpa mer än vad det hjälper stämmer inte. Både bildbehandlingsprogram så som Photoshop med små fina rörelse till FPS spel med stora snabba rörelser har OM-75 klarat galant. Scrollhjulet är sig fortfarande likt. Mjuk silikon aktig känsla som ger extra bra grepp. Varje klick/steg är tydliga men trots det så känns hjulet lätt att rulla. Varken för trög eller så lätt att man missar ett steg, helt perfekt med andra ord.


  De flesta som köpte 5K blev nog glatt överraskad när man lade märke till att två omgångar utav nya skatez följde med utan extra kostnad. Underbart att man slapp köpa nya då den dagen kom. Lite förvånad blev jag då OM-75 saknade dessa och började direkt på fundera om det enbart blivit en miss. Genast skickade jag iväg ett mail till QPAD som gav detta till svars.

  Citat

  Hej Christer,
  Vi valde att plocka bort de extra glidzen denna gång då vår välvilja tyvärr vållade mycket problem gällande 5K:n. Många satte helt enkelt på de extra glidzen ovanpå de vanliga vilket gjorde att musen hamnade för högt ovanför avläsningsytan. Då musen sedan hade svårt att reagera så reklamerade de produkten, som egentligen inte var trasigt. För att undvika detta så valde vi att plocka bort de extra glidzen till OM-75.

  Glidzen är även lite tunnare också, även detta för att se till att musen inte hamnar för högt ovanför. It's that simple. =)

  En tråkig nyhet men helt förståeligt problem som man inte kan klandra QPAD för. Eftersom både 5K och OM-75 har samma form på sina skatez så finns det gott om utbytes på diverse butiker för en billig peng.


  Slutsats
  Lika som bär men ändå så olika. QPAD valde att lyssna på konsumenter, tog sin prisbelönta 5K och tog ett steg längre. Det vi fick va ytterligare en vinnare fast i en Beyonce kostym. Med sina små brister gällande programvara så har man fortfarande möjligheten att köra helt utan, men på grund av just detta så blir det tyvärr ingen fullpott, men låt er inte luras av små petitesser. OM-75 är absolut en prisvärd mus och en bra uppföljare till 5K. Tack vare sin form så passar musen in framför allt till spel, men vardagligt användande går minst lika bra. För att vara ett Svenskt företag så har QPAD lyckats pressa priset så pass att man kan kalla det för ett humant pris som alla borde ha råd med. Allt som allt så får jag återigen tacka QPAD för en underbar produkt och jag längtar till de släpper en ny banbrytande idé.


  QPAD OM-75 Pro kan köpas hos Maxfps.se för 469 kr.
  Fördelar
 • Sticker ut bland mängden
 • Stora skatez
 • Ställbar Hz
 • Ergonomisk
 • Vävd kabel
 • Formen
 • Priset
 • Nackdelar
 • Blir hal av handsvett
 • Buggig programvara
 • Blir lätt smutsig
 • Stark LED-lampa
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-10-16 15:49
  Har den svarta, den är mycket bättre då man inte blir svettig eller att den blir smutsig. programvaran tycker jag själv att det inte är något fel på! :)
  #2
  2011-10-16 15:58
  ser rätt go ut och jag funderar på att köpa ny mus snart :P kanske blir denna
  #3
  2011-10-16 15:59
  Sjukt snygg!

  Men ejzi du som har testat både sensei & OM-75'an, vilket tycker du är "bäst"?

  & sedan undrar jag även om sensei inte är lite smal på bredden?
  Har stora händer & jag vill helst inte att handen ligger på mattan :p
  #4
  2011-10-16 16:03
  Riktigt söt är den ska kanske skaffa den :D
  #5
  2011-10-16 16:39
  Fan vad ful :D
  #6
  2011-10-16 17:13
  #3 Dock inte Ejzi som skrivit recensionen. Hur OM-75 är gentemot Sensei har jag ingen aning om.
  #8
  2011-10-16 18:13
  verkar vara bra
  #9
  2011-10-16 18:30
  Den såg snusig jävla skön ut!!!!
  #10
  2011-10-16 18:48
  #7 Stor skillnad mellan Edge 3200 och 5K/OM-75
  #11
  2011-10-16 19:11
  Trevlig recension. Vet inte om jag skulle klara en mus som har stöd för alla fingrar dock.
  #12
  2011-10-17 06:56
  bra recension;). Endå jävligt äcklig att ha alla fingrar på musen men de är vel en vana:P
  #13
  2011-10-17 09:45
  Den kommer ju vara kolsvart efter 2 veckor :P
  #14
  2011-10-17 20:32
  Lol, missade detta:

  "Vit färg för oss snusare har aldrig varit en bra färg".

  Men det är ju bara att ge fan å pilla på barkbåten? :p
  #15
  2011-12-25 15:40
  äcklig ser nästan ut som en vänster mus :O
  #16
  2012-03-02 18:06
  Om man e vänsterhänt då? (e högerhänt men i allafall) <:(
  #17
  2012-03-03 02:08
  #16 Då får man ta & hitta en annan mus. Både Steelseries & Razer har möss som passar både höger- & vänsterhänta.
  #18
  2013-07-01 21:46
  haft den i 3 år, grym! fast köp den svarta, mycket skönare :D
  #19
  2013-07-11 22:37
  Tack för denna recension!!! Bästa musen jag har använt!! har använt Sensei,g400,mx518,ikari,deathadder innan och ingen av dom är ens i närheten av lika skön som denna!!
  #20
  2014-11-11 08:31
  Precis beställt denna!
  Verkar lovande! :) Hade Logitech G9 laser innan (snart 6 år gammal)
  SENASTE ARTIKLAR