LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION LOGITECH G400
Inledning
Logitech MX518 kan nog klassas som en utav den mest omtyckta spelmusen någonsin, den är faktiskt den mest sålda musen Logitech har i sitt sortiment. Idag är det dags att se om uppföljaren, Logitech G400 kan mäta sig med den gamla klassikern. Enligt Logitech själva så ska den som gillade MX518, älska G400.

Logitech berättar att när man började ta fram G400 så hade man endast ett mål och det var att ta allt som var rätt med MX518 och göra det ännu bättre. Man poängterar att man inte velat fördärva formen, ”trackingen” och knapparna. Därav är G400 utseendemässigt väldigt snarlik föregångaren.Vad är nytt?
Det är inte bara färgen som är ny på G400. Man har slängt in en ny optisk sensor som klarar av från låga 200DPI upp till 3600 DPI och det är enligt Logitech en likadan sensor som i MX518, fast en uppgradering. Föregångaren klarade ”endast” av 1800 DPI.

Musfötterna är precis lika stora som på MX518 och det räcker gott och väl enligt mig. Materialet som fötterna består utav kallas för fluoretenplast.Något annat som är nytt är mjukvara och även här hittar vi några enstaka nya funktioner. Bland de mest användbara är nog att man numera kan ändra polling rate på musen. Man kan köra 1000HZ, 500HZ, 250HZ eller 125HZ och man slipper då googla efter hemmagjorda guider på hur man ändrar dessa värden. Man kan även lägga till macron och skapa spelprofiler. Från starten finns redan profiler till 210 spel! Slutligen har man även gett kabeln en omgång och är nu tunnare och 25% lättare.

Logitech framhäver dock att mjukvaran är frivillig och inte ett krav. Vill man inte ha spelprofiler eller lägga till macron och ändra de förinställda DPI inställningarna (400, 800, 1800 och 3600) så kan man skippa mjukvaran.

Teknisk information
 • Sensorupplösning: 200-3600 dpi
 • Bildbearbetning: 5,8 megapixel/sekund
 • Maxacceleration: 25 G*
 • Maxhastighet: 178-356* cm/sekund
 • USB-dataformat: 16 bitar/axel
 • USB-rapporteringsfrekvens: 1000/sekund
 • Total vikt: 133 gram
 • Knappens hållbarhet: 10 miljoner klickningar
 • Fötternas hållbarhet: 250 kilometer


 • Första intryck och design
  Med allt detta i bakhuvudet så är det svårt att hålla mina förväntningar nere när jag väl öppnar paketet. Jag personligen har alltid gillat MX518 vilket kan läsas i min recension då jag gav musen hela 9/10 i betyg. Innan jag sprättar upp tejpen på lådan så sluter jag ögonen och hoppas innerligt att Logitech G400 ska vara fulländad.

  Sprätt sprätt..


  Det första jag lägger märket till när jag för första gången håller i musen är att ytan inte är densamma som på MX518. Ytan känns inte lika plastig utan mer åt gummihållet. Dock inte lika mycket gummikänsla som på DeathAddern. Men jag känner att jag har ett bättre grepp om G400 jämfört med MX518. Redan här kan jag alltså räkna bort ett utav problemen jag hade med MX518, glidet man fick utav handsvetten i vissa lägen.

  Utöver detta och den nya gråa färgen så är scrollen nästa sak jag märker är förändrad. På G400 känns scrollen lite trögare att scrolla med. Detta är något jag upplever som positivt då scrollen på MX518 kändes lite sladdrig/budget, nu känns den mer gedigen.  Logitech G400 har åtta knappar. Bland dessa finns tre knappar för att styra din DPI, två sidoknappar samt scrollknappen. Samtliga knappar känns väldigt bra. Man kan såklart ändra knapparnas uppgifter. Exempelvis kan man lägga till mediaknappar, genvägar och lite annat om så önskas via programvaran.

  Användning
  För att testa musen ordentligt drar jag såklart in på BrutalCS CSDM#1. Vill man veta om musen klarar av att hänga med i snabba rörelser så är det definitivt CSDM man ska köra. I testet använder jag SteelSeries QcK – mibr edition.

  Jag kör alltid ganska låg DPI, runt 400 helst för jag har aldrig förstått grejen med att köra 3600DPI. Jag märker dock direkt att musen inte riktigt hängde med helt och hållet med 400DPI. Jag utökade då till 450DPI och då försvann det lilla problemet. Musen hänger nu med riktigt bra i alla lägen. Tänk på att valet av musmatta alltid kan påverka sensorns läsning.

  Jitter. Ett ganska kul ord men inte så kul att drabbas av det. Tyvärr så verkar det finnas en bugg i mjukvaran. När man har mjukvaran igång så drabbas man emellanåt utav "jitter". Det är svårt att förklara med ord så jag försöker istället förklara det med en bild. Men när man stänger av mjukvaran så försvinner problemet. Jag vill dock påpeka att en mjukvarubugg som detta kan och kommer nog sannolikt att fixas i en uppdatering utav mjukvaran.  Ett annat problem jag dragits med sedan jag bytte till Windows 7 är så kallad ”random mussacc” som uppstår i någon millisekund väldigt ofta när jag spelar med 500HZ eller mer. Detta problem har jag haft på samtliga möss jag provat med undantag för ZOWIE EC1 och SteelSeries Xai. Jag blir väldigt glad när jag märker att det problemet inte uppstår med G400.

  Kan även tillägga här att G400 klarar av att hålla ett rätt högt medelvärde när man kör 1000HZ/500HZ. En del möss pendlar mellan kanske 400-1000HZ medan G400 ligger ganska stadigt på 900-1000HZ enligt programmet "mouserate.exe". Med ZOWIE EC1 var dessa värden på tok för instabila. Exempelvis ställde jag in 500HZ på EC1 och den pendlar upp till 650HZ och med G400 ligger den stadigt och går inte över 500HZ.

  Prediction - bra eller dåligt?
  Först och främst, prediction är bara ett ord utav många som beskriver samma sak. Razer kallar det för "Drift Control", SteelSeries kallar det för "FreeMove" och andra kallar det för "Angle Snapping". Många möss har det, vissa möss kan stänga av det och andra inte.

  Citat

  "prediction är en vanlig förutsägelse mekanism i musens sensor som är utformad för att hjälpa användare att rita raka linjer vertikalt/horisontellt i grafiska applikationer. Sensorn försöker förutsäga när en rak linje håller på att dras och korrigerar alla rörelser som avviker från den raka linjen, i stället följa en användares exakta rörelser. Detta innebär en nedåtgående rörelse i 5 grader kan rättas till till en helt horisontell linje, vilket leder till att en spelare kan missa sitt mål när han aimar."


  Både MX518 och G400 har prediction likaså har EC1 lite prediction och flera andra gamingmöss. Vad det gäller MX518/G400 så går detta inte att stänga av. Frågan är då om man gillar det eller inte och det är helt och hållet upp till var och en att avgöra.

  För egen del så är det väldigt ovant att aima och spraya med prediction igång. Men detta är något man vänjer sig vid och en del spelare störs inte alls utav det medan andra absolut inte kan använda en sådan mus. Såg i Logitechs forum att många klagade på just prediction.  Passformen är väldigt bra och jag känner att jag har bra kontroll över samtliga rörelser jag gör med den. Även glidet är bra. Ett problem jag ibland upplever med möss med små musfötter är att fötterna sjunker in i den mjuka mattan när man i vissa lägen kanske pressar ner musen i mattan lite för hårt och då blir de ett konstigt glid, nästan så att musfötterna skrapas mot musmattan. Värre blir de om man dessutom har mouseskatez så att fötterna blir högre.

  Lite svårt att förklara, men detta problemet har man inte när fötterna tar upp en så pass stor yta som på Logitech G400!  Slutsats
  Nu i slutet utav recensioner sitter jag här med blandade känslor. Till en början såg det ut som att allt var frid och fröjd men efter en tids användande så har ett par saker dykt upp på radarn som måste uppmärksammas.

  Buggen som orsakar jitter är allvarlig, men förhoppningsvis inte permanent. Effekten utav jitter är lite svår att sätta fingret på, jag tycker inte det påverkar spelandet speciellt mycket men jag hoppas att Logitech löser problemet snarast.

  Det andra stora "problemet" är prediction. Detta är egentligen inget problem utan det är en funktion som finns i både MX518 och G400 och kan tyvärr inte stängas av. Eftersom funktionen faktiskt finns i föregångaren så jag tycker inte det kan påverka omdömet när man avgör om G400 är en värdig ersättare eller inte. Många gillar prediction och endel märker inte ens av det och andra ogillar det.

  Man kan ställa sig frågande till varför Logitech väljer en optisk sensor med prediction som inte går att stänga av i en gamingmus när många inte gillar det? Svaret blir antagligen för att MX518 är en stor succé, och varför ändra något som säljer bra?

  Utöver detta tycker jag att Logitech har gjort ett oerhört bra jobb med att förbättra och i samma veva värna om de bra egenskaper som redan fanns hos MX518. Jag tycker nog att den nya uppföljaren är nästintill fulländad och absolut en värdig ersättare till Logitech MX518, utöver detta måste jag nog hålla med Logitech om att den som gillade MX518 kommer att älska G400.

  Logitech G400 kan köpas hos Maxfps.se för 269 kr.

  Bildkälla: Ickz @ overclock.net

  *Uppdatering:
  Logitech G400 finns numera i en ny version utan prediction då Logitech valt att byta ut sensorn mot en utan prediction efter att ha lyssnat till användarna. Dock vet du inte om du får en ny eller gammal i butikerna men eftersom det är ett ganska bra tag sedan man lanserade den nya så är chansen stor att du får den nya. Maxfps har den nya.
  Fördelar
 • Formen
 • Sensorn
 • Möjligheten att ändra HZ och DPI
 • Glidet
 • Knapparna
 • Precisionen
 • Nackdelar
  BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-07-18 10:58
  Synd bara att dom inte kan komma på en nyare look än MX518.
  #2
  2011-07-18 11:00
  #1 Hela poängen med G400 är ju att inte ändra det som är bra med MX518. Vet inte vad du menar med "look", men antar att det är formen du tänker på? För färgen är ju förändrad.
  #3
  2011-07-18 11:15
  Blir att köpa efter denna MX518 ;P

  Tycker priset är en STOR fördel, den är ju till och med billigare än mx518 eller?

  Bra recension
  #4
  2011-07-18 11:16
  Ska nog köpa den när min Deathadder går sönder :D
  #5
  2011-07-18 11:22
  Länken funkar inte, här har du den riktiga

  http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=638445
  #6
  2011-07-18 11:25
  Jag älskar min MX518 och jag har inte velat köpa en ny eftersom jag gillar formen på denna och hur den ser ut. När jag ser denna mus så tänker jag "hmmm en bättre mus än MX518 och den har likadan form som MX518 den har garanterat bättre mjukvara än MX518

  Kommer att lägga ut 379Kr för denna mus.

  Bra recension!
  #7
  2011-07-18 11:55
  fint skrivet
  #8
  2011-07-18 12:30
  Har aldrig gillar MX518, tycker det är för "hög" så då är nog inte denna något jag kommer gilla heller:P
  #9
  2011-07-18 12:33
  Bra skrivet, saknar att man inte kan stänga av prediction. <:(
  #10
  2011-07-18 12:56
  Har aldrig gillat logitechs möss, men när jag läser detta så tror jag fan det blir att köpa G400 :)
  #11
  2011-07-18 14:19
  Bra recension, ska nog ta och köpa en sådan eftersom min MX 518 håller på att ge upp nu efter 3 år :P
  #12
  2011-07-18 15:52
  uräkta mig men uppföljaren till mx är Logitech G500.
  #13
  2011-07-18 17:09
  #12 Inte enligt Logitech, som skriver följande:

  Citat

  Today I’m excited to announce the launch of our latest gaming mouse, the Logitech Optical Gaming Mouse G400. It is the successor to the MX518, our best-selling gaming mouse ever.
  #14
  2011-07-18 18:05
  #13 Hmm lustigt för när jag beställde musen stod det unefär såhär: "Beställ Logitech G500 nu uppfäljaren till den populära spelmusen mx518" ungefär så =P men täckmanteln har säkert rätt :)
  #15
  2011-07-18 18:13
  Då var den beställd! Tack för en bra recension Ejz! :)
  #16
  2011-07-18 18:44
  #14 G500 är kanske en uppföljare, G400 kanske mer är en remake utav MX518. :)
  #17
  2011-07-19 03:52
  Hur kan en mus få maxade poäng med en stor bugg och predication som kan vara avgörande i vissa lägen, predication kan förstöra ett ace.
  #18
  2011-07-19 16:02
  #18 Prediction är inget "fel" i musen, det är en funktion de medvetet valt. Det är en smaksak om man gillar det eller inte och eftersom MX518 har samma sak så räknade jag inte det som ett minus när jag satte poäng. Men jag skrev om det så att folk vet om att musen har prediction.

  Och buggen ville jag inte dra av poäng för eftersom musen är nylanserad och det finns såklart ibland småbuggar då som kommer att fixas.
  #19
  2011-07-20 09:17
  Nice!
  #20
  2011-07-20 14:42
  Lift of distance på denna musen är ganska hög, vilket för vissa kan vara avgörande.

  Lift of distance på 3 CD-skivor under sig, 3,6mm (?)
  #21
  2011-07-20 14:51
  sammanfattar min känslor just nu: :drool:
  #22
  2011-07-22 04:43
  Riktigt bra recension, blir nog denna efter att min Deathadder har dött.
  #23
  2011-07-22 23:56
  Vilket DPI ligger musen på som standard?
  Är det 800 som på mx518?

  Bra recension förövrigt.
  #24
  2011-07-23 12:22
  Standard är 400, 800, 1800 och 3600, det är dom som är förinställda som man kan shifta emellan med ett knapptryck.
  #25
  2011-07-24 11:47
  Har aldrig riktigt gillat mx518, Qpad 5K eller min nuvarande Ace Edge 3200 ska det vara ;)
  #26
  2011-07-24 18:14
  #25 Vad du nyss skrev var helt oförståeligt.
  #27
  2011-07-25 10:28
  Kan man ställa in enkelt på 500hz?
  Eller måste man hålla på med andra program varor för att få det till 500hz?
  #28
  2011-07-25 16:28
  #27 Med programvaran installerad kan du ställa in 500HZ på 5 sec. :)
  #29
  2011-07-26 14:25
  Förfan så underbar mus. 1000hz :love:
  #30
  2011-07-27 02:24
  Hur kan något ha 10/10 när det finns nackdelar?
  #31
  2011-07-27 02:34
  #30 Ejzi har förklarat det om du läser. :/
  #32
  2011-08-01 03:48
  misseeee :D

  Bra skrivet, mycket! :rolleyes:
  #33
  2011-08-01 13:16
  Nu har jag fått hem min mus, SJUKT skön! Tack som satan Ejz
  #34
  2011-08-03 13:54
  Gillar inte den förra så kommer nog inte gilla denna heller. Tycker att passformen på musen sticker upp för mycket och då blir det obekvämt för handleden. 2/10
  #35
  2011-08-05 02:03
  #31 Jo jag såg det. Går ju inte edita/dubbelposta här så.. :P nvm!
  #36
  2011-08-07 02:54
  Vad kostar den?
  #37
  2011-08-09 00:20
  Beställde den dirr, dock har man 2 oöppnade mx518 för att man hörde att 518 skulle sluta tillverkas.
  #38
  2011-09-01 12:40
  Vad menas med prediction?
  #39
  2011-10-19 17:58
  #38

  Läsa i texten? :P
  "prediction är en vanlig förutsägelse mekanism i musens sensor som är utformad för att hjälpa användare att rita raka linjer vertikalt/horisontellt i grafiska applikationer. Sensorn försöker förutsäga när en rak linje håller på att dras och korrigerar alla rörelser som avviker från den raka linjen, i stället följa en användares exakta rörelser. Detta innebär en nedåtgående rörelse i 5 grader kan rättas till till en helt horisontell linje, vilket leder till att en spelare kan missa sitt mål när han aimar."
  #40
  2012-08-11 21:22
  Har haft min MX518 i snart 5 år, vågar inte byta ut den då jag är rädd att aldrig kan vänja mig med något annat. G400 är väldigt lik och kan faktiskt vara något jag köper i framtiden, bra recension. :)
  #41
  2012-10-19 20:20
  Asbra mus! rekommenderas!
  #42
  2013-05-20 21:02
  Kolla in dem 2 första omdömena här,

  http://www.inet.se/produkt/6606215/logitech-g400-gaming-mouse

  Efter 3 styckna med samma fel så blev det fan inte en till G400, dock underbar mus då den funkar.
  SENASTE ARTIKLAR