LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION QPAD MK-80
Inledning
Qpad har lanserat sitt första tangentbord för oss gamers. Ett mekaniskt tangentbord som sägs ska hålla väldigt hög klass och kvalitet. Men innan vi fortsätter med själva recensionen vill jag reda upp ett par saker angående tangentbord.

Det finns flera olika typ utav tangentbord på marknaden. De vanligaste är dome/membran, mekaniskt och scissor-brytare (oftast för bärbara datorer). Det finns även flera andra sorter och blandningar sinsemellan, så kallade hybrider. Men dome-brytarna är gissningsvis det absolut vanligaste ute i handeln idag.

Vad är då skillnaden?

Mekaniskt:
Varje tangent har en egen brytare. Kända för att hålla hög kvalitet, lång livslängd och bra respons. Nackdelen? Det är dyrare.

Dome/membran:
Under varje tangent finns en gummikupol/bubbla som vid nedtryckning kollapsar och träffar då membranet. Detta medför att dessa tangentbord är tystare och har en mjukare känsla. Responstiden varierar beroende på kvalitet men fungerar oftast sämre än mekaniskt tangentbord. Man kan även räkna med betydligt kortare livslängd gentemot mekaniska brytare.

Utöver detta finns det olika typer utav mekaniska brytare. Exempelvis Cherry MX serien som innehåller Blue, Red, Black, Brown och clear. Varje brytare har unika egenskaper som påverkar ljud och känsla. Vissa är fungerar bättre för de som skriver mycket och andra är mer lämpade för spel. I grund och botten handlar allt om personlig smak.

För mer ingående information om de olika cherry-brytarna samt mekaniska tangentbord kan ni besöka overclock.net som skrivit en riktigt bra och ingående guide (på engelska).

Qpad har valt att använda blå Cherry MX-brytare (LED färgen på tangentbordet har inget att göra med brytarna). Christer Körnbäck från Qpad motiverar valet av brytare såhär:

Citat

Vi har själva tillsammans med flera spelare under lång tid testat alla Cherrys switchar och kommit fram till att MX Blue är klart SKÖNSAST. MX Blue blir som en stämgaffel ”in-game” där man både känner och hör klicket. Med de blåa switcharna tilltalar man alla sinnen. Hörsel, känsel och visuellt.

Det enda som gjorde att vi funderade på de svarta switcharna var ljudet… Vi tänkte på situationen med en tonåring som sitter uppe en vardagkväll och knappar hårt på tangentbordet när de egentligen skulle gått och lagt sig. Knappar man hårt på sitt tangentbord låter även de svarta switcharna då man når botten i sin knapptryckning. De svarta switcharna ger dock inte den där känslan vi varit ute efter. De svarta switcharna känns billigare, ej mekaniska, anonymare och rätt tråkiga. Ibland har vi upplevt att de varit tröga (60gr) Vilket lett till att man missat bokstäver när man skriver mycket. Det sker aldrig med de blåa som vi valt. De är helt makalösa att både spela och skriva med.

Känsla och kvalitet har varit våra viktigaste värdegrunder när vi gjort vårt val utav switch.


Features:
 • Mått tangentbord 44,45 x 14,48 x 2,54 cm
 • Mått handlovsstöd 44,45 x 6,1 x 1,4 cm
 • Vikt 1,27 kg
 • Brytare Cherry MX Blue
 • N-key rollover Full via PS/2
 • Hållbarhet 50 miljoner knapptryckningar
 • Belysning Individuellt LED-belysta knappar
 • Ljusstyrka Justerbart i fyra nivåer
 • Mediaknappar Volym, play, pause och skip
 • USB-hubb Två portar USB 2.0
 • Ljudanslutningar Mikrofon och hörlurar
 • Kabel 1,8 meter "extra tjock"
 • Anslutning USB 2.0
 • Övrigt Fyra extra knappar i orange + verktyg
 • Garanti 2 år
 • Pris (ca) 1 299 kr inkl. moms


 • Första intryck och design
  Redan vid första anblicken ser Qpad MK-80 ut som ett tangentbord precis i min smak. Det (nästan) totala uteblivandet utav extraknappar och extrafinesser kommer inte att saknas. Tangentbordet är tungt och utstrålar kvalitet utav högsta klass. Jag diggar designen väldigt mycket. Det är stilrent utan en massa krimskrams.

  En sak jag märke var att bilderna inte riktigt stämmer överens med tangentbordet jag har framför mig. Bilderna föreställer inte tangentbordet med svensk layout, det vill säga öäå saknas och Enter-knappen är utav den mindre sorten på bilderna. På tangentbordet jag har framför mig är det alltså en "stor" Enter-knapp utav den lite mer vanliga sorten.

  Ett handledsstöd följer med vilket uppskattas, men för er som inte vill ha det så kan man såklart montera bort det väldigt enkelt. På detta stöd kan man läsa "WE <3 GAMING" och sedan Qpads logotyp i nederkanten.  Bakgrundsbelysning samt funktioner
  Jag har under senaste året suttit med ett SteelSeries 7G tangentbord. Jag har många nätter retat mig på att jag inte ser vad jag skriver då det inte funnits någon bakgrundsbelysning för tangenterna.

  Detta är något Qpad har tänkt på och försett MK-80 med blått LED-ljus. Man kan dessutom själv, enkelt via ett par knapptryck reglera hur starkt man vill att det ska lysa. Tycker dock att även ljuset på den lägsta nivån är aningen starkt, hade velat se ett snäpp lägre i ljusstyrkan. Man kan dock stänga av det helt och hållet vilket är ett stort plus när man ska sova.  Uppe i det högra hörnet hittar vi ett par uttag som består utav två USB 2.0 portar samt uttag för mikrofon och hörlurar (3.5mm). Utöver detta hittar vi även ett par knappar för mediefunktionerna samt knapparna för att sköta bakgrundsbelysningen som är placerade på numpaden.

  Mycket mer än så finns det inte i funktionsväg. Qpad har skickat med fyra helt orangea tangenter som man kan använda för exempelvis WASD-tangenterna så att dessa blir lättare att hitta. Man skickar även med en liten mojäng så att det blir relativt enkelt att plocka bort tangenter vid rengöring.  Användning
  Installationen gick hur smidigt som helst. Detta beror såklart på att inga drivrutiner behövs över huvudtaget. Det är bara att koppla in och sen tuta och köra.

  Som jag nämnde tidigare så har Qpad valt Cherry MX Blue brytare. Detta innebär att varje tangenttryck för med sig ett speciellt och tydligt klickljud samt motstånd, ett ganska högljutt sådant. Detta kan upplevas som extremt störande om man exempelvis har en polare som sover i samma rum eller som Qpad Christer skrev - att det blir svårt att sitta uppe och spela i smyg efter läggningsdags.

  Här kommer ett litet ljudklipp där vi jämför MK-80 och MK-85


  Men å andra sidan så kan man tycka att det är bra att man både hör och känner varje knapptryck, det blir liksom en helt annan känsla. Jag hör dock inte mina knapptryck då jag kör med heltäckande hörlurar och någorlunda högt ljud i spel. Så det känns som att halva poängen med klickljudet in-game försvinner där.

  Personligen lutar jag ändå åt att det är positivt med klickljudet, för det känns extra bra när man skriver mycket som jag gör. Reko85 kommer helt enkelt få lägga en kudde över huvudet när han ska sova under våra LAN.  Responstiden för tangenterna är väldigt bra. Just blue brytarna ska vara bland de absolut bästa vad det gäller responstiden. Slaglängden är fyra millimeter, men endast hälften krävs för att ditt tangenttryck ska registreras. För övrigt känns knapparna sköna och ska enligt Qpad klara 50 miljoner knapptryckningar, detta är dock något som tiden får utvisa då det är svårt och väldigt tidskrävande att trycka 50 miljoner gånger på en knapp.

  N Key Rollover* och anti ghosting* är såklart funktioner som bara måste finnas på ett gaming tangentbord i denna kalibern. För att kunna utnyttja dessa funktioner helt och hållet måste man köra med PS2-kontakten, annars är det maximalt sex nedtryckta tangenter samtidigt som gäller. Qpad meddelar även att man sparar CPU-kraft genom att köra PS2-kontakten.

  Under mitt lilla "BROWN FOX" test fungerade detta utmärkt.

  N Key Rollover*
  Vissa avancerade tangentbord har "n-key rollover". Det innebär att varje tangent helt oberoende skannas utav tangentbordets hårdvara, så att varje knapptryckning identifieras korrekt oavsett hur många andra tangenter som trycks ner eller hålls nere samtidigt.

  Anti ghosting*
  Vissa tangentbord lider utav "ghosting". Detta innebär att när man trycker på flera tangenter samtidigt så klarar inte tangentbordet av att registrera alla knapptryck och detta kan vara förödande för en gamer. Anti ghosting teknologin motverkar detta och för MK-80 innebär detta att man kan trycka på alla tangenter samtidigt utan problem.

  BROWN FOX*
  För att testa hur bra ditt tangentbord registrerar kommandon kan man i wordpad eller liknande program hålla inne båda "shift" tangenterna och skriva "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS". Lyckas tangentbordet få med alla bokstäver räknas det som bra.  Slutsats
  Det är nu dags att summera alla fördelar samt nackdelar jag upplevt med Qpad MK-80. Efter en stunds betänketid kommer jag fram till att det inte finns några direkta nackdelar eller fel på tangentbordet. Det enda jag kan anmärka på är att bakgrundsbelysningen kunde haft ett läge som inte är fullt så ljust då jag tycker att det "sticker" lite i ögonen, men det är ingen "dealbreaker".

  I slutändan handlar det hela om smak och tycke. Antingen kommer man gilla det eller så gör man det inte och det är just Cherry MX Blue brytarna som avgör det hela. Gillar du klickljudet kan detta vara ett utmärkt val utav tangentbord. Ogillar du klickljudet bör du kanske leta vidare. Bakgrundsbelysningen är ett bra argument för köp, likaså är kvaliteten, designen och den enkla installationen. Andra fördelar är mediaknapparna, anti ghosting och uttag för USB (2.0), mikrofon samt hörlurar (3.5mm).

  Det enda som egentligen jag ser som ett problem är priset. MK-80 kostar omkring 1290 kronor och det är enligt mig väldigt mycket pengar för ett tangentbord. Men jag har kollat runt lite och det finns väldigt få mekaniska tangentbord som faktiskt är billigare. De flesta ligger i samma prisklass eller till och med snäppet dyrare. Men ett mekaniskt tangentbord har en längre livslängd så det kan löna sig att lägga ut pengarna på ett sådant.

  QPAD MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard kan köpas hos Maxfps.se för 1190 kr.

  Det ryktas om att Qpad kommer att lansera en något nedbantad version utav tangentbordet efter sommaren utan extraportar och belysning för under 800 kronor.
  Fördelar
 • Kvaliteten och känslan
 • Reglerbar bakgrundsbelysning
 • Klickljudet
 • anti ghost
 • Uttag för USB, mikrofon och hörlurar
 • Inga extrafunktioner och knappar
 • Nackdelar
 • Priset
 • Klickljudet
 • Inga extrafunktioner och knappar
 • Lite för stark bakgrundsbelysning
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-05-04 11:32
  Ser ut som ett tangentbord man hade i skolan för många år sedan, vilket jag bara tycker är en fördel.
  Ogillar dom nya tangentborden som ska vara så flashiga och ha konstiga utseenden.
  Mekaniskt tangentbord är absolut det bästa, tycker allt annat borde försvinna från marknaden.
  Personligen ser jag inte det som en nackdel att det är klickljud på det, utan tvärtom så vill jag gärna höra när jag sitter och skriver och jag tycker det är lite störande med tangentbord som inte låter något :P
  Jag skulle dock inte lägga ut 1300kr på ett tangentbord, men det verkar ju vara ett sjukt bra tangentbord, nej jag håller mig till mitt 49kr Deltaco TB-53 ett tag till.

  Angående recensionen: Mycket bra skrivet. :/
  #2
  2011-05-04 12:14
  WemoX fick nog med allt jag har att säga :cool:
  #3
  2011-05-04 12:30
  #1 poeten själv :)

  nice recension :E
  #4
  2011-05-04 13:09
  #1 sluta ta mina meningar haha !

  btw bra recension :) riktigt bra :)
  #5
  2011-05-04 13:12
  Fint skrivit Ejzy :)

  Blev ruskigt sugen, fast priset är way to high för mig än så länge.
  #6
  2011-05-04 15:11
  verkar fetingbra, men får så mycket annat kul för det priset -.-
  #7
  2011-05-04 18:34
  >:(
  #8
  2011-05-04 18:44
  Men en sak fattar jag inte bara ?

  på nackdelar är det med :
  Inga extrafunktioner och knappar

  vad menar du med det ? fattar inte helt
  #9
  2011-05-04 20:26
  #8 t.ex mediaknappar eller extraknappar som typ logitech g15 har.
  #10
  2011-05-05 18:40
  Väldigt bra recension måste jag säga Ejzi, du får en att vilja beställa direkt.. Om priset var lite lägre :rolleyes:
  #11
  2011-05-06 20:25
  det verkar bra men priset är för högt
  #12
  2011-05-10 12:45
  Någon som vet när i maj de går att beställa? Har det överhuvudtaget anlänt till sverige? :)
  #13
  2011-05-11 10:08
  #12
  Fråga bURTON
  #14
  2011-05-11 15:10
  snyggt, det ser ut att vara värt 1300kr också.

  Bra skrivet
  #15
  2011-05-17 22:19
  #12 det står i slutet av recensionen vart man kan köpa det samt en länk till affären :/
  #16
  2011-05-18 21:30
  beställde det här tangentbordet för 2 dagar sen o sitter här och väntar på att det ska komma:)
  (tror det kommer 23maj).
  Verkar vara riktigt bra tangentbord och så men priset va lite högt men de får man leva med:P
  #17
  2011-05-22 22:18
  Ser grymt ut bra skrivet
  #18
  2011-06-18 01:59
  Ser grymt ut, dock så håller jag mig till mitt 6G :love:
  #19
  2011-06-30 12:50
  Jag skulle vilja haft ett fast med halvlåga tangenter & utan klickljud.
  #20
  2011-07-29 01:41
  hur mycket kostar det?
  #21
  2011-07-29 04:13
  #21 Det står näst längst ner
  #22
  2011-12-13 23:13
  Vill bara säga att det är inte samma knapp-ljud på den nya och billigare versionen. Knapparna låter ungefär som Steelseries 6g tangentbordet.
  #23
  2011-12-26 12:33
  Köpte qpad precis, riktigt skönt tangentbord. Grymt skönt att skriva på!
  #24
  2012-01-02 13:07
  Finns på NetonNet för 1099:- + Fri frakt.
  SENASTE ARTIKLAR