LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ARCTIC COOLING M571
Inledning
Personer med datorer som hobby har säkert stött på namnet Arctic Cooling under årens gång. Ett företag med rötterna i Hong Kong som förknippas med produkter inom kylteknik och smarta chassi lösningar. Det är dock få som vet att samma företag även under senare år börjat producera tillbehör som tangentbord och möss. När AC kontaktade BrutalCS för ett erbjudande att recensera deras Arctic Cooling M571 så tackade vi självklart ja. Låt oss nu se om musen kan leva upp till sitt företags namn och rykte.

Specifikationer
 • Garanti: 2 år
 • Anslutning: USB 2.0
 • Kabel: 1.8 m
 • DPI: 800 / 1600 / 2400
 • Sensor: Laser
 • Vikt: 0.28 kg
 • Storlek: 120 L x 81 B x 46 H mm
 • Möjlighet att justera vikten
 • Avfyrningsalternativ "Dubble-bullet"


 • Första intryck och design
  Musen landade i postlådan i en liten kartong som varken var detaljrik eller påtalande. En snabb genomgång av produktbeskrivningen baktill så märker jag att Svenska inte ens finns med. I kartongen har de dock lyckats klämma ner en minimal lapp med några Svenska påpekanden och information. Ingen CD-skiva följer med då M571 inte kräver drivrutiner vilket kan ses både positivt och negativt. Positivt eftersom man slipper allt krångel med programvara och drivrutiner, men negativt då man saknar inställnings möjligheter. Formgivningen påminner starkt om en blandning mellan Qpad 5K och Ace Edge 3200. Utseendemässigt ser den otroligt skön och ergonomisk ut och finns i både svart och vitt utförande. Men med musen på plats och inpluggad i datorn så ändrades uppfattning direkt.

  Användning
  Sammanlagt har musen 6 knappar och ett scrollhjul. Utöver de vanliga knappar som finns på nästan alla möss har vi även en knapp som kallas "Avfyrningsalternativ / Dubble-bullet and continuous shooting button" som är placerad direkt vänster om scrollhjulet. Namnet talar för sig själv och för att testa funktionen så får Counter-Strike vara första försökskaninen. Med vanligt läge fungerar vänsterknappen som vanligt, klicka för att skjuta och släpp för att sluta skjuta. Med alternativknappen aktiverad så skjuter du endast två gånger per klick. Om man som spelare är villig att betala för en funktion som är gratis att ordna via sin config eller tredjepartsprogramvara är upp till var och en, men min första tanke va lite blandad. Roligt med en ny funktion men helt onödig.

  Rakt under scrollhjulet hittar vi knappen för DPI läge. Eftersom programvara saknas så är det omöjligt att sätta egna värden på varje läge. Via en liten LED lampa som skiftar i färg så ser man vilken DPI man har. Ingen färg betyder 800 dpi vilket är standardläget, Grön 1600 dpi och slutligen Röd 2400 dpi. Det enda som krävs är en enkel knapptryckning. Scrollhjulet som är en utav den känsligaste delen av en mus och den mest använda är något som alla ställer stora krav på. Men inte ens här har M571 lyckats imponera. Själva klickljudet är litet om inte obefintligt, vilket gör att man bläddrar två gånger i ställer för en. Även själva hållbarheten av hjulet känns billig och har en tendens att skramla vid häftigare rörelser.

  Något nytt som fler börjar på ta efter är en viktbox vilket gör det möjligt att justera vikten efter smak och tycke. Det finns inga uppgifter på vad vikterna väger, varken via bruksanvisningen eller hemsidan. Allt som allt är det fyra vikter som stoppas in på undersidan under en lucka. Vikterna fästes vertikalt och "kläms" fast mellan skumgummi. Trots denna lösning vill vikterna efter en stunds spelande lossna vilket även här resulterar i ett irriterande skramlande. Tanken va god men inte så genomtänkt. Genom att kopiera små detaljer av befintliga möss har Arctic Cooling försökt marknadsföra en dålig kopia så billig som möjligt. Själv har jag rätt så stora händer och eftersom musen känns för liten så blir det genast problem. Pekfingret ligger relativt bra, men långfingret går över hela musen och tar i musmattan. "Rampen" där ringfingret och lillfingret ska vila känns mest bara i vägen i stridens hetta då den är på tok för dålig formad. Testa greppa tag i en tennisboll, där har ni samma form.

  Arctic Cooling M571 vs. Qpad 5K


  Hur är det då att spela med M571? Precis som i Windows så är det nästan omöjligt att ha kontroll. Under testets gång har jag provat med fyra musmattor. QPAD CT Large BrutalCS, SteelSeries Qck+, Zowie Swift och till slut en gammal sliten Icemat 2nd Edition. Föga förvånande funkade ingen av dessa mattor speciellt bra tillsammans med M571. Bäst kontroll över musen hade jag med Zowie Swift. Photoshop är obrukbart, och snabba rörelser när man spelar gör så att musen åker uppåt. Möjligtvis att Arctic Cooling skickade ett Måndagsexemplar, men samma musmattor har funkat bra till alla andra möss som genomgått ett test.

  Slutsats
  Snålheten bedrar visheten heter det. Musen är varken påkostad eller vidare planerad och påminner mer om en budgetmus som kostar 50:- på ICA än en mus som kallas för "Gaming mus". Varken spelandet eller att surfa på nätet har funkat speciellt bra och jag skulle personligen inte rekommendera denna mus till någon. Eftersom få (hittar bara en) Svensk webshop säljer denna mus i dagsläget så kan det bli svårt att hitta t,ex nya skatez, men man kan samtidigt fråga sig själv varför ingen vill sälja musen. Jag har absolut inget emot fler tillverkare som försöker brottas mot jättarna som redan finns, men skräp som detta får gärna stanna kvar i Asien. Arctic Cooling får gärna återkomma, men i så fall med något användbart.

  Musen finns enbart hos PC-Superstore för 183:-
  Fördelar
 • Inga drivrutiner - inget krångel
 • Priset
 • Nackdelar
 • Inställningsmöjligheter saknas
 • Brist på återförsäljare
 • Dålig kvalité
 • För liten
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2011-01-25 19:39
  Bra recension men synd bara att produkten var så dålig
  #2
  2011-01-25 21:28
  Blir lite ledsen när man läste denna haha, synd att dom presterade så dåligt.
  #3
  2011-01-25 22:49
  Lite synd. Hade varit roligt med lite nya tillverkare som slåss på topp.
  #4
  2011-01-26 11:32
  Fan va oskön den ser ut :E
  #5
  2011-01-27 22:14
  Bra recension, men dålig produkt verkar det som. Arctic Cooling har förmodligen köpt in en OEM-mus från något asiat-land och satt sin logga på den och säljer med 100% pålägg eller så. Det verkar ju inte vara en seriös satsning iaf.
  #6
  2012-03-05 06:09
  Riktigt kass mus..
  SENASTE ARTIKLAR