LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION CORSAIR HS1
Inledning
Corsair är ett märke som de flesta associerar med datorkomponenter som till exempel minnen eller nätaggregat till datorer. Nu tar de dock klivet in på marknaden för headset med gamers i åtanke med produkten Corsair HS1. Man säger sig ha tagit fram de optimala ljudet för att kunna få en surround-känsla, så man kan avgöra varifrån ljud och fotsteg kommer. Man säger sig också ha letat efter de bästa komponenterna och material just för detta headset. Hur har Corsair lyckats med sitt första headset för gamers? Läs vidare så får ni se!
Specifikationer
 • Anslutning: USB

 • Högtalarelement: 50 mm

 • Impedans: 32 ohm, mikrofon 2.2k Ohms

 • Frekvensomfång 20 - 20.000 Hz

 • Mikrofon: Ja

 • Kabellängd: 3 m

 • Färg: Svart/Silver

 • Övrigt: Dolby® Headphone

 • Medföljande tillbehör: CD med drivrutiner till Win7, Vista och WinXP

 • Garanti: 2 år


 • Första intryck och design
  Headsetet levereras i en ordentlig och stabil låda som skyddar Corsair HS1 mycket väl. En del av framsidan är gjord av genomskinlig plast så att man ser en del av headsetet.

  När man packar upp Corsair HS1 känner man ganska snabbt att det är ett headset som är ordentligt byggt och andas kvalité trots att det är gjort enbart i plast. Designen ger ingen "wow-effekt" men är ändå ganska tilltalande i mina ögon i alla fall. Hörlurskåporna är helslutande och kuddarna är gjorda av ett mjukt tyg-material.  Hörlurskåporna går att vrida 90 grader så att högtalarelementen är riktade rakt fram. Hur vida detta skulle fylla någon ordentlig funktion vet jag inte, kanske kan det underlätta om man ska packa ner HS1 vid till exempel LAN. Annars finner jag bara att den funktionen gör headsetet lite "sladdrigt" när man handskas med de, men när man har HS1 på sig så märker man inte av det.  På sladden sitter en volymkontroller som du även kan användas för att höja eller sänka volymen, samt stänga av mikrofonen snabbt och smidigt om man vill det. Runt plus- och minusknapparna för volymen lyser det blått när datorn är igång. Eftersom Corsair HS1 använder sig av USB-anslutning har de även ett USB-ljudkort som sitter i själva volymkontrollen.


  Användning
  Det var med stora förväntningar som vi kopplade in headsetet till datorn för första gången. Vi testade direkt att lyssna på några låtar och prata lite i Ventrilo. Redan då märkte vi en konstig sak: det blåa ljuset runt volymknapparna blinkade så fort man hade något ljud kopplat till USB-ljudkortet, och detta var ofantligt irriterande. Ganska snabbt lyckades vi dock lista ut att en installation av drivrutinerna löste det problemet och även gav oss bra möjligheter till att ställa in ljudet som man vill ha det via mjukvaran. Så se till att installera drivrutinerna så du får alla inställningsmöjligheter och framförallt - slippa det jobbiga blinkandet från volymkontrollen.

  Efter att ha haft Corsair HS1 på sig i över en timme kunde vi enkelt konstatera att komforten är riktigt bra. De är inte så tunga och de klämmer inte på öronen vilket gör att HS1 passar sig mycket väl för långa stunder vid datorn. Storleksanpassningen för bågen mellan kåporna är nog det bästa jag sett på alla headset jag testat. De är tydliga markeringar med korta och långa sträck om vart annat så att man kan ställa in så att headsetet sitter helt symmetriskt på huvudet. Kraften för att dra kåporna ner eller upp är perfekt - du behöver varken dra för hårt eller för löst. Se detta på bilden nedan:


  Corsair har utvecklat detta headset med målsättningen att ge bästa ljudet och komforten för gaming-headset. Detta har man gjort genom att helt enkelt inte modifiera hörlurarna på något sätt så att de ska få extra tung och djup bas eller så, som många andra tillverkare använder sig av för att få ett "bättre ljud". Detta gör att Corsair HS1 levererar ljudet så som speltillverkaren har tänkt att det ska låta och det är en fördel.

  Vill du ändra ljudet finns det massvis av inställningar i den medföljande mjukvaran, förslagsvis med equalizern. Så du kan få lite tyngre bas och så vidare än det är "out-of-the-box" men då tappar du en av fördelarna med att ge så realistiskt ljud som möjligt. Så här ser mjukvaran ut:


  För att vara ett ultimat gaming-headset har man lagt in stöd för 7.1 ljud, som då simuleras med de två 50 mm drivelementen som HS1 använder sig av. Detta gör att du får ett "fejkat" surround med 8 kanaler. Detta fungerar mycket bra och ger definitivt en fördel i spel, men likaså är det uppskattat av oss när man ser på film. I CS 1.6 hör man tydligt var fotsteg och skott kommer ifrån. Det blir lite svårare att identifiera var ljud kommer ifrån i spel som Battlefield Bad Company 2 om det är fullt krig med tanks, soldater och helikoptrar, men det är ändå mycket bättre än om man skulle ha funktionen avslagen.

  Med surround-funktionen aktiverad så blir även ljudet mycket skönare att lyssna på, det flyttas ut från att låta som att det kommer direkt in i öronen från hörlurskåporna, till att verkligen kännas som att man är i det där rummet eller bilen när man ser på en film eller spelar spel. Just detta tycker vi är den stora fördelen med HS1 då man slipper huvudvärk och irriterade/trötta öron efter några timmars användning, även på lite högre volym.  Mikrofonen är en ganska trevlig bekantskap på HS1. Det är en stel plast-arm som sitter på den vänstra kåpan. I början var känslan när man ställde in hur långt ner/upp den skulle vara riktigt bra, men detta är tyvärr något som ger med sig i längden och efter 3 veckors testande känns den lite "sladdrig" och hamnar inte i lika distinkta "hack" som den gjorde när den var helt ny. Notera att detta förmodligen bara är en liten kvalités-skavank och att det inte är någon risk för att mikrofonen skulle gå sönder.

  Corsair säger sig själva ha arbetat mycket med mikrofonen för att den ska filtrera bort onödiga bakgrundsljud så att man hör rösten klart och tydligt. Visst, det är bra ljud i mikrofonen, men inget speciellt utan något som de flesta nya headset har. Vi kunde bara jämföra med QPAD QH-1339 och kan konstatera att QPAD utklassar Corsair när det gäller ljudkvalité på mikrofonen, men då får man ha i åtanke att QPADs lurar kostar nästan tre gånger så mycket också.


  Slutsats
  Man kan säga att Corsair lyckats utveckla ett riktigt bra gaming-headset. Passformen och komforten är utmärkt vilket gör att du kan sitta i långa sessioner med lurarna på. Det simulerade 7.1 ljudet fungerar perfekt i film och framför allt i spel där du med precision kan avgöra var ljud kommer ifrån. Med surround-funktionen så får du även ett mycket öppnare ljud som gör att du undviker huvudvärk och irriterade/trötta öron efter en stunds användning.

  Att Corsair HS1 endast finns i USB-variant kan vara en nackdel om du har lagt pengar på ett dyrt ljudkort i din dator. Men USB-ljudkortet som HS1 använder sig av är klart bättre än många integrerade ljudkretsar i moderkort och då är det en stor fördel till HS1, och med tanke på att de flesta datoranvändare i dagens läge använder sig av just den integrerade ljudkretsen så är det trots allt bra.

  Mikrofonen är bra, men inte bättre än på andra headset som kostar ungefär lika mycket. Själva mikrofonarmen verkar också tappa lite kvalités-känsla efter några veckors användning, men det är bara en liten strunt sak i det hela.

  Corsair HS1 kostar runt 900 kronor i skrivande stund och i denna prisklassen så kan vi inte göra annat än att verkligen rekommendera Corsair HS1!


  Bästa pris på Corsair HS1 hittar du HÄR.

  Foton: Tommy Flankert
  Fördelar
 • Prisvärt
 • Skönt öppet ljud
 • Bra komfort och passform
 • Bra mjukvara
 • USB-ljudkort som är bättre än de flesta integrerade varianter
 • Nackdelar
 • Kräver mjukvara för att fungera som de ska
 • Mikrofon-armen tappar lite kvalité efter ett tag
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2010-12-21 18:42
  Verkar awsome. :)
  #2
  2010-12-21 19:18
  nice :)
  #3
  2010-12-21 22:03
  Tråkigt att det använder usbljudkort. Hade annars köpt det >_<
  #4
  2010-12-21 22:35
  Anledningen till att de har USB-ljudkort är för att du ska kunna få surround-ljud. Det är inte möjligt om du kör med 3.5mm-kontakt.

  Ljudkortet är dessutom bra, bättre än integrerade varianter och är gjort för att ge "rätt" ljud så jag tror det är positivt faktiskt. Har alltid själv ogillat USB-headset tidigare, men nu förstått varför man använder det :)
  #5
  2010-12-21 23:13
  pris?
  #6
  2010-12-22 06:10
  #5 2Sweet: "Corsair HS1 kostar runt 900 kronor i skrivande stund"
  #7
  2010-12-22 12:43
  #5 "Bästa pris på Corsair HS1 hittar du HÄR." HÄR = länk :)
  #8
  2011-01-03 02:42
  passa på hos dustinhome, säljer dom för 600 http://www.dustin.se/pd_5010484623.aspx
  #9
  2011-01-03 19:56
  #8 nej det kostar 749 kr, du tänker på utan moms (dvs företag). Tyvärr :(

  Dock såg jag någon på Sweclockers som sålde ett par helt nya för 400kr, det är ett riktigt kap!
  SENASTE ARTIKLAR