LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ROCCAT SOTA

Inledning
Den senaste tiden har det släppts en hel del nya produkter till alla spel- och prylgalna gamers. Vi på BrutalCS har i samband med detta fått upp tempot på nya recensioner med fördel till er med stort "vill ha begär".

Roccat släppte nyligen tangentbordet Valo och hörlurarna Kave Nu ska vi ta en titt på deras senast lansering, musmattan Sota. Den finns i färgerna "Granular Black" och "Granular Blue". Alla recensioner hittar ni som bekant i produktguiden.Första intryck och design
Musmattan verkar väldigt lovande när den anländer i sin genomskinliga plastförpackning, även fast jag ännu inte hunnit testa den så är det något som får mig att tänka att denna mattan är bra. På framsidan sitter det två små "testbitar" där man kan känna på materialet som musmattans över- samt undersida består utav. Vilket är en fördel för de som spekulerar i att köpa musmattan från fysisk butik.Utseendemässigt finns det snedskurna hörn och "striking shape" (en urgröpning i musmattans nederkant) som ska föreställa handledsstöd. Roccats logotyp och modellnamn finns prydligt nere i det högra hörnet tryckt i silverfärg, kanske inte äkta, men snyggt.

Storlek: 350x270mm
Höjd: 3mmYtan består utav ett tunt lager småkornigt plastmaterial (enligt Roccats sida ska det vara inspirerat av geofysisk forskning) och en botten av den numera självklara gummibotten ligger musmattan helt stilla på bordet. Mellan de båda lagren finns det någon form av folieduk/metallfolie. Folien är tänkt att hjälpa till med att spegla tillbaka signalerna från musen och därmed ge optimal avläsningsförmåga. Trots hård yta är det möjligt att rulla ihop mattan.

På förpackningens baksida kan man läsa följande påstående, att i jämförelse med vanliga musmattor (vad dom nu menar med det) så skall Sota ha ~30% bättre glid och ~25% bättre avläsning. Låter intressant, låt oss testa.Användning
Möss:
Razer Deathadder
Razer Diamondback 3G
IntelliMouse Explorer 3.0

Gjorde även ett tappert försök med Mionix Saiph 1800 men den är så kass att jag gav upp. Anledning finns i kommentarerna nedanför.

Spel:
Counter-Strike 1.6
Call of duty 4 - Modern Warfare
Left 4 Dead
Far Cry 2
Quake 4

"VILKET GLID!!" Sensen känns plötsligt högre än innan och jag var faktiskt tvungen att kontrollmäta med linjal mellan två angivna punkter. Det är verkligen skillnad. Känns nästan som att musen åker av sig själv, forskningen verkar ha givit resultat! Tjockleken känns mycket bra. Har tidigare använt mig av tygmattor och främst QPAD CT Large 4mm och det kan mycket väl vara så att jag upplever extra stor skillnad då tygmattor oftast har lite sämre glid, speciellt då de är använda ett tag.Har tidigare fått kämpa lite med inställningar på t.ex DeathAddern för att den inte läste av hundraprocentigt och de små rörelserna blev svåra att hantera. Musmattan förändrar verkligen spelupplevelsen. Hade till exempel lite svårt att hantera rekylen i CS i början då musen gled så mycket, men det tog inte så lång tid innan det började kännas bra igen, riktigt bra. Kändes faktiskt som att det gick bättre att spela när man väl hade vant sig med glidet och känslan av kontroll kom krypandes.

Använder du hög eller låg sens när du lirar? Spelar ingen roll, denna matta ger en väldigt bra precision och den känns faktiskt storleksmässigt större än vad den är. För att testa tvättegenskaperna smulade jag lite kakor och hällde vatten över musmattan. Det gick förvånansvärt enkelt att torka av, även med papper. Ingen kletig blöt svamp med andra ord.Slutsats
Jag själv brukar stödja nedre delen av handen på musmattans kant och handledsstödet gör ju faktiskt att man kommer lite längre in på musmattan, jag gillar det. Den lagom höga kanten på 3mm känns helt rätt även fast den är lite vass. Precis som det står på förpackningen ger denna musmatta ett riktigt bra glid med suverän precision och hög kvalitet samt att den är enkel att torka av. Allt detta tillsammans med prislappen gör i mitt tycke musmattan är helt suverän!

Avslutar denna recension med ett citat av dansken Troels Kierullf från Team ROCCAT (CS Source) som står skrivet på baksidan av förpackningen.

"Ice hockey is the only area I know where the gliding properties are better."

Roccat Sota kan köpas hos Maxfps.se för 199 kr. För blå version får ni scrolla ner till "Relaterade produkter".
Fördelar
 • Glidet
 • Precisionen
 • Priset
 • Lätt att rengöra. Gäller både för vätska och smulor (stora som små)
 • Hög kvalité, känns riktigt välgjord
 • Nackdelar
 • Bara en storlek
 • Vassa kanter
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2009-10-02 17:42
  Tråkigt nog har vi inte recenserat musen från Mionix tidigare av den enkla anledningen att den inte hänger med
  i snabba FPS spel. När man gör en snabb 180graders vändning "hänger sig" siktet kvar eller på sin höjd rör sig någon ynka centimenter på skärmen.

  Efter ett returbyte och några supportmail senare till Mionix så fick jag tillsammans med en ny mus svaret att tygmattor inte optimalt för musen, man skulle köpa deras egna mattor. Men vid det här laget var jag redan så less att jag gömde den nya musen långt ner i en låda då inte den heller fungerade som önskat, och där har den legat tills nu.

  Grävde fram den i hopp om att SOTA skulle klara av det bättre än tygmattorna. Men trots en uppdateringsfrekvens på 40000Hz, 1800dpi och "50 inch / sek" så går det inte att göra dom där allra längsta och snabbaste rörelserna.
  #2
  2009-10-02 17:55
  #1 Du kan ju alltid recensera musen ändå. Lika bra å låta folket veta att dom ska hålla sig undan från den musen då, det är ju det recensionerna går ut på ;)
  #3
  2009-10-02 18:13
  Grym recension reko, har väntat på denna :)
  #4
  2009-10-02 18:19
  GJ ! Ser fräsch ut :)
  #5
  2009-10-03 07:09
  Låter som en trevlig musmatta, men inte något för mig ändå :P
  #6
  2009-10-10 11:30
  hmm.. har använt denna mattan sedan recensionen skrevs då jag tycker att det är väldigt skön. men påtal om vassa kanter! har kommit utanför med musen 2-3 ggr och bokstavligen skalat bort glidzen från musen :O

  tycker inte att dom slits nå märkvärt men synd på kanten om man har låg sens
  #7
  2009-10-12 12:24
  Nice, precis gjort ny tråd om matta, kanske ska kolla lite närmre på denna ;)
  SENASTE ARTIKLAR