LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION LOGITECH G19

Inledning
2005 lanserade Logitech sitt tangentbord G15. Det var ett tangentbord med bakgrundsbelysning, skärm och 54 extratangenter som du kan binda allt möjligt till. G15 har sedan lanseringen fått mycket bra kritik och har varit populärt bland många datorspelare.

Nu är efterföljaren här – med förbättringar som färgskärm och tangenter som kan lysa i princip alla olika färger. Själv har jag spelat, skrivit, slagit på och sovit med mitt G15 i tre år och har varit väldigt nöjd så det är med mycket höga förväntningar som jag börjar recensera G19.Specifikationer
• LCD-färgskärm (320x240 px)
• Tangenter upplysta med valfri färg via medföljande programvara
• 36 programmerbara extratangenter
• Multi-key input (använd upp till fem tangenter samtidigt)
• Game mode (avaktivera Windows-tangenterna för att undvika att bli urtabbad ur spel)
• Två hi-speed USB 2.0 portar med egen strömförsörjning (laddar mobiler, mp3 spelare osv)

Design och konstruktion
Det första som slog mig när jag tog upp tangentbordet ur kartongen var att det såg riktigt snyggt ut. De mörka nyanserna på tangentbordet gör sig mycket bra. Skärmen har dock en lite annorlunda form och ser därför lite lustig ut.

Hela tangentbordet är gjort i plast, men det betyder inte att kvalitén känns dålig. Tvärt om så upplever jag att tangentbordet är riktig robust och tåligt, och detta är i alla fall mycket viktigt för mig.

Tangentbordet har 12 extra knappar på vänster sida. Dessa knappar kan du binda nästan hur du vill. Du kan binda vanlig text, genvägar till program, filer eller spel och göra egna macron. Tangentborder har även tre olika profillägen som du ändrar genom att trycka på knapparna dedikerade för detta på tangentbordet (M1, M2 och M3). För varje profilläge kan du ha olika binds på extratangenterna, vilket innebär att du kan ha totalt 36 stycken (3x12) unika binds.Om man tittar vidare så har tangentbordet knappar för att starta/pausa, stoppa, byta låtar, muta och justera volymen. Alla dessa tangenter fungerar bra, men reglaget för att justera volymen är den första nackdelen med tangentbordet som jag hittar. Den känns billig och på mitt testexemplar var den även lite skev (snurrar lätt ¾ varv, sen blir trögt ¼ osv). Utöver media-knapparna finns en knapp för att stänga av och sätta på bakgrundsbelysningen och slutligen en knapp för att avaktivera Windows-tangenterna för att undvika att bli urtabbad ur spel.

Inställningar för skärmen gör du med ett styrkors och några knappar som finns till vänster om skärmen. Detta går smidigt, och för mer avancerade inställningar så gör du dem via programvaran i datorn vilket är mycket smidigt.

Skärmen på G19 visar nu, till skillnad från föregångaren G15, färg vilket vi gillar. Det ser snyggare och exklusivare ut. Det är bara lite synd att dem gjort skärmen så liten. Den hade utan problem kunnat vara 50% större och då hade den blivit mer användbar och tangentbordet skulle se ännu exklusivare ut.

Användning
Knapparna på tangentbordet är riktigt sköna. Dock är det inte så tyst som jag hade hoppats på. Enligt specifikationerna klarar tangentbordet att man använder upp till fem knappar samtidigt. Detta är något som fungerar riktigt bra, och vi har under testat inte stött på några problem relaterade till detta.

Alla knappar är bakgrundsbelysta och du kan via den medföljande programvaran ändra färger efter ditt tycke och smak. Detta är såklart en ganska onödig funktion, men är ändå lite tuff och om du sitter vid datorn i mörkret är det oumbärligt att ha upplysta knappar.Till tangentbordet medföljer ett handlovsstöd och det är bra. Jag tycker det är skönast utan, men för dem som gillar det så är det ju perfekt.

Extraknapparna på sidan är kanske det mest användbara med tangentbordet och är du inte ute efter dem så bör du nog lägga dina pengar på ett billigare tangentbord.

På skärmen kan du göra många olika saker. Du kan ha en klocka, visa mediainformation (vilken låt du spelar just nu), tidtagarur, läsa RSS-feeds, timer, prestandaövervakare (visar CPu load och RAM-användning), bildspel, spela upp filmer från datorn och slutligen kolla på youtube-filmer på den. Visst är det tuffa features, men frågan är varför man skulle vilja sitta och kolla på youtube-filmer på den lilla skärmen. Klockan är dock riktigt användbar att ha på skärmen, och som trogen G15-användare så måste jag själv ha klockan framme hela tiden.En annan fin detalj är att under tangentbordet finns det små kabelkanaler som är ämnade för att hjälpa dig att dra hörlurs- och mikrofonssladdar på en smidigt sätt till dig som sitter vid datorn.

En klar nackdel med alla tangentbord ur Logitechs G-serie är att de är extra breda med anledning av extraknapparna. Detta är något som ofta inte spelar så stor roll hemma, men på LAN kan det bli tight om man har en någorlunda stor musmatta som ska rymmas på ens plats också.

En annan sak som gör att G19 inte är helt optimalt på LAN är att det behöver anslutas både till en USB-port i datorn och till ett vanligt eluttag, annars fungerar det inte alls. Detta eftersom både bakgrundsbelysning, LCD-skärm och den in byggda USB-hubben med två portar ska fungera.Slutsats
Detta är ett riktigt dyrt tangentbord, men smakar det så kostar det som man brukar säga. Du får 36 extraknappar som kan bindas i princip hur du vill och en skärm som kan visa relevant information om tid, datum och CPU/RAM användning. Tangentbordet är även riktigt skönt att skriva på och det har ordentliga mediaknappar för styrning av Winamp/WMP eller vilket program du nu använder för att spela upp film och musik på datorn. Sist men inte minst så kan du ställa in bakgrundsbelysningen i alla möjliga olika färger för att matcha just ditt rum.

Sitter du mycket vid datorn, behöver extraknapparna och gillar skärmen så kan det vara värt att lägga de dryga 1700 kronor som tangentbordet kostar.
Logitech G19 kan köpas hos Maxfps.se för 1495 kr.
Fördelar
 • Sköna knappar
 • På- och avslagbar belysning i alla möjliga färger
 • Många extraknappar
 • Bra mediaknappar
 • Nackdelar
 • Dyr
 • Reglaget för att justera volymen känns inte lika gedigen som resten av tangentbordet
 • Kräver extern strömadapter
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2009-07-11 13:35
  fett dyrt men jag skulle nog vilja ha det ändå :P
  #2
  2009-07-11 13:58
  Vart sugen på detta t-bord ända tills jag läste att man lär ha en vanlig strömsladd också.

  Riktigt tråkigt.
  #3
  2009-07-11 14:38
  dagens ord: "handlovsstöd" :p inte varje dag man får chansen att använda det ordet ^^

  bra skrivet Tommy!
  #4
  2009-07-11 16:31
  Ser fett najz ut :D Men ganska dyrt :E
  #5
  2009-07-11 21:12
  Ser riktigt nice ut mennnn jag nöjer mig nog med mitt Steelkeys 6G
  #6
  2009-07-12 00:34
  "Detta är något som ofta spelar så stor roll hemma"
  Fel där eller? :P
  #7
  2009-07-12 08:14
  nice
  Det kändes rätt bra den korta tid jag testade det, men inte något jag skulle köpa själv. Gillar små tangentbord, som liknar lite för bärbara. Skön studs i knapparna och så är jag van med att ha tangenterna på det avståndet. :P
  #8
  2009-07-12 13:41
  #6 Helt korrekt, ändrat nu. :)

  Vill bara tillägga en sak. Reaktionerna på tangentbord i den här prisklassen brukar vara att det är pengar som kastas i sjön i princip. Men sitter man mycket vid datorn så tycker jag att det är viktigt att man har ett tangentbord (och skärm, mus, musmatta såklart) som man trivs med. Man kan ju även räkna med att livslängden för ett tangentbord är ganska lång, så vida man inte är som mig och får grova aggressionsutbrott och kan råka nudda tangentbordet då och då ;)
  #9
  2009-07-12 18:41
  Sjukt dyrt, men <3 displayen :)
  #10
  2009-07-12 20:32
  Gillar det men dyrt :(
  #11
  2009-07-14 19:49
  kommer nog gå ner i pris rätt så snabbt som allt nytt brukar göra... får vänta och se så kanske man slår till lite senare på året ;)
  #12
  2009-07-15 10:30
  #8

  Jag tycker helt klart att det är att kasta pengar i sjön... Även om tangentbordet håller så blir det alltid sjukt smutsigt och äckligt efter ett tag... Visst, man kan alltid göra rent det, men det blir aldrig riktigt bra (egna erfarenheter)

  Man vet heller inte hur lång tid det tar innan tangenterna slits ut.
  #13
  2009-07-15 14:25
  #11 Ja, man kan nog räkna med att priset kommer sjunka, och det kanske ligger runt 1100-1200kr till jul. Lägre pris än det tror jag inte vi kommer att få se.

  #12 Jag hade mitt tidigare tangentbord (G15 <3) i över 3 år och det var först då det började gå sönder. Och jag har ju bankat på det både en och två gånger under åren... Men alla prioriterar vi olika och det är väl bra det =)
  #14
  2009-07-17 15:43
  Säger nog som dem flesta här, det är väldigt dyrt. Men det ser jävligt nice ut :) Och priset jadu, de är inte de lägsta får väl se när dem sänker och hur mycket. Precis som Tommy säger G15<3 otroligt skönt. :)
  #15
  2009-07-19 07:59
  Har det gamla G15, när jag behöver nytt köper jag nog detta.

  I framtiden ska jag uppgradera datorn och ta de äldre delarna från den för att sedan lägga över dem till en annan burk, kommer alltså då ha 2 datorer. Jag kommer behöva nytt tangentbord och mus då.
  #16
  2009-08-13 15:49
  asså serri vad e det med folk och upplysta tangentbord nu förtiden !? ärligt talat någon som skulle lägga 1700:- (lr ens 600:- ) vet väl vart knapparna sitter utan att behöva kolla hela tiden!?


  Bra recension! :) bra skrivet :)
  #17
  2009-08-14 20:20
  #16

  Så resonerade jag också, men sitter man vid datorn på natten är det faktiskt riktigt trevligt och användarvänligt med bakgrundsupplysta tangenter, så det är inte bara för att vara "fräckt".
  #18
  2009-10-07 07:28
  PRISET?! Är jag seg som inte ser det eller står det inte? ;D
  #19
  2009-10-10 14:27
  #18

  "Sitter du mycket vid datorn, behöver extraknapparna och gillar skärmen så kan det vara värt att lägga de dryga 1700 kronor som tangentbordet kostar."
  #20
  2009-10-29 11:26
  Jag har ett g11, och det är jag sjukt nöjd med!
  #21
  2009-11-01 17:02
  Hade G19 förr.. rikigt nice fast ja det är dyrt men de va värt pengarna :)
  #22
  2009-11-08 19:46
  Sitter med mitt trogna g11!
  #23
  2009-11-09 14:53
  har testat g19 hos en kompis men är inget för mig gillar g15 inte lika mycket utsprida knappar
  #24
  2010-08-03 07:03
  har G19 väldigt snygg! och skönt men kanske lite onödigt.
  #25
  2010-08-28 12:17
  saitek cyborg ska det va ;)
  #26
  2010-08-28 15:33
  Jag har dethär keyboardet :D
  #27
  2012-12-30 10:02
  Har detta tangentbordet.. Men vissa knappar har pajat efter tusentals timmar spelande ;[
  #28
  2013-05-07 18:27
  det här tangentbordet suger.
  ugly truth.
  SENASTE ARTIKLAR