LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ROCCAT KONE
Inledning

Äntligen! Det tycker vi passar bra som första ord i denna recension, eftersom vi länge dreglat över Roccats nya (och första) mus. Tanken var att den skulle släppas julen 2007, men på grund av okända anledningar så har releasen dragit ut på tiden. Men nu är den äntligen här, och vi på BrutalCS har som sagt höga förväntningar. Vad sägs om 3200 dpi, lasersensor, utbytbara vikter och avancerat ljussystem? I en tekniknörds öron låter det lovande, men bedrar skenet? Det tar BrutalCS reda på!


Specifikationer

Knappar: 10 (6 anpassningsbara) + 4-vägshjul
Sensortyp: Laser
Upplösning: 800–3200 DPI (800/1200/1600/2000/2400/3200)
Anslutning: USB
Avsedd för: Höger hand
Uppdateringsfrekvens: 125–1000Hz (125/500/1000)
Minne: 128kB
Processor: 72MHz TurboCore
Fötter: Teflon
Kabellängd 2,3 meter
Garanti: 2 år


Förpackning och tillbehör

Musen levereras i en rejäl förpackning som skyddar musen bra, så transportskador lär inte vara så vanligt förekommande. Förutom musen ingår även en liten ask med vikter och CD skiva och lite reklamblad för Roccat. Man får också ett ”Roccat ID-CARD” så man kan registrera sin produkt på Roccats hemsida.Vikterna som medföljer är 5g, 10g, 15g och 20g. Det låter som små skillnader, men faktum är att det gör stor skillnad, men mer om detta senare i recensionen.


Konstruktion

Höljet på musen är helt svart. På båda sidorna av musen sitter det varsin ljusslinga, och längst bak på musen finner vi Roccats logotyp, som även den lyser. Formen liknar Logitech MX510/518, men kanterna är lite mer avrundade och greppet känns skönare tycker vi. Att den är skönare beror nog på att den är lite större och känns mer formad efter handen helt enkelt.Utöver de vanliga musknapparna finns det två knappar för tummen, och totalt tre knappar över- och under scrollhjulet. Scrollhjulet är av 4-vägsvarianten, vilket betyder att du kan vicka det åt sidorna.

På undersidan såklart sensorn, men också en knapp för att ”ploppa ut” vikterna. Det är mycket smidigt och byta vikter gör du på bara fem sekunder när du gjort det några gånger och lärt dig hur man gör.


Användning:

Det första vi märker när vi testar musen är hur skönt den ligger i handen. Det känns som en näst intill perfekt avgjutning. Det här beror väl främst på hur stora händer du har, men har du ”normalstora” så lär Roccat Kone ligga riktigt bra i din hand.

De flesta knapparna har riktigt skönt motstånd och ett tydligt och distinkt ”klick”. Men en sak som är dålig är att höger- och vänster musknapp låter riktigt högt när man klickar, onödigt högt faktiskt. Skillnaden är markant när jag jämför med min SteelSeries Ikari som låter mycket mindre. Scrollhjulet är skönt och har relativt lågt motstånd, men har ändå tydliga lägen. Här kommer den andra och sista synpunkten vi har på knapparna: scrollhjulet är väldigt trögt att trycka ner. Det är lite synd då en del kör med mouse 3 som ”talk-key” i Ventrilo, och då är det lite jobbigt. Teflonfötterna gör sitt jobb och glidet är skönt på både SteelSeries 5C och SteelSeries QcK+ Heavy som är musmattorna vi testat Kone på.

När vi kopplat in musen installerar vi de nyaste drivrutinerna och firmware från Roccats hemsida. Efter att drivrutinerna installerats ber den oss att starta om datorn. Efter omstarten så är allting klart. I samband med installationen uppdaterades även firmware i musen, så det behövde vi inte göra separat – smidigt!

Som alltid med en ny mus kändes det lite underligt att styra muspekaren i Windows. Vi fick känslan av att det var musacceleration på, dock är det helt avstängt på datorn vi testade på. Vi gick in i CS och testade, även där kändes responsen lite konstig, och vi blev väldigt besvikna – ska det verkligen vara såhär?

Efter att ha gått in i programvaran lite djupare så hittar vi en funktion för att kalibrera ”TCU” som står för ”Tracking Control Unit”. Funktionen ska anpassa sensorn efter just den musmattan du använder, för att få bästa möjliga avläsning och precision. Efter att ha ställt in detta känns musen mycket trevligare och muspekarens rörelser stämmer mycket bättre överens med dem vi faktiskt gör med musen nu.Nåja, in i CS igen för att testa med den kalibrerade sensorn – och javisst, även här känns det mycket bättre. Snabba rörelser är oftast ingen problem, men ibland (väldigt sällan) när vi gör snabba, långa rörelser känns det som precis som att sensorn inte riktigt hänger med. Hur vida det fungerar bättre på andra musmattor än de vi testat med låter vi vara osagt – men det är lite konstigt i alla fall. Men den fungerar perfekt i 99% av fallen, så om den verkar passa dig för övrigt, så ska du inte haka upp dig på den här punkten. Snabbknapparna för DPI är utmärkta inne i spel om du inte vill tabba ur till Windows för att ändra.

Väl tillbaka i Windows igen startade vi Photoshop och testade att redigera lite bilder för att se hur musen fungerade där. Och den levererar precis det vi förväntar oss, förutom ibland då vi får känslan av att det fortfarande är musacceleration på, även fast vi ställt in TCU efter vår musmatta. Det är dock mycket möjligt att det handlar om att vänja sig vid musen, men vi har inte upplevt detta problem när vi testat andra möss. Ett annat problem vi upptäcker i Photoshop är att det är mycket svårt (läs omöjligt) att göra diagonala sträck. De blir väldigt oprecisa och ojämna. Se bara på den här bilden där vi har gjort några diagonala sträck med både Roccat Kone och Steelseries Ikari Optical.Som ni ser är det riktigt stor skillnad, och vi har testat med olika DPI- och Hz inställningar på Roccat Kone utan att det har blivit bättre.

Viktsystemet erbjuder dig som sagt att ha vikter på 5, 10, 15 och 20gram i musen. Skillnaden är enorm mellan vikterna, och vi trivs absolut bäst med den lättaste vikten. Med de tyngre vikterna känns det som att musen blir väldigt baktung, vi skulle vilja ha vikterna lite längre fram i musen, men det blir svårt eftersom det är där lasersensorn sitter. Detta bör dock vara väldigt individuellt så testa dig fram själv.


Programvara

Köper du Roccat Kone får du mer än bara en vanlig mus – du får ett minidisco på köpet också. Det avancerade ljussystemet ger dig tusentals olika kombinationer för hur din mus ska se ut, men mer om det senare.

Programvaran fungerar bra och har alla de inställningsmöjligheter som du kan tänkas behöva. Du kan ha fem olika profiler, som sparas direkt i musen, så därför tar är det lite segt när du sparar inställningarna du gjort, eftersom de måste överföras till musen. Musen har också funktioner för att spara avancerade makros (tangentkombinationer), men blir de för långa så måste du spara profilen på hårddisken istället för i musen. Makrofunktionen är riktigt bra och användbar. Vi gjorde ett makro som innehöll Ctrl+shift+esc och fick på det sättet upp aktivitetshanteraren snabbt och smidigt utan att släppa högerhanden från musen!Åter till funktionen som ger dig den ultimata discomusen och imponatorfaktorn på LAN. Ljussystemet har fem punkter som du kan välja färg på: fram och bak på vänster- och högerkanten och Roccats logotyp mellan ljuslisterna. Du kan också välja att lamporna ska ha ett fast sken, blinka, blinka i en hjärtrythm eller pulsera. Det tuffaste tycker vi är att man även kan ställa in så att färgerna du valt skall flyta runt, alltså de flyttas runt medsols eller motsols. Hela ljusfunktionen är onekligen riktigt fräck, men det är lite tråkigt att färgerna inte lyser så klart och tydligt som man skulle vilja. Till exempel så blir orange i princip precis om gult, och gult är väldigt likt vitt. Även i ett rum utan tända lampor så är ljuset relativt svag på sidolisterna, men logotypen lyser starkt och bra.
Sammanfattning

Vi är väldigt kluvna när det gäller Roccats nya mus. Den utstrålar kvalité, har en fin design och bra specifikationer, men när det väl kommer till skott så når den inte upp till våra förväntningar. Vi vill verkligen att den ska prestera och vara bra, men tyvärr. Prestandan upplever vi som sämre än hos andra möss som dessutom är billigare. Hur vida det beror på att musen eller att den inte gillar de musmattorna vi har testat den på låter vi vara osagt.

Ljussystemet är riktigt coolt och kommer definitivt att dra åt sig nyfikna blickar på LAN, det är dock lite synd att färgerna inte är så klara som man skulle önska. Programvaran är smidigt, och vi uppskattar makrofunktionerna. Viktsystemet fungerar smidigt även det och ger dig möjlighet att anpassa musen exakt efter dina behov.
Fördelar
 • Snygg
 • Coolt ljussystem
 • Bra viktsystem
 • Skön form
 • Bra programvara
 • Nackdelar
 • Dålig precision
 • Trögt att trycka ner scrollhjulet
 • Känns som det är musacceleration på även fast det är avstängt
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2008-10-15 16:58
  nice ;)
  #2
  2008-10-15 17:06
  sjukt snygg iaf
  #3
  2008-10-15 17:50
  Haha, woot. Är amparii schizofren eller?
  "Vi är väldigt kluvna"
  "Vi vill verkligen att den ska prestera" o.s.v. =D

  Annars, musacceleration? Hur stänger man av/på det och vad gör det för skillnad? =O
  #4
  2008-10-15 17:58
  Fan va coolt att man kan ändra färg! :)
  #5
  2008-10-15 20:16
  lät ju inte så bra
  #6
  2008-10-15 20:44
  #3 Man skriver så då man pratar om att "BrutalCS testar", det är inte "jag" som testar. Ganska vanlig stil på recensioner, blir mer formellt. Kolla runt lite så får du se ;)
  #7
  2008-10-15 21:08
  nice nice, kan knappt vänta till roccat släpper sitt tb, ska köpas d1rr
  #8
  2008-10-15 23:34
  Ikari i ett Kone chassie hade vart nått.
  #9
  2008-10-16 08:59
  #6 Hela poängen med recensioner är ju att det ska vaea individens subjektiva åsikt, inte sidans. "Vi" låter bara fffffffffffffffffffffffffel. ;P

  Alltså, det är ju inte direkt fel. Är en smaksak, och jag tänkte snarare på att ni använde Jag-formen i era tidigare recensioner.
  #10
  2008-10-16 09:00
  Härligt skrivet aMpari :)
  Är nog bud på att köpa den & testa :)
  #11
  2008-10-16 12:04
  Riktigt fin dator mus, fin recension. Kanske ska köpa den tack vare denna recension. Fint och tack ;)
  #12
  2008-10-18 15:06
  Riktigt snygg var den och fint skrivet!
  #13
  2008-10-20 17:48
  #10 och #11 läste ni inte recensionen? :P
  #14
  2008-11-10 02:57
  Fattar inte hur den kunde få 5/5 på FZ? :o
  Antingen så kan dom inget på FZ eller så har ni haft fel drivrutiner och typ varit fulla när ni gjorde recensionen :p
  #15
  2008-11-11 11:37
  #14 Dom testade den i cod4, så det kan ge ett annat resultat men jag skulle inte köpa denna mus.
  #16
  2008-11-20 16:23
  najjz. ´det e dåligt att den e så dyr. :P
  #17
  2008-11-23 19:00
  vad kostar den ?
  #18
  2008-11-28 17:11
  grymt snygg! funderar på att köpa den.

  #17 ro0t den kostar 690:- på Maxfps tror jag
  #19
  2008-12-03 07:18
  Har en Roccat kone och älskar den! skönaste musen jag ägt ^^

  1. Roccat kone
  2. Logetech G5
  3. Razer Deathader

  det är min list ^^
  #20
  2008-12-25 18:11
  jag fick Roccat Kone nu i julklapp, snacka om skön^^
  #21
  2008-12-31 17:59
  fick en i julklapp. Jävligt underbar!
  #22
  2008-12-31 18:28
  Den är skön att hålla i(=
  #23
  2009-01-04 17:59
  har beställt den :P o ett razer tangentbord :P
  #24
  2009-01-04 18:26
  måste säga att det är bland den sämsta musen jag någonsin har testat när man tänker på priset. vet inte om det berode på musmattan lr vad det var för fel men sensen var helt anurlunda varje gång man satte sig vid den kändes det som. höll på med inställningarna i deras drivrutin men märkte ingen förbättring. matrialet var för halt så svettas man mkt så är denna mus inget att ha. i cs så reagerade den inte ibland (som sagt kan bero på min musmatta men den ska funka på dom flesta underlagen tycker man när den kostar så pass mkt, btw det är en steelpad S&S). håller mig till min mx518, billig och bra.
  #25
  2009-02-02 19:12
  Jag tkr den är bra och den är chill o ha i mörkret ;) , men hade en razer mantis control mat och jag tyckte den inte alls passa bra te den musmattan, när man drog musen sakta uppåt , sidan ir neråt så åkte muspekarn åt olika håll , trodde först det var fel på musen men testade sen på skrivbordet utan musmatta och då vare inga problem med den saken.Så jag sålde min razer mantis control mat och ska köpa en roccat Sense ir Taito
  #26
  2009-04-05 17:39
  #24 Håller med dig. Och nej, jag tror inte det var pga din musmatta som den inte reagerade i cs. Det hände mig med. Ibland så gick det inte att röra musen. Riktigt kass mus, priset BÖR ligga på 200-400 kr!
  #27
  2009-05-24 09:11
  har med en sån den är så jävla dålig, köp inte en son!
  #28
  2009-07-23 16:21
  Jag upptäckte att den laggade också men jag testade runt lite inställningar och upptäckte att det var hertzen (Hz) som strulade jag ställde ner den till 500 istället för 1000 som den var på och nu funkar den utan problem riktigt bra mus!
  #29
  2009-08-09 17:34
  Om den laggar gå in på roccat kone inställningarna sen advance options sen recalibration.
  Funkade perfekt för mig :D
  #30
  2009-09-01 15:39
  Den har väldigt bra comfort, håll bar (om man inte slår sönder den)
  Häftig och unik funktion. Ser bra ut, Färgerna på lamporna är dock lite kass. men om man tar mörk röd och blå såblir den hyfsat cool,!
  #31
  2009-10-19 14:12
  v2 såå jäääääääääääääääääääääääääävla skön en massa bugagar fixxade oxå (y) :))))) (har en sån)
  #32
  2010-07-02 20:01
  vadå reagerade inte i cs?
  #33
  2010-12-15 16:45
  1.roccat kone
  2.qpad 5k
  3.xai
  4.deathadder
  5.x7 oscar
  #34
  2011-03-22 18:05
  tycker det är ganska löjligt, för att möss är olika från person till person. t.ex Qpad 5K jag lirar med den men min polare tycker den är förstor, som sagt så är det olika från person till person
  :)
  SENASTE ARTIKLAR