LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION RAZER DIAMONDBACK 3G
För ett antal år sedan släppte Razer sin första version av sin mus Diamondback. Den blev då en stor succé och har under åren varit en mycket uppskattad mus bland gamers. Nu efter sommaren har uppföljaren till denna mus kommit, och den har nu namnet Razer Diamondback 3G. 3G står för den nya optiken som Razer använder, och den återfinns bland annat i Razer DeathAdder som tidigare fått toppbetyg från oss här på BrutalCS. Förväntningarna är på topp, och vi kan inte göra annat än att hålla tummarna att för att musen har kvar fördelarna från första versionen, och har fixat det som var mindre bra.Specifikationer

Namn: Razer Diamondback 3G
Typ: Optisk
Upplösning: 1800 dpi
Knappar: 7 stycken programmerbara knappar med Hyperesponse
Anslutning: Guldpläterad USB-kontakt
Scrollhjul: Ja
Avsedd för: Både för höger- och vänsterhänta
Operativsystem som stöds: Windows XP 32-bit / 64-bit, Windows Vista 32-bit / 64-bit

Detta följer med i förpackningen:

1st Razer Dimondback 3G
1st Snabbmanual
1st Manual
1st Skiva med drivrutinerKonstruktion och design

Hela höljet på Diamondback 3G är gjort i svart plast. Den undre delen i blank svart plast, och den övre delen där du har handen, är gjord av en sorts matt svart plast, som ger ett skönt grepp för handen. Knapparna på sidorna är av genomskinlig plast, vilket ger ett snyggt sken, eftersom det finns färgade lampor inne i musen. Just vårt exemplar är blått, men musen finns även med rött och grönt sken. Även scrollen, som är gjord av hårt gummi lyser blått. Tyvärr går inte dessa lampor att stänga av, vilket vi ser som en klar nackdel. Om du har dator i samma rum som du sover och har datorn på då, kommer det att lysa starkt blått i rummet.

Totalt finns det sju stycken knappar på musen. Två vanliga och scrollen på ovansidan och två stycken till på varje sida om musen.

Själva formen på musen är ganska låg och långsmal och ganska lätt, vilket vi tycker passar för folk med små eller mellanstora händer. Formen är näst intill identisk med föregångaren, så om den sitter som gjuten i din hand, ja då gör denna förmodligen det också.Installation och programvara

Drivrutinerna som vi använde oss av under testet var de senaste från Razer’s hemsida, och du finner dem HÄR. Det följde som tidigare nämnt med en skiva med drivrutiner, men vi rekommenderar att du alltid tar de senaste från tillverkarens hemsida eftersom det brukar vara mer uppdaterade och löser problem som ibland finns med den medföljande programvaran. Installationen gick hur smidigt som helst och efter installationen är man tvungen att starta om datorn för att slutföra allt.

Sedan när vi kom in i Windows igen efter installationen så ligger Razer’s programvara som en liten ikon vid Windowsklockan. Klickar man på ikonen så öppnad Razer’s programvara som låter dig göra alla möjliga inställningar för att få till musen precis som du vill ha den.

Programmet är uppdelat i tre olika flikar; en för att ställa in känslighet, en för inställningar för scrollhjulet och slutligen en för att ställa in vilken funktion alla knappar ska ha.

Under fliken för känslighet, eller sensitivity som det heter i programvaran, så kan du ställa in dels den vanliga känsligheten, men där finner du också separata inställningar för y- och x-axeln. Du kan alltså ställa in så att du har högre känslighet åt sidorna, eller tvärt om. Det finns också möjlighet att stänga av eller sätta på mus-acceleration och välja mellan 800 och 1800dpi i den här menyn.

I menyn för scrollhjulet kan välja hur snabbt du ska scrolla och om du ska ha Universal scrolling av eller på. Universal scrolling är funktionen som gör att om du trycker ner scrollhjulet så kan du dra omkring musen för att scrolla upp, ner och åt sidorna.

Slutligen under fliken som kallas buttons kan du ställa in vad alla knappar ska göra för något. Där kan du också ställa in om du är höger- eller vänsterhänt.

Alla dessa inställningar ger dig stora möjligheter som användare att anpassa musen efter just dina behov, och det ser vi som ett stort plus. Det kan även tilläggas att vi testade den på både Windows Vista Ultimate X64 och Windows XP Pro SP2 och det fungerade felfritt i båda.Användning och prestanda

Under testet använde vi oss av två olika musmattor, nämligen SteelSeries QcK Heavy och Qpad CT Large 4mm.

Det första vi tänkte när vi hade kopplat in musen och installerat programvaran var hur sköna musknapparna var. De reagerar snabbt när man vill trycka till knappen och de har ett helt suveränt motstånd, varken för hårt eller för löst, och man känner att det blir ett ordentligt klick. Scrollen är också den riktigt behaglig och snurrar med ett bra motstånd. Något som inte är lika bra är knapparna som finns på sidorna. De är precis som på tidigare utgåvan av Diamondback små och lite pilliga till en början. Nu efter fem dagar med musen har man vant sig lite, men lite större knappar skulle ändå inte skada.

En sak funktion som Razer bakat in i musen är något som de kallar för On-The-Fly Sensitivity. Det tillåter dig att ändra känslighet på musen utan att gå in i programvaran. Du behöver bara hålla in den högra sidoknappen och sedan scrolla fram och tillbaka för att höjja eller sänka känsligheten. Det kommer då också upp en liten mätare i nedre högra hörnet som säger vilken den aktuella känsligheten är.

När vi kommer till precisionen så är den på topp på den här musen. Det fungerade kanon att sikta i Counter-Strike 1.6 och i Crysis SP demot. Dessutom klarar den av även mycket snabba rörelser, och det uppstod inte ens problem när vi testade att dra fram och tillbaka så snabbt vi kunde. Dock gäller det som med alla möss att ha en bra musmatta till. Av de två mattor som vi testade med så var SteelSeries QcK Heavy klart bäst, men det beror förmodligen på att den var mycket nyare och mindre utsliten än den Qpad CT som vi också testade med. De standard teflonfötter som finns på musen ger alltså ett riktigt bra glid.

När vi pratar om precision så finns det faktiskt bara en sak som vi har att anmärka på och det är att ytspårningen sträcker sig ganska långt, det vill säga om du kör med ganska låg känslighet och ofta lyfter upp musen lite för att förflytta den så rör sig musmarkören lite också, vilket är lite störigt till en början. Men detta är en vanesak och efter några dagars användning av musen tänkte man inte på det.Slutsats

Razer Diamondback 3G är en mycket värdig uppföljare till Razer Diamondback. Den har riktigt bra precision och hanterar snabba rörelser galant. De näst intill perfekta musknappar och scrollhjulet är också några starka egenskaper som den här musen har. Dock är det lite synd att sidoknapparna är lite små, de hade gärna fått vara större.

Programvaran gör det den ska och lite till. Det är perfekt med On-The-Fly Sensitivity och hela programvaran är mycket lättanvänd och stabil. Det finns bara en sak som vi saknar, och det är möjligheten att stänga av lamporna i musen.

Priset ligger runt 450 SEK och det anser vi som rimligt för en bra gaming-mus. Men om du redan nu har en Razer Diamondback av den äldre sorten är det tveksamt om det är värt att byta till denna, då de faktiskt är väldigt lika.
Fördelar
 • Mycket bra precision
 • ycket bra programvara
 • On-The-Fly Sensitivity
 • Nackdelar
 • Går inte att stänga av lampan
 • Något små sidoknappar
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2008-02-19 12:03
  Det roliga är att det är den där musen som är på bilden jag har... :) undra hur jag fick tag i den ;)
  #2
  2008-02-21 09:43
  Tycker det ska skriva va sakerna kostar oxå!?
  #3
  2008-03-01 12:29
  Läs det igen!

  Priset ligger runt 450 SEK och det anser vi som rimligt för en bra gaming-mus. Men om du redan nu har en Razer Diamondback av den äldre sorten är det tveksamt om det är värt att byta till denna, då de faktiskt är väldigt lika.
  #4
  2008-03-07 17:09
  exakt sån har jag =D riktigt sköna och en steelseries musmatta :P! har blått lyse
  #5
  2008-06-29 11:22
  jag kör den röda, tycker den får en 9/10 gillar razers speciella sense.
  #6
  2008-11-29 14:42
  Jag har denna det är riktigt najs. :D
  #7
  2009-01-03 13:20
  Jag har den :) ass bra precision på den
  #8
  2009-04-06 22:38
  as nice! har den röda :P
  SENASTE ARTIKLAR