LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION CM MASTERKEYS PRO L


Inledning

Idag har vi fått chansen att recensera Cooler Masters nya tangentbord MasterKeys Pro L som är ett mekaniskt tangentbord med RGB LED-teknik. De har även släppt en mindre variant av tangentbordet vid namn MasterKeys Pro S. Tangentbordet jag har valt använder röda Cherry MX brytare, men Cooler Master erbjuder även val mellan både blåa och bruna Cherry MX brytare om så önskas.

Citat

SPECIFICATIONS

Model Number

SGK-6020-KKCM1-US (Brown Switch)
SGK-6020-KKCL1-US (Blue Switch)
SGK-6020-KKCR1-US (Red Switch)
Switch Type CHERRY MX
Material Plastic / Metal
Color Black
LED Color RGB
Polling Rate 1x / 2x / 4x / 8x
Response Rate 1ms
MCU 32bit ARM Cortex M3
On board Memory 512KB
On-the-fly system Macro Record and Lighting
Cable manager 3 ways, 180 degrees cable management grooves
Cable Detachable with Micro-USB
Software AP Yes, Supports GUI Software
Connector Cable USB 2.0
Cable Length 1.5 Meters
Dimensions 439.23 x 130.32 x 41.95 mm
Product Weight (without cable) 1090 g
Warranty 2 years
Design

MasterKeys Pro L är som de flesta tangentbord, svart och kommer i en stilren samt enkelt snygg design. Standard tangenterna är det som Cooler Master har valt att satsa på vilket är skönt då jag personligen inte tycker om tangentbord med massa onödiga extra knappar som kan leda till felklick. Cooler master har valt att byta ut windowsknapparna mot deras logga men med samma funktion som vi är vana vid.

Tangentbordet känns stabilt, de varken låter eller gnisslar om man vrider lite på det. Med följer en smidig tangentbortplockare. Däremot följer inte något handlovsstöd, vilket inte skadar mig någonting då jag föredrar utan men möjligheten att välja brukar uppskattas av de flesta. USB till Micro-USB kabeln som medföljer är avtagbar och flätad. Ifall man nu skulle tappa bort eller råka förstöra sin kabel så går den alltså att byta ut.

På undersidan finner vi två ben som går att fälla ut samt fyra gummibelägg som håller tangentbordet på plats bra utan ofrivilligt glid. Kabeln klickas enkelt i mitt under tangentbordet och sedan får man välja om kabeln ska gå vidare på vänstersidan, i mitten eller till höger om tangentbordet. De finns spår på undersidan som gör att kabeln stannar där du valt att den ska gå vidare. Jag gillar deras valmöjlighet som de erbjuder här.

Notera att denna smarta design endast erbjuds i Pro L versionen.

Mjukvara och funktioner

Mjukvaran är enkel att installera och finns att hämta här. Mjukvaran kallar Cooler Master för "easy-to-use software" och den är väldigt enkel att förstå. Cooler Master erbjuder oss fyra olika profil knappar med snabb macro recording och snabba LED ändringar att leka runt med. Man klarar sig även helt utmärkt utan mjukvaran och använder då deras inbyggda "On-the-fly" system utan att installera någonting.

MasterKeys Pro L erbjuder precis som andra RGB tangentbord 16.7 miljoner olika färger. LED inställningarna går att justera allt mellan färgvågor, equalizer, aktivering vid knapptryck eller skapa dina helt egna LED inställningar. Cooler Master erbjuder även spelet snake för den som gillar det.Inbyggt är den supersnabba ARM Cortex M3 processorn som enligt Cooler Master ska vara 25% snabbare än Cortex M0 processor som deras tidigare tangentbord använt. Detta gör att deras On-the-fly system kan arbeta blixtsnabbt när de kommer till att använda din macros eller ändra LED-inställningarna som visas på bilden nedan. Ganska smart får jag medge, speciellt när de kommer till nya spel, så kan du snabbt utan att behöva tabba ner till skrivbordet byta LED-inställningar och lysa upp de knappar som används. Håller man inne FN knappen så lyser manövreringsknapparna upp med indikeringar och man kan enkelt byta inställningar på tangentbordet.Användning

Tangentbordet levereras i ett stadigt paket. Efter att ha placerat tangentbordet efter mina önskemål och snabbläst igenom manualen så var det bara att plugga in det och köra igång. Jag har tidigare använt de blåa Cherry brytarna mest men efter ett par minuters tryckande så hade jag vant mig vid de röda och de känns fortfarande bra i skrivande stund. Ladda ner deras mjukvara snabbt och enkelt, sedan var man igång. De första jag gjorde var att utnyttja möjligheten att stänga av windowsknapparna, bli nertabbad i spel för att man råkar komma åt dessa kan göra en enormt irriterad.

Efter att ha lekt runt och pillat klart med färger och olika profiler så valde jag att göra min egen variant precis som Cooler Master erbjuder. Jag själv använder inga macros men även de funkade bra att ställa in.

När det kommer till spel så vet vi alla hur viktigt de är att kunna trycka in flera tangenter samtidigt utan att tangentbordet låser sig. Detta testas via ett så kallat BROWN FOX-test. Anti-ghosting tekniken Cooler Master har valt att använda i detta tangentbordet är ett kombinerat N-key och 6-key rollover system som funkar rätt simpelt, trycker du in mer än sex knappar samtidigt byter tangentbordet över till N-key vilket gör att du kan trycka in fler än sex knappar samtidigt. Detta påstås göra att alla tangentbordets funktioner även ska fungera på ett iOS system. MasterKeys Pro L klarade av BROWN FOX-testet galant.


Citat

BROWN FOX*
För att testa hur bra ditt tangentbord registrerar kommandon kan man i wordpad eller liknande program hålla inne båda "shift" tangenterna och skriva "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS". Lyckas tangentbordet få med alla bokstäver räknas det som bra.


Slutsats

Efter att ha använt tangentbordet konstant i snart två veckors tid är jag helnöjd. Spelupplevelsen och skrivupplevelsen är klockren och jag har börjat fundera på om jag ens kommer byta tillbaka till mitt gamla älskade tangentbord.

Tangentbordet kommer med grym prestanda och de erbjuds enorma färgkombinationer för att få en personlig känsla för användaren. Stilrent och snygg design utan en massa onödiga knappar som stör en i spel är ett plus från mig.

Den enda nackdelen jag ser med tangentbordet är att det inte finns någon tillgång till ett USB uttag fäst på tangentbordet, något som jag brukar använda väldigt mycket annars. Inget stort problem, men ändå något jag saknar. För er som behöver använda handlovsstöd till era tangentbord så kanske inte MasterKeys Pro L passar er om ni nu inte väljer att köpa ett separat.

Tangentbordet finns att köpa borta hos MaxGaming.se för 1 679 kronor, är ni ute efter fler priser får ni ta er en titt på Prisjakt.nu
Fördelar
 • Stilren och enkel design utan onödiga extra knappar.
 • Exklusiv Anti-ghosting teknologi.
 • Smidigt On-the-fly System.
 • Enkel mjukvara.
 • Plug n Play, ingen mjukvara behövs.
 • Macro och Profil stöd.
 • RGB LED-teknik, med 16.7 miljoner olika färger.
 • Hög kvalitet.
 • Möjlighet att inaktivera windowsknapparna.
 • Nackdelar
 • Priset.
 • Inga USB-uttag.
 • Inget handlovsstöd.
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  Det finns inga kommentarer ännu :(
  SENASTE ARTIKLAR