LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION: STEELSERIES RIVAL 700
I dagens test ska jag titta närmare på nya Steelseries Rival 700. En mus som tar ett steg in i framtiden med dess innovativa funktioner så som OLED-skärm och inbyggd vibration. Frågan är om funktionerna har ett riktigt användningsområde eller om de är mer en gimmick? Läs vidare så får ni snart veta!DESIGN
* Material: Matte Top Cover
* Ergonomic, Right-Handed
* Grip Style: Palm, Claw, and Fingertip
* Number of Buttons: 7
* SteelSeries Switches: Rated for 30 Million Clicks
* Reinforced Left and Right Clicks
* Weight: 135g, 0.3lbs
* Weight w/ Cable: 159g, 0.35lbs
* Height: 124.85mm, 4.92in
* Width: 68.46mm, 2.70 in
* Depth: 41.97mm, 1.65in
* Short cable length (non-braided): 1m, 3.28 ft
* Long cable length (braided): 2m, 6.5 ft

SENSOR
* Sensor Name: PixArt PMW3360
* Sensor Type: Optical
* CPI: 100 to 16,000
* IPS: 300
* Acceleration: 50g
* Polling Rate: 1 ms (1000 Hz)
* Zero Hardware Acceleration
* Tracking Accuracy: 1:1

CUSTOMIZATION OPTIONS
* Gamesense Support
* OLED Display Customization
* Tactile Alert Customization
* SteelSeries Engine Support: SSE3
* Multiple CPI Options
* Programmable Buttons
* Onboard Profile Storage
* Acceleration Customization
* Deceleration Customization
* Color Options: 16.8 Million
* Printable 3-D Nameplate

BOX CONTENT
* Rival 700
* Braided Long Cable
* Soft PVC Short Cable
* Quick Start Guide


Design
Rival 700 följer samma design som föregångaren men är något högre än Rival 300 men kortare på längden. Greppet skiljer sig inget nämnvärt.

Men om vi kollar på Rival 700 så är den dedikerad för högerhänta användare som passar de flesta olika grepp som exempelvis palm och claw-grip beroende på hur stora händer man har.

På båda sidopanelerna har man en knottrig gummering för bättre grepp och värt att notera här är att man har lärt sig av sina misstag och har gjort den mer slittålig då tidigare versioner hade stora problem med att det helt enkelt slets ut och skapade stora hål i ytan.Det sitter även två små orangea pluppar på vänstersidan för att man lättare ska kunna orientera sig med tummen vilket jag helt uppriktigt sagt måste säga är en onödig och irriterande funktion. Gillar inte att den "skaver" min tumme hela tiden.

På den vänstra sidan sitter tre stycken knappar och där sitter också en OLED-skärm vilket jag skriver mer om lite längre ner i recensionen. På den högra sidan sitter inga knappar alls.På ovansidan har vi de två vanliga vänsterklick samt högerklick och en CPI knapp. Alla knappar känns bra och har bra feedback. Även scrollen som är gummerad är skön med bra steg.

På ovansidan hittar vi också ett modulärt bakstycke som är tänkt att man lätt ska kunna byta ut mot skal som man kan köpa separat. Man ska själv få välja vilken typ av yta man vill ha och även kanske få välja färg och mönster som man gillar bäst. Vid lansering siktar Steelseries på att ha tre olika skal i butikerna.På skalet som följer med default sitter Steelseries logotyp som med hjälp av programvaran kan ställas in att byta färger och självklart följer man trenden med RGB färger med upp till 16.8 miljoner olika färger. Det finns också inställningar för olika färgscehman som vi tidigare sett på diverse tangentbord som "breathing", "trigger", "color shift" och "steady". Man kan också välja att helt stänga av färgen. Dessa val finns även för scrollhjulet som även den har en lysdiod.Längst bak på musen hittar vi en liten gummiplug som kan bytas ut mot en som man själv skapar genom att 3D-printa. Man kan välja att printa ut sitt smeknamn eller lagnamn exempelvis och göra musen mer personlig.

På undersidan hittar vi tre väl tilltagna glidytor som med hjälp av väl placerade hål enkelt kan bytas ut när det är dags. Men de stora nyheterna på undersidan är den modulära sensorn samt USB-kabeln som båda kan bytas ut.Vid köp så får man två sladdar medskickade. En av dem är 2 meter och är flätad medan den andra är 1 meter tillverkad i gummi. Sitter man med en laptop kanske den kortare sladden är att föredra. Sensorn är monterad med fyra skruvar och kan enkelt bytas ut om man exempelvis föredrar laser eller om man i framtiden vill uppgradera sin sensor till en nyare variant. Sensorn som medföljer är den högpresterande optiska Pixart 3360.OLED-skärm och inbyggd vibrator
Steelseries Rival 700 har två paradnummer och det är OLED-skärmen på sidan samt en inbyggd vibrator under skalet. Frågan jag ställde mig direkt var såklart om dessa tillägg faktiskt fyller någon som helst funktion för en gamer eller om det är ditsatta gimmicks för att öka försäljningssiffrorna.

Värt att nämna är att dessa funktioner i dagsläget fungerar i CS:GO, DOTA samt Minecraft. Enligt min kontakt på Steelseries så för man en diskussion med andra spelutvecklare då man behöver inbyggt stöd i själva spelet också.

Om vi först tittare närmare på OLED-skärmen så det funnits någon enstaka mus tidigare med liknande funktion men Steelseries har tagit ett stort kliv framåt och utvecklat funktionaliteten på deras skärm. Eftersom jag bara spelar CSGO så baseras min upplevelse på just det spelet.Skärmen finns där helt enkelt för information. Du kan exempelvis ställa in att visa specifik information när en runda börjar eller tar slut, när du dör, när du sätter HS och liknande. Informationen som kan visas kan exempelvis vara din KD-ratio, genomsnitt för kills per runda, lagpoäng, karta, MVPs, HS, match kills osv. Du kan också välja att den visar valfri text eller bild vid olika händelser som exempelvis en döskalle när du dödat fem personer.

Vibratorn då? Ja den fungerar nästan som skärmen. Den finns där för att informera spelaren om olika händelser. Du kan exempelvis ställa in så den vibrerar när du dödar en spelare eller fem. Du kan också välja att den vibrerar när en runda börjar eller tar slut eller när du får lågt HP eller när skotten håller på att ta slut. Eller varför inte när du tappar eller plockar upp bomben? Eller rent av när du blir flashad. Det finns en hel drös med olika händelser i listan att välja på.Vibratorn kan också ställas in i olika vibrationsmönster. Du kan exempelvis ha en kort buzz när du dödar någon och en längre när rundan börjar. Det finns en mängd olika mönster som gör att du lätt kan skilja mellan olika händelser.

Mjukvaran
Mjukvaran går under namnet Steelseries Engine och kan snabbt och enkelt laddas hem via deras hemsida. De arbetar för fullt med att uppdatera med buggfixar och även eventuellt nya funktioner för skärmen och vibratorn och de problem jag hade när jag först fick hem musen verkar redan vara lösta i en uppdaterat version av mjukvaran.

Steelseries Engine består utav tre delar, "My gear", "Library" och "Game Sense".Under första fliken - "My gear" ställer man helt enkelt in musens funktioner. Som exempelvis sensitivity, CPI, färger, knappar, polling rate, mus acceleration, angle snapping, macros. Du kan spara flertalet olika profiler och dessa kan sparas både på datorn och i musens inbyggda minne. Här finns i stort sett allt man kan tänkas behöva.

Här kan du också ladda upp en logo exempelvis som du vill ska visas på skärmen på musen. Det enda jag egentligen kan klaga på är att det i skrivande stund inte finns någon funktion att stänga av ljuset helt och hållet när man inte sitter vid datorn. Det finns inte heller en funktion för att sänka ljuset utan vill man ha mörkare får man helt enkelt välja mörkare färg.

Något kul man kan ställa in är att musen ska vibrera vid musklick och liknande men kanske inte så jättestort användningsområde för den funktionen. Macro-inspelaren verkar dock fungera bra och stöter inte på några problem.Om vi kort hoppar över till Library så är det helt enkelt här du kan ställa vilken konfiguration du vill ska starta med olika applikationer och spel.

Game Sense är sista fliken och det är här man ställer in vibratorn och skärmen som jag redan skrivit om. Det jag inte nämnt tidigare är att du också kan ställa in att musen byter färg och blinkar i olika mönster baserat på de olika händelser som finns för spelen.

Exempelvis kan du få scrollen att lysa rött när du har lågt HP och den bakre logon i blå färg när du har låg ammo eller att de också blinkar vitt när du blir flashad och grönt när du sätter HS. Finns en mängd olika alternativ även här. Detta är väl kanske inte fullt lika användbart som skärmen och vibratorn då man kanske inte sitter och tittar på musen så mycket när man spelar. Men funktionen finns där om någon allt förmodan drar nytta utav det.Slutsats
Steelseries har verkligen tagit i från tårna och gått hela vägen ut med Rival 700. Skulle jag beskriva musen med en (lång) mening skulle det bli ungefär såhär:

En innovativ smart premium mus för seriösa CSGO/Dota2/Minecraft spelare som är både riktigt snygg och håller hög kvalitet med nästan löjligt stora modulära och personliga inställningsmöjligheter på både in och utsidan.

Rent prestandamässigt fungerar musen hur bra som helst med Pixart 3360 sensorn. Finns absolut inget att klaga på och den hänger verkligen med i svängarna och levererar full kontroll över dina rörelser. Den har dessutom en skön passform och man har ett stadigt grepp om musen tack vare de knottriga gummerade sidorna.

Den inbyggda vibratorn och OLED-skärmen fyller absolut en funktion för den seriösa spelaren och det känns som detta är precis det rätta steget för framtidens smarta möss.

Det finns egentligen bara en sak jag kan klaga på och det är som jag nämnde tidigt i recensionen, de orangea plupparna på sidan som istället för att hjälpa, stör mig då de känns något obekväma för tummen. Dock inte såpass mycket så att jag skulle välja bort musen på grund av det.

Men är alla funktioner och möjligheter bra eller ens värda att ha? Ja den frågan känns ganska relevant för Rival 700. Kommer jag någonsin att köpa en separat sensor för att uppgradera musen? Eller köpa ett extra skal? Kommer jag någonsin att använda en 3D-printer för att skriva ut en personlig gummiplug? Personligen svarar jag nej på dessa frågor. Känns ju lite som att de delar på musen som inte går att byta ut kommer slitas ut innan det ens är värt att uppgradera sensorn. Då tänker jag främst på gummit på sidorna som visserligen är uppdaterade med nytt material för extra hållbarhet men kanske ändå inte har samma livslängd som en sensor.

En annan fråga jag som köpare hade ställt mig är om jag verkligen är en så pass seriös spelare så att jag behöver allt detta samt en display och inbyggd vibrator? För smakar det så kostar det och i detta fallet ligger prislappen just nu på 999 kronor på prisjakt. Det finns just nu flertalet andra billigare alternativ som exempelvis Rival 100, 300 och senare i höst kommer också Rival 500 som är en MOBA-mus.

Spelar man inte CSGO/Dota2/Minecraft hade jag definitivt kollat på andra möss än Rival 700 då de stora nyheterna i musen inte är kompatibla med andra spel i dagens läge.
Fördelar
 • Riktigt välbyggd
 • Bra sensor
 • Modulär
 • Innovativ display samt vibrator som fyller en funktion i spel
 • Nackdelar
 • Något irriterande orangea pluppar på sidan
 • De stora funktionerna är begränsade till ett fåtal speltitlar
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2016-05-11 21:17
  Jag har Rival 300 och det är verkligen den bäst musen som jag har testat! Fin recension här, det gör en lite sugen på att köpa ;)
  #2
  2016-05-12 09:28
  Hur stark är vibratorn? Går den exempelvis att jämföra med en sk. handkontroll? :P
  #3
  2016-05-12 13:14
  #2 Du känner av den absolut men inte så att den stör eller typ flyttar musen när den vibbar.
  SENASTE ARTIKLAR