LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION: XTRFY XG-K2-R-RGBInledning
Xtrfy har precis fyllt 2 år, men under dessa få år så har företaget kommit att bli ett av Sveriges största tillverkare av gamingutrustning. Inte nog med att företaget har kommit en lång väg inom hårdvara så har de även en stor marknad på sina sidoprylar såsom spelartröjor, strumpor mfl.

Denna gång kommer vi dock att fokusera på deras nya flaggskepp, som även denna gång har ett smått krypterat namn. Låt oss presentera XG-K2-R-RGB (Xtrfy Gaming - Xtrfy K2 - Red Switches - RGB LED). Vi kan även krångla till det lite extra och säga att vi ska recensera XG-K2-R-RGB-NOR som då står för "Nordic".
Tidigare versioner är deras XG1-R och XG1-R LED, dessa har liknande specifikation men kommer med, samt utan bakgrundsbelysning.

Den största skillnaden med XG-K2-R-RGB jämfört med XG1-R är att man nu kan få hela 16.8 miljoner färger i tangentbordsbelysningen.

Citat av Xtrfy

At Xtrfy, we are passionate about eSports and we want to create the best gear for gamers. The K2 is a high-end mechanical keyboard, designed to improve both your performance and gaming experience. It features top grade components, virtually unlimited customization possibilities, and innovative new technology pushing the limits of speed.
Specifikationer
• Modelnamn: XG-K2-R-RGB
• Anslutning: USB/PS2 (PS/2 Adapter inkluderat)
• Tangenter: Standard 105
• Tangentdesign: Step Scalpture2 Type
• Switchar: Mechanical Kailh Red
• Anti-Ghosting: Unlimited USB N-Key Rollover
• Polling rate: 1000 Hz
• Vikt: 1.25 kg
• Storlek: 440 x 140 x 35mm
• Kabel: 170cm, i flätat tyg
• Garanti: 1 år
• Specialknappar: Mediakontroller, "Gaming-Mode", Makroknappar, Ljuskontroller, Snabbknappar till Google, Facebook, HLTV, Steam osv.
Design och funktionalitet
Man märker att Xtrfy har lyssnat på sina kunder.
Det föregående tangentbordet kan tyckas vara lite klumpigt. Detta har att göra med den extra raden med Makroknapparna.
Men även på grund av den onödiga plats längst upp till höger som inte tidigare använts till någonting annat än att kunna sätta dit sitt namn på.
Tangentbordet är nu hela 3cm smalare på djupet, den behåller samma bredd som förut och förlorar hela 4 millimeter på höjden. Vikten är dock rätt så lik, det skiljer sig endast 50 gram.

Denna gång använder Xtrfy sig av Kailh Red switchar, istället för MX Cherry som användes i tidigare tangentbord. Med lite efterforskning så visar det sig att det är identiska brytare med samma specifikationer. Diverse forum påstår att Kailh brytarna inte klarar av lika många keystrokes som MX Cherry, däremot garanter Xtrfy att man ska klara minst 50 miljoner keystrokes per tangent. Låt oss börja räkna!Går vi vidare och kollar på den stora nyheten, dvs RGB ljusen så kan vi snabbt konstatera att de inte har sparat på krutet. Jag öppnade faktiskt instruktionsboken innan jag kopplade in tangentbordet och blev ställd över hur många inställningar som finns för ljuset.
Du kan till exempel själv välja vilka knappar som ska lysa och vilka som inte ska. När du gjort dina tangentval så kan du även börja ändra färgerna, de olika effekterna och ifall det ska bli en effekt varje gång du trycker på en tangent.Gällande macroknapparna så finns det absolut en del vettiga funktioner.
Upp till 295 keystrokes/macro, och sammanlagt 4 lagringsplatser.
Det finns nog många som använder sig av macroknapparna, jag är tyvärr inte en av dessa.. Men jag kommer självklart att gå in på macrodelen ändå. Ni kan läsa om det längre ner under "Funktioner" avsnittet.


På undersidan finns det två ben för att kunna höja tangentbordet. Jag klarar mig utan dessa då tangentbordet redan är rätt så upphöjt i standardformat. Dessa sitter VÄLDIGT hårt och jag arbetar fortfarande i skrivande stund med att veckla ut vänsterbenet. Jag kan tänka mig att det finns en stor risk för att gummifästena kommer att trilla bort ifall man använder för mycket våld. Det återstår att se!

Förutom de 2 tangentbordsbenen så finns det inte mycket mer att säga om undersidan, det finns en skåra för att kunna få plats med kabeln om man nu skulle vilja ha den ut ifrån sidan.
Ett litet meddelande under tangentbordet går dock att finna, och det lyder som följande: "AFK?".

Jag har väldigt svårt för att acceptera avsaknaden av både USB portar men även ljud & mikrofonport.
Efter ett flertal incidenter där kabeln har blivit påkörd av datorstolen så har jag tills nu alltid vart inkopplad i tangentbordet. Jag önskar att framtida tangentbord ifrån Xtrfy kommer att komma med dessa finesser.

Funktioner

RGBLJUS:

Följande inställningar går att göra:
- 6 olika knapptrycksval
- 13 olika bakgrundseffekter
- Oändligt med individuella tangentinställningar, gillar du exempelvis bokstäverna A, S, D så kan de få olika färger och effekter.
- 8 förinställda profiler som är designade för de mest populära spelen.
- 9 olika EQ profiler som lyssnar på musiken som är i rummet.
- 4 minnesplatser på PGUP, PGDOWN, HOME, END.Macro:

Det finns följande funktionalitet:
- Timing Macro: Som en vanlig inspelning av dina knapptryck, inklusive tidsskillnaden mellan varje knapptryck. Makrot körs EN gång. Avslutas genom att klicka på valfri knapp.
- Loop Macro: Precis som Timing Macro men att den loopas om och om igen. Avslutas genom att klicka på valfri knapp.
- Auto Macro: Spelar in vilka knappar du tryckt in, och aktiverar samtliga på samma gång när du startar macrot. Avslutas genom FN+AUTO, om du inte avslutar själv så kommer macrot att köra samtidigt som du kan använda tangenterna.

Det är samma makrofunktioner som tidigare, förutom "Quick" som tyvärr fick lämna plats till annat denna gång.
Som tillägg till macrofunktionaliteten så kan du även simulera knapptryck, de stödjer vänster, höger samt scrollhjulsklick.Övriga knappar och dess funktioner

Förutom LED funktionaliteten och macrodelen så finns det även lite alltiallo nytta utöver de tidigare nämnda.
Du kan exempelvis stänga av alla möjligheter för att kunna tabba ut ur spel(PC/GAME funktionen), detta är väldigt smart och jag bör använda detta oftare än vad jag faktiskt gör.
Vad som händer är att du kan stänga av Windowsknappen, samt ALT+TAB med FN+Win/Ctrl kombinationen.

Det finns även snabbknappar på F1-F5 där du kan få upp ett webbläsarfönster, snabbknapp till adressfältet, din standard mailtjänst, minimering av samtliga fönster, samt start av din standard medialäsare.
Dubbelklick på Num-Lock öppnar även kalkylatorn!

Det känns lite som att dessa knappar kom som standard när de gjorde bordet, med vilja eller inte. Vissa av knapparna används, vissa är jag mer tveksam över.
Jag hade önskat ett lite mer genomtänkt system, där man exempelvis skulle få möjlighet att byta musik i Spotify, Spela/Pausa musik etc.
Användning
Tangentbordet kommer i USB utförande, men man får även en PS/2 adapter i paketet, detta för att kunna använda sig av speed-funktionen i macroinställningarna.
Jag väljer USB, då jag inte är beroende av macro när jag spelar.

Först och främst så börjar jag pilla runt med RGB ljuset. Jag har faktiskt aldrig tidigare haft ett tangentbord med denna funktionaliteten så jag är lite ivrig att få göra min alldeles speciella konfiguration.
Jag rekommenderar att läsa manualen, den beskriver alla funktioner väldigt noggrant, det är tveksamt om jag skulle klara av att göra alla inställningar om jag inte skulle tjuvkikat i boken innan.

Man kan säga att lamporna har 3 huvudfunktioner, ett flertal funktioner som påverkar bakgrundsljuset på olika sätt. Men även att färgerna ändras vid knapptryck, samt att en av funktionerna möjliggör en equalizer.
Jag hittar snabbt den tangentbordsfunktionen som ger en "våg-effekt" vid knapptryck, tillsammans med en lugn och sansad bakgrund som ändrar färgerna i en sakta takt, och med lite nedsänkt ljusstyrka. Detta får bli min setup just nu.
Jag fick kommentaren att "Men vad jobbigt att spela med ljuset när det blinkar sådär?" och mitt svar är att man vänjer sig. Du bör kanske inte använda den allra flashigaste effekten när du spelar, men med ripple-effekt på knapptryck och lugna bakgrundsfärger så behöver man inte oroa sig för att bli störd under spelandet.
Skulle det dock störa dig så rekommenderar jag istället en av de olika profilerna som är förinställda, därmed lyser endast lamporna som används i exempelvis CS:GO.Vidare till spelfasen.
Då jag endast spelar CS:GO nu för tiden så blir det hårdtestning på detta spel med diverse olika vapen och spelstilar.
Tidigare har jag använt mig av ett liknande tangentbord fast med MX Cherry RED switchar, dessa är lite lättare att trycka ner, det har även gjort att jag snabbt kan komma ifrån fiender runt hörn och liknande - allt på grund av att man snabbt kan göra snabba manövreringar.
Denna gång sitter jag på dessa Kailh Red, som enligt specifikationerna ska vara exakt likadana som MX Red.
Jag kan dock påstå att jag känner skillnad, det är dock varken bättre eller sämre i mitt tycke.

Jag spelar till stor del med AWP, vilket då kräver att jag snabbt kan förflytta mig ifrån min ursprungsposition, detta löser tangentbordet perfekt.
Reaktionstiden på tangentbordet är så lågt så man inte märker det, men det ska samtidigt inte ens komma på tal nu för tiden.
Slutsats
Jag har nu haft tangentbordet ett längre tag, anledningen till varför det tagit den tid som det har tagit är för att få en sån klar bild som möjligt av produkten.

Min inställning till detta tangentbord var att det skulle bli det senaste på marknaden, och javisst kan man säga att det just blev så. Men mycket hänger på att det har marknadsförts så bra som det bara går.
Tangentbordet har det senaste i form av brytare, färger och responstid. Det är ergonomiskt, lätt att ta med och fyller sin funktion som tangentbord väldigt bra.
Avsaknaden av simpla grejer såsom 3.5 uttag och play&pause är dock ett minus, och är en av de anledningar till varför tangentbordet inte kommer att få högsta betyget. Även avsaknaden av extra USB portar är ett minus. Med tanke på priset(1790kr i skrivande stund) så bör dessa saker finnas med.

Utseendemässigt får tangentbordet många tummar upp, de har gjort rätt val i att göra den så stilren på alla sorts sätt. Det går att jämföra med många tangentbord ute på marknaden som håller på med massa krimskrams, min inställning till alla dessa designer är negativ och det är därmed bra att Xtrfy INTE har gett sig in på den marknaden.Xtrfy har valt att släppa tangentbordet utan en mjukvara kopplat till det, vilket jag absolut förstår och kan hålla med om att det är ett bra val. Ett tangentbord ska bara kopplas in och så ska det vara redo för spel.
Men när man börjar använda sig av alla de extra funktioner som finns så anser jag att det skulle vara aktuellt att ha en mjukvara som kan förenkla så mycket som möjligt.
Exempel på dessa funktioner är macro & LED. Med en mjukvara där du kan redigera dina macroinställningar, och med en mjukvara där du kan programmera dina LED lampor på både ett enkelt gränssnitt, men att de även öppnar upp möjligheten till det mer avancerade.

Tangentbordet ska ha röda switchar, men istället för MX Cherry så har de valt Mechanical Kailh Red vilket jag inte har något emot. Enligt jämförelser på internet så ska dessa vara helt identiska, men i verkligheten kan jag påstå att Kailh Red är en aningen hårdare. Jag har spelat och surfat med både Cherry Red och Kailh Red och kan faktiskt påstå att jag rekommenderar Kailh Red över Cherry Red.

Men som vi skriver i den tidigare Xtrfy recensionen för det vanliga LED tangentbordet så är tangentbordet inriktat för gaming. För att fokusera på mer gamingupplevelser så får man ibland ta bort lite för att få plats med annat. Det finns ju en stor chans att tangenbordet skulle kosta ett par hundralappar mer om dessa funktioner skulle inkludera.


Facebook
Hemsida
XG1-R RGB 1790kr
Fördelar
 • Stilren
 • Kompakt & Portabel
 • Mycket genomtänkt RGB system
 • Bra manual, speciellt för LED'en
 • Nackdelar
 • Inga USB eller ljud/mick portar på tangentbordet
 • Dåligt med mediaknappar
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  Det finns inga kommentarer ännu :(
  SENASTE ARTIKLAR