LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION QPAD DX-20
Senast ut ifrån Qpad's produktion var deras Qpad 8K, en mus för de mest krävande - gamers.

Ifrån den stora 8K musen så släpper de nu en ny mus med namnet DX-20. Musen är den första på 8 år som tar på sig en ny form. Det som verkar gälla framöver är istället de ambidextera formerna som helt enkelt innebär att både vänster & högerhänta ska kunna använda musen utan problem.

Inspirationskällan är Microsoft Intellimouse 1.1, en mus som levt igenom alla år som gamingen funnits.
Det påstås även att musen är helt o hållet utan musacceleration, allt tack vare den nya ST sensorn.


QPAD’s DX-20, the company’s latest mouse, breaks new ground in more ways than one. The DX-20 is the first new mouse shape from QPAD in seven years. Equally important, it’s an multi-surface mouse, meaning you can use it on more surfaces than any previous optical gaming mouse.
-Qpad.comSpecifikationer
 • Ambidexter formgivning
 • 2st sidoknappar på vänster sida
 • Plug and Play
 • 3 DPI lägen
 • Refresh rate: 125, 250, 500, 1000Hz
 • 7 knappar
 • ARM Cortex M3 Processor
 • 16.7 miljoner RGB färger
 • Omron switchar
 • 128kb minne • Design och användning
  Jag har härmed den nya QPAD DX-20 musen i min hand, förpackningen följer den vanliga designen där musen har full fokus på framsidan tillsammans med nyckelspecifikationen på framsidan. Mer teknisk specifikation syns på baksidan i 8 olika språk.
  I den vita förpackningen finns det en svart, mer hållbar kartong där ett uttalande ifrån VD'n Christer "MrMouse" Körnbäck går att finna.

  Uttalandet säger följande:
  Congratulations!
  You are now the owner of a piece of premium gaming equpiment, designed with the utmost attention to perfrmance. When i first started Qpad back in 1992, it was with one goal in mind. I wanted to create computer gear especially designed for gaming purposes.

  Being a die-hard gamer and computer enthusiast myself, I know just how much it means to have gear that can stand the heat of battle. Gamig is all about feel, passion and love of the game.

  Over the years, my view on this has not changed, and I am truly proud to say that all of the products in the QPAD family carry the same legacy: passion for gaming and a true commitment to the gaming and eSport community.

  Thank you for trusting QPAD - see you on the battlefield!

  Sincerly
  Christer "MrMouse" Körnbäck
  founder of QPAD

  Förutom meddelandet ifrån QPAD så finner vi självklart musen, väl förpackad i skumgummi & plastpåse. Tillsammans med en vävd tygpåse ifrån QPAD så är man väl försäkrad om att musen aldrig kommer att skadas i sina resor!  Vid första anblick av produkten så ser man direkt Qpads totalomvändning i designbiten. Musen är mindre, följer inte deras tidigare design när det gäller ergonomi, nu kör de istället på dubbelhandad design.

  Vid lite tidigare efterforskningar så nämner en person följande "But it's not ambidextrous if it isn't buttons on both sides.".
  Som högerhänt så har jag aldrig haft problem med sidoknapparna då de alltid har varit anpassade efter mina behov. Är du däremot vänsterhänt så får du helt plötsligt använda sidoknapparna med lill/ring-fingret, någonting som absolut kan påverka produkten negativt.
  För mig som högerhänt så ser jag dock inget negativt på sidoknapparna, de reagerar direkt vid knapptryck och med hjälp av den mekanik som är inbyggd så hör man mycket väl när knappen trycks in.

  Sidoknapparna fungerar likt alla de andra sidoknapparna, en för att backa en sida, och en för att gå fram en sida. Dessa är dock fullt konfigurerbara i mjukvaran som jag berättar om längre ner.  Fortsätter vi och kollar på andra knappar så ser vi DPI knapparna, två styckna på översidan av musen direkt innan scrollhjulet. Den vanliga standardpositionen med den vanliga kluvna frågan om ifall man vill ha DPI lägen vid scrollen eller inte.

  Personligen så sätter jag alltid upp mina DPI lägen på samma DPI, helt enkelt för att jag hellre använder mig av samma DPI, samt att eliminera chansen att man går emot knappen mitt i en runda som lätt kan förstöra i dueller och dylikt.  Vidare så har vi scrollhjulet, en av de viktigaste delarna i mitt tycke. Som erfaren MWHEELDOWN +jump spelare så är det viktigt att scrollhjulet har fastna positioner, att den inte får för sig att scrolla ett steg extra. Detta är något problem som finns på Intellimouse, men någonting som förhoppningsvis INTE finns på denna mus.
  Som jag tidigare nämnt så är Qpad DX-20 inspirerad av just Intellimouse 1.1, en mycket välanvänd mus inom gamingen och en favorit bland många.

  Sedan till det sista men viktigaste, höger & vänsterknappen!

  Jämför man med exempelvis de flesta Razermöss så har du knapptrycket väldigt snabbt när du väljer att trycka ner knappen, det kan leda till felbeslut i lägen där du sitter spänd. Detta gäller även QPAD 8K.

  Med DX-20 är chansen väldigt liten att detta skulle uppstå, mellanrummet ifrån att fingret ligger på knappen och att du faktiskt gör ett knapptryck är rätt stort.
  Du kan därmed vila på knappen utan att riskera felklick.  Jag har suttit och spelat Arena & CSDM med denna mus. Mycket av dessa mod kräver att man är snabb i handleden, att man ibland måste göra dessa snabba ryck och att rörelse & klick behöver synkas. Med Qpad DX-20 så klaffar allt detta perfekt, man slipper oroa sig för att klicka av misstag när man är tvungen att dra musen tvärs över musmattan i snabb fart.
  Med den precision som musen har så är det inga problem alls att träffa rätt, det är sällan som jag skjöt motståndet i magen utan det är oftast i huvudet.


  Anpassningen ifrån Xtrfy XG-M2 till Qpad DX-20 var väldigt enkel, det gäller de flesta möss som är formade som just dessa två möss är. Mycket tyder på att denna design är den som kommer att gälla framöver, därav ser jag inte mycket annat än att jag måste börja anpassa mig efter denna sorts form. Tidigare har jag använt mig av de lite större & ergonomiska mössen på marknaden.
  Någonting jag dock stör mig på är att lamporna verkar arbeta med en låg frekvens som därmed leder till att det ser ut som att lamporna blinkar när man drar musen snabbt fram & tillbaka. Förhoppningsvis kan detta bli fixat.

  Mjukvaran
  Överblicken över mjukvaran ger oss en enkel och övergriplig bild över vad man kan göra med musen. Den är byggd på stora knappar med ord som enkelt förklarar deras olika betydelse.  Den orangea knappen, även kallad för "Buttons" låter mig assigna knappar till olika egenskaper. Exempel på binds är: CPI/DPI, Bind a key, Play&Pause, Skype, Windows hotkey mfl.
  Många funktioner är möjliga, det återstår att se hur många man faktiskt kommer att använda.

  Med tanke på att jag inte använder mig av DPI knapparna så kanske jag skulle binda om dessa till att byta musik i Spotify?  Nästa meny är "Basic", här ändrar du alla de inställningar som går att hitta i Windows kontrollpanelen.  Näst upp är "Advanced", här kan du ändra lift-off distance, DPI inställningarna, vilken polling rate musen ska ha etc. Du kan även kalibrera musen för det specifika underlag du använder. Ett enkelt knapptryck krävs och en sekund senare har du förhoppningsvis fått upp fönstret "Success!".  Vidare så har vi "Macro rec", det är precis som det låter, en sida där du kan spela in dina Macron. Detta är någonting som jag kan rekommendera om du exempelvis har en mus som en Razer Naga där du har runt 14 sidoknappar. Nu finns det bara 7st knappar vilket begränsar dig rätt mycket när det gäller macron.  Sist men inte minst har vi "Lights" där du kan ändra färgen till alla de 16.7 miljoner färger som kan avges ifrån de LED lampor som är inbyggda i musen. Här kan du välja bland pulserande färg, strobe, av/på men även en sorts "skärmsläckare" som gör det möjligt att släcka musen efter x antal minuters inaktivitet.
  Nu slipper du alltså en lysande mus när du försöker sova på natten.. Smart!


  Slutsats
  Det är intressant hur Qpad väljer att bryta ny mark, att våga gå ifrån deras egna standard för att möta nya, alternativt ta tillbaka gamla användare.
  Min slutsats är att de har lyckat, tidigare har vi haft exempelvis Zowie FK, Xtrfy's XG-M2 med liknande passform. Qpad har upptäckt vad som är aktuellt på marknaden och anpassar sig efter detta.

  Den kraftfulla programvaran möjliggör till alla sorts ändringar som man vill göra, detta är någonting som tidigare har haft en stor efterfrågan, självklart är Qpad smarta nog att lyssna på användarna.
  Jag kan endast klaga på att färgändringen inte träder i kraft förrän man klickat på "Apply", därmed kan du inte välja din färg i real-tid, en liten sak men värt att nämna.


  Prislappen ligger just nu på 699kr och går att köpas på Maxgaming.
  Fördelar
 • Professionell programvara
 • Lätt att anpassa sig till
 • Snygg & Enkel
 • Ej alltför känsliga knappar
 • Senaste ST sensorn
 • 0 musacceleration
 • Hög liftoff distance
 • Följer den nya form-"standarden"
 • Nackdelar
 • Lamporna "blinkar" när man drar runt på musen fort
 • Inga sidoknappar på högersidan
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2015-11-30 09:06
  Välskriven recension, blev lite sugen på den här faktiskt! :)
  #2
  2015-11-30 19:45
  Trevligt. Inga knappar på högersidan ser jag som en bra sak. De är bara osköna. Kanske testar o köper efter julen
  #3
  2015-12-14 07:07
  Önskar mig denna i julklapp BrutalCS, hoppas att ni är snälla i år!
  #4
  2016-02-18 17:29
  Hur kan den få 10 av 10 om den har nackdelar. Makes no sense.. :confused:
  #5
  2016-02-19 16:21
  Vissa nackdelar kan vara irrelevanta till vad Fördelar erbjuder enligt mig i alla fall. T.ex sidoknappar på höger sidan, behövs det verkligen? ^_^
  #6
  2016-04-29 11:58
  #4 Nackdelarna är inte tillräckligt stora för ett göra ett avtryck på betyget.
  Angående lamp-problemet så patchades detta en vecka efter release.
  SENASTE ARTIKLAR