LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION ZOWIE EC1-A
Inledning
2010 recenserade jag ZOWIE EC1. En mus som jag hade blandade känslor för. Formen gillades men jag hade stora problem med både det första exemplaret och även det andra som skickades till mig.

Nu har ZOWIE nylanserat de två mössen ur EC-serien med förbättringar på både in och ut-sidan. I denna recensionen så kommer jag ta en närmare titt på den nya EC1-A musen för att se om man lyckats göra en förbättrad version. EC1 är den större varianten medan den mindre versionen går under namnet EC2-A.

Specifikationer
Typ: Optical
Trådlös: Nej
Antal knappar: 5
Scrollhjul: Ja
DPI: 400 / 800 / 1600 / 3200
Garanti: 2 år
Anslutning: USB
Kabellängd: 2 m

Första intryck och design
Musen anländer i en liten och stilren vit låda. Får lite "premium" vibbar. I lådan finner jag förutom musen, även en manual, ett klistermärke med ZOWIE logo samt extra musfötter för ett byte. Dessa är verkligen uppskattade!ZOWIE är ju ganska kända för sina okomplicerade möss och EC1-A är inget undantag. Det är en mus utan extra knappar, vikter, drivrutiner, profiler och ljusshower.

Musen har förutom de två vanliga knapparna och scrollen – två sidoknoppar på den vänstra sidan. Den är därför endast lämplig för högerhänta spelare. Dessa sidoknappar är bra placerade och känns väldigt bra när man trycker på dem.Scrollen är kanske inte den absolut bästa på marknaden, men den är absolut godkänd och har förbättras mot tidigare versioner. Den har tydliga steg/klick. Scrollen har även en LED lampa som byter färg när man byter DPI med knappen som sitter på undersidan. Röd: 400, rosa: 800, blå: 1600 och grön: 3200 DPI. Man får tycka vad man vill om en DPI-knapp på undersidan, jag gillar det men spelare som vill byta DPI in-game får det svårt med denna mus.På undersidan Vi hittar vi även två musfötter som täcker en rejäl bit utav ytan fram och bak och sensorn som är en optisk Avago 3310

Höljet som har en ergonomisk design är helsvart med ZOWIES vita logo på den bakre delen (ingen LED färg). Ytan är matt och har en bra och mjuk gummerad ytbehandling som ger ett bra grepp. Sist men inte minst så har vi sladden som är 2 meter lång och gjord i ganska mjukt gummi och har en guldpläterad USB.Användning
Installationen var väldigt enkelt eftersom den inte har någon mjukvara och installerar sig själv när man kopplat in den. Fast även om ingen mjukvara medföljer så har man ändå tillgång till att ändra de absolut viktigaste inställningarna.

Man kan byta mellan 125, 500 och 1000 HZ genom att hålla in vissa knappar när man kopplar in musen (står i manualen). Man kan även höja och sänka lift-off distance (1.5 ~ 1.8 mm) genom vissa knappkombinationer om man skulle vilja det. Själv vart jag rätt nöjd på standard.Har spelat många timmar med musen nu och den fungerar felfritt. Den ligger skönt i handen även under långa spelsessioner och med AVAGO 3310 sensor så klarar den av att läsa underlaget med perfekt precision. Jag har bra grepp och därför också kontroll över mina rörelser och allt fungerar felfritt.

Storleksskillnaden mellan EC1-A och EC2-A


Slutsats
ZOWIE EC1-A är en mycket värdig uppföljare till EC1. Den har riktigt bra precision och hanterar snabba rörelser galant. Är du ute efter den enkelhet EC1-A erbjuder så kommer du inte bli missnöjd. Trots sin enkelhet utan drivrutiner, extraknappar och sina fyra förinställda DPI-lägen så har man ändå möjligheten att ändra HZ och lift-of-distance vilket innebär att jag som spelare, inte saknar något.

I dagsläget går musen på 550-590 kronor i runda slängar och det är egentligen där skon klämmer lite grann för mig då man kan tycka att priset borde ligga lägre på en mus som saknar det andra möss har och presterar likvärdigt. Eller ska man kanske betala för enkelheten? Det får ni själva avgöra!

ZOWIE EC1-A kan köpas bland annat hos Maxfps.se.
Fördelar
 • AVAGO 3310 sensor
 • Bra precision
 • Bra ergonomisk form och bra grepp
 • Sköna knappar
 • Stora glidez och bra glid samt även extra glidez medföljer
 • Sin enkelhet
 • Möjligheten att ändra HZ samt lift-of-distance utan mjukvara
 • Nackdelar
 • Priset?
 • Fasta DPI-lägen
 • DPI-knappen sitter på undersidan
 • Enkelheten om man är ute efter valmöjligheter (ingen mjukvara)
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2015-07-24 22:13
  Blir nog följande mus för min del, bara min första version EC-1 skulle gå sönder först :P

  Antar att denna INTE har mouse prediction till skillnad från den allra första EC1an :)
  SENASTE ARTIKLAR