LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION RAZER BLACKWIDOW CHROMA
Inledning
Tidigare så släppte vi recensionen utav Razer DeathAdder Chroma och nu är det dags för den andra produkten ur "Chroma" serien och det är inget mindre än deras Razer Blackwidow Chroma tangentbord.

Razer Blackwidow finns i flera varianter med olika egenskaper. Chroma är premium versionen utav dessa tangentbord och har därför flest funktioner där RGB färgerna är det stora dragplåstret.


Specifikationer
 • Razer™ Mechanical Switches with 50g actuation force
 • 60 million keystroke life span
 • Chroma backlighting with 16.8 million customizable color options
 • Razer Synapse enabled
 • 10 key roll-over anti-ghosting
 • Fully programmable keys with on-the-fly macro recording
 • 5 additional dedicated macro keys
 • Gaming mode option
 • Audio-out/mic-in jacks
 • USB pass-through
 • 1000Hz Ultrapolling
 • Braided fiber cable
 • Approximate size: 475mm (Width) x 171mm (Height) x 39mm (Depth)
 • Approximate weight: 1500g • Design
  Razer Blackwidow Chroma är ett helt mattsvart tangentbord och har en ganska enkel design. Standard tangenterna med fem stycken macro tangenter som är placerade på vänster sidan på en rad som går lodrätt neråt. F-tangenterna har media-ikoner så att man kan använda dessa till exempelvis Spotify.

  Ikonerna som visar om CAPS/NUMLOCK är aktiverade ovanför numpaden på högersidan är ganska svåra att se då det är väldigt svagt ljus som lyser upp dem. Vet inte riktigt hur de tänkt där.

  Den mattsvarta ytan är väldigt stilren och håller fingeravtrycken borta. Väldigt effektivt om man spelar CSGO samtidigt som man äter chips! (rekommenderas ej).

  Även om tangentbordet är gjort i plast är det ganska tungt (1.5 KG) och gediget och känns som en kvalitetsvara.
  På undersidan sitter fem stycken glidskydd som fungerar ganska bra på de flesta ytor. Det sitter även två ben som går att fälla ut för att få en annan vinkel. Tyvärr har man inte satt något gummi på dessa så att tangentbordet ligger inte fullt lika stabilt med dessa utfällda. Vanligtvis kör jag alltid med dessa utfällda men har slutat då jag tycker det är skönare utan med Razer Blackwidow Chroma.

  Det första som fick mig att tveka till ett köp är avsaknaden av ett externt handlovsstöd. Men när man väl sitter med tangentbordet så saknar jag inte det alls. Tangentbordet är ganska lågt jämfört med andra tangentbord och då kravet på ett stöd inte lika stort. Dessutom har man lagt till en extra bit på nederdelen av tangentbordet som fungerar som ett litet stöd. Det absolut jobbigaste med ett tangentbord är ju oftast när plupparna som sätter fast stöden helt enkelt bryts av och det slipper man ju med Razer Blackwidow Chroma!  På högersidan sitter uttag för headset samt en USB 2.0 port. Dessa är enligt mig något dåligt placerade eftersom allt du stoppar in där kommer troligtvis vara i vägen för din mus och musmatta. Men det beror ju samtidigt lite på hur du sitter. Hade man placerat dem på baksidan så hade dem kanske istället varit i vägen för skärmen och hade man placerat dem på vänstersidan hade man ju haft sladden från headsetet i vägen. Det finns kanske ingen optimal placering då något alltid skulle störa sig på något men själv hade jag föredragit vänstersidan.

  Sladden är flätad och när man ska koppla in tangentbordet till sin PC så är det 2xUSB + 2×3.5-utgångar som gäller. Det är såklart guldpläterade.
  Mjukvaran
  Synapse 2.0 är en molnbaserad mjukvara som kräver registrering hos Razer. Men så länge du har internet så får du tillgång till dina sparade inställningar/macros. Du kan namnge, exportera eller importera profiler. Du kan också länka vissa program till en viss profil om så önskas.

  Chroma serien är ju mest känd för sitt RGB ljus och dess 16.5 miljoner färger. Tangentbordet har ganska många olika inställningar och det är lite svårt att skriva ner alltihop utan att det ska bli en bok utav det hela. Razer har publicerat en liten video på youtube som går igenom det mesta man kan ändra vad det gäller ljus och färger.  Som de nämner i videoklippet så finns det även färdiga färgprofiler att ladda hem via Razers hemsida. Två exempel på profiler finner ni här nedanför.

  Kort och gott så erbjuder Synapse 2.0 en hel massa ögongodis och personligen gillar jag allt det har att erbjuda. Färgerna är riktigt klara och funktionerna riktigt coola. Man kan ställa in styrka på ljuset också om man inte vill lysa upp hela rummet.

  Fast man får ju fråga sig om det verkligen är värt pengarna? Det finns billigare versioner utan en massa färger och blink blink. Själv tyckte jag det var kul att pilla med färgerna en dag och sedan kändes det lite "meh". Orkar folk verkligen sitta med en regnbåge som blinkar och har sig vid normal användning?

  Det finns också riktigt bra funktioner som exempelvis macro recorder (något krångligt). Det finns också "gaming mode" som kan stänga av vissa tangentkommandon som exempelvis Windows tangenten, Alt+F4 och Alt+Tab.

  Precis som med Razer DeathAdder Chroma så finns möjligheten att automatiskt stänga av allt ljus när skärmen går i viloläge(energisparläge).


  Användning
  Installationen gick smidigt och när jag pillat klart med färger och profiler så kändes tangentbordet väldigt bra vid både skrift och spel.

  Det speciella med Razer Blackwidow Chroma är deras egna gröna mekaniska Razer switchar framtagna för gaming. Jag länkar ytterligare en video från Razer då de förklarar bäst hur dessa switchar fungerar.  Efter en vecka med tangentbordet så är jag helt nöjd med dessa switchar. De är inte helt ljudlösa och har ett litet klickljud och det är skönt att både att spela och skriva med. Gillar man inte klickljudet kan man kolla på Razers andra tangentbord som har orangea switchar som då är ljudlösa (Razer Blackwidow Chroma stealth).

  Tangentbordet har "key roll-over anti-ghosting" för 10 knappar vilket räcker gott och väl då de flesta människor bara har 10 fingrar och trycker extremt sällan ner mer än 10 tangenter samtidigt. Tangentbordet klarar också av BROWN FOX-testet* utan några problem.

  BROWN FOX*
  För att testa hur bra ditt tangentbord registrerar kommandon kan man i wordpad eller liknande program hålla inne båda "shift" tangenterna och skriva "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS". Lyckas tangentbordet få med alla bokstäver räknas det som bra.


  Slutsats
  Jag kan inget annat säga än att Razer Blackwidow Chroma är ett grymt tangentbord. Med stor sannolikhet så är detta tangentbordet ett utav de absolut bästa för gaming. Det levererar grym prestanda och enorma möjligheter för att få en personlig look med hjälp av alla de färger och effekter och allt detta i en stilren och snygg design fylld av kvalitetskänsla.

  Det jag kan klaga på är att macro inspelaren är något krånglig. Att ikonerna för CAPS/NUMLOCK ovanför numpaden är dåligt upplysta och att glidskyddet inte riktigt är perfekt när man fällt ut de två fötterna på undersidan. Sedan är priset ganska högt. Borta på Maxfps.se kostar det 1590 kronor i dagsläget men vill man ha andra prisförslag så kan man titta på Prisjakt.se

  Edit: Razer har höjt priserna på flera produkter inklusive detta tangentbord som nu kostar 1890-1949 kronor vilket jag anser är ett alldeles för högt pris.
  Fördelar
 • Razers gröna switchar byggt för gaming i första hand
 • Snygg och stilren design
 • Bra och enkel mjukvara
 • Uttag för USB, mikrofon och hörlurar
 • N-Key roll via USB
 • Grymt RGB ljus med 16.8m färger och effekter
 • Hög kvalitet
 • Nackdelar
 • Priset
 • Krånglig macro inspelare
 • Inget glidskydd på de utfällbara fötterna
 • Priset för vissa
 • Dåligt upplysta ikoner för CAPS/NUMLOCK ovanför numpaden
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2015-05-19 13:43
  Bra recension :)
  #2
  2015-05-20 18:46
  Alltså det där med "Razers egna switchar". Yes dom är från kina och är faktiskt sämre än Cherry MX switcharna. Nae betala dyrt för ljus och utstyrsel är inte min grej.
  #3
  2015-05-25 18:53
  #2 Att de tillverkas i kina säger ju inget om kvaliteten? Ganska mycket tillverkas i sådana länder inom datorkomponenter osv. Det blir dock billigare tillverkningskostnader.
  #4
  2015-06-22 10:45
  Av mig hade den fått 9.5/10

  Lätt en av det bästa tangentbord jag har haft!
  SENASTE ARTIKLAR