LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION RAZER DEATHADDER CHROMA
Inledning
Razer behöver ingen närmare presentation då företaget är väldigt välkänt inom gamingscenen. De sponsrar både lag och events runt om i världen. De senaste veckorna har jag haft nöjet att få testa två produkter ur deras "Chroma" serie. Först ut blir musen Razer DeathAdder Chroma.

DeathAdder är ingen ny mus. Det är snarare en utav de äldsta mössen som fortfarande säljs. Första gången jag recenserade DA var redan 2007, men de har släppts flertalet nyare versioner utav musen och Razer har haft många år på sig att förbättra och finjustera musen. Razer DeathAdder Chroma är i skrivande stund den nyaste versionen som finns ute.


Specifikationer
 • Ergonomic right-handed design with textured rubber side grips
 • 10,000dpi optical sensor
 • Chroma lighting with 16.8 million customizable color options
 • Razer Synapse enabled
 • Five independently programmable Hyperesponse buttons
 • 1000Hz Ultrapolling
 • On-the-fly sensitivity adjustment
 • Always-on mode
 • 300 inches per second*/50g acceleration
 • Gold-plated USB connector
 • Seven-foot, lightweight, braided fiber cable
 • Approximate size: 127mm (Length) x 70mm (Width) x 44mm (Height)
 • Approximate weight: 105g

 • Första intrycket
  Vid första anblick så sitter jag här och undrar för mig själv: vad är det som är nytt? Genom att bara titta på musen så ser jag inga större skillnader alls.

  Ovansidan
  Tittar man på musen rakt uppifrån så finns det faktiskt inte så mycket att se. En höger och en vänster musknapp och ett scrollhjul med 16.8 miljoner färger. Det finns inga extra DPI knappar eller något annat. Scrollhjulet känns skönt. Motstånden på hjulet är dock en aningen subtila men det fungerar ändå bra.

  I designväg har musen inte förändrats speciellt mycket över åren. Den har samma ergonomiska form och ytan är svart, mattfärgad med ett material som ger ett bra grepp och motverkar fingeravtryck ganska väl.

  Fram och baksida
  På framsidan hittar vi en 2.1m lång sladd som är flätad samt ganska tunn och känns väldigt lätthanterlig. USB-porten är guldplätterad vilket nästan är ett krav när det gäller möss i den här klassen.

  På baksidan finns inte så mycket att se mer än Razers logotyp som jag redan nämnt.  Sidorna (höger & vänster)
  Det min gamla DA inte hade som den nya har är ett område på båda sidorna med mönstrat anti-glid gummiyta för bättre grepp. Det gillas!

  Musen är enbart för högerhänta och därför finner vi bara två sidoknappar på musens vänstra sida. Som högerhänt, så gillas den biten också. Är man vänsterhänt får man bita ihop och leta vidare! Knapparna är bra placerade i mitt tycke och känns sköna att trycka på. Lagom motstånd och lagom skönt klickljud. Stabilt!

  Undersidan
  Undersidan ser också välbekant ut. Tre musfötter i samma storlek som föregångaren. Personligen känns fötterna en aningen små och jämför man med konkurrenterna så har nog denna musen bland de minsta fötterna så vitt jag sett. Men samtidigt märker jag inte av någon större skillnad. Glidet fungerar hur bra som helst!

  På undersidan hittar vi såklart Razers 4G optiska sensor. Största nyheten här är väl att den numera har stöd för hela 10 000 DPI. Själv är jag inte särskilt imponerad och tycker DPI racet gått lite väl överstyr, precis som ditt aim när du spelar med såg hög DPI. Jag känner inte en enda spelare som har över 1000 DPI och att man försöker locka med mer och mer DPI känns bara löjligt. Men finns det någon där ute som verkligen längtat efter 10k DPI, grattis!


  Överlag känns Razer DeathAdder Chroma som en stabilt byggd mus utan en massa knappar och krims krams design som mest bara är i vägen. Det vissa kanske skulle sakna är i sådana fall en DPI knapp, men det finns eventuellt en lösning som fungerar för er i mjukvaran. Läs vidare!

  Mjukvaran
  Synapse 2.0 är en molnbaserad mjukvara som kräver registrering hos Razer. Men så länge du har internet så får du tillgång till dina sparade inställningar/macros. Du kan namnge, exportera eller importera profiler. Du kan också länka vissa program till en viss profil om så önskas.

  Jag låter bilderna tala för sig själva.


  Du kan lägga in upp till fem DPI steg som du sedan kan binda till exempelvis scrollen för att snabbt byta DPI in-game.

  Chroma serien är ju mest känd för sitt RGB ljus och dess 16.5 miljoner färger. Efter suttit med mjukvaran och alla dessa inställningar så känns de ju som att jag är redo för ett disco med en rejäl ljusshow här hemma i mitt vardagsrum! Visserligen är det tangentbordet som står för det mesta ljuset och den recensionen dyker snart upp på sidan!

  Om vi nu ska återgå till musen och dennes funktioner så är de rätt så simpelt. Det finns fyra funktioner totalt.

  - Breathing (pulserande ljus)
  - Static (en färg hela tiden)
  - Spectrum cycling (byter mellan flera olika färger)
  - Off (inget ljus alls)

  Du kan fritt välja färger och funktioner på scrollen och Razer logon. Du kan exempelvis ha breathing på logon och spectrum cycling på scrollen. Det enda jag kan anmärka på här är att breathing funktionen inte verkar finnas till scrollen utan fungerar enbart på logon. Känns som en liten miss, kanske de kan ordna detta i en mjukvaruuppdatering i framtiden?

  Ett stort plus i kanten får Razer som lagt in möjligheten att stänga av allt ljus när skärmen går i viloläge(energisparläge). Äntligen slipper jag stänga av ljuset manuellt varje gång jag ska sova!

  Du kan kalibrera musen för just din musmatta om du känner av att du har problem med att läsa underlaget.

  Under macro kan du spela in egna macros som du sedan kan aktivera med musen eller då främst kanske med ditt Razer tangentbord om du har ett sådant.

  Användning
  Jag har använt musen under en veckas tid i spel som CSGO, Neverwinter och GTA V. Den har ett bra glid. Den har bra precision. Musen läser underlaget galant även med snabba rörelser och jag har inte stött på några som helst problem. Passformen känns också bra och jag har ett stadigt grepp om musen även i de mest hektiska striderna. Värt att nämna är att formen passar bäst för palm och claw-grip.

  Slutsats
  Så vad har jag kommit fram till under testperioden? Razer DeathAdder Chroma är en utomordentligt bra mus som möter alla kriterier jag har som spelare. Det största klagomålen jag kan komma att tänka på är att scrollen inte har samma "breathing" funktion (pulserande ljus) som logotypen har och att man marknadsför musen som om 10000 DPI vore en stor grej när ingen vettig spelare kör med över 1000 ändå. Kanske också att musfötterna är lite små men varför klaga på det egentligen när jag inte märker av någon större skillnad jämfört med möss med större fötter?

  Razer DeathAdder Chroma kan köpas hos exempelvis Maxfps.se för 849 kronor.

  Edit: Priset ligger nu på skyhöga 849 kronor i de flesta butiker vilket jag anser är ett väldigt överpris.
  Fördelar
 • Bra optiskt sensor
 • Sköna knappar och scroll
 • 16.5m färger
 • Bra mjukvara och möjligheter till inställningar
 • Bra form och snygg design
 • Nackdelar
 • Priset
 • Aningen små musfötter
 • Ingen DPI knapp
 • Saknar breathing ljus på scrollen
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2015-05-12 18:04
  :love: najs!
  #2
  2015-05-19 18:21
  har den själv, rekommenderas starkt!
  #3
  2015-05-29 23:39
  Köpte en idag. Min rival som jag älskat kan ju slänga sig i väggen. Helvete va nice den är..
  #4
  2015-07-10 14:32
  Har enbart använt Deathadder sedan tidigt 2007, är inne på min 3e Deathadder men ingen av mössen har någonsin gått sönder, har enbart slitit ut gummiskiktet på toppen av musen så de har inte sett speciellt fräscht ut.

  Kan varmt rekommendera denna mus till alla högerhänta spelare (även om jag själv är vänsterhänt när det kommer till allt annat än datorn).
  #5
  2016-01-11 11:11
  Bästa musen ever! Skönast såklart! :drool:
  SENASTE ARTIKLAR