LOGIN
SENASTE NYHETER
RECENSION TESORO DURANDAL ULTIMATE BLACK
Inledning
Då var det dags för en relativt okänd tillverkare att hamna i BrutalCS recensionssektion. Företaget vi pratar om heter Tesoro och har nu gett oss möjligheten att recensera tangentbordet "Tesoro Durandal Ultimate G1NL LED - Mechanical", eller med enklare ord "Tesoro Durandal Ultimate".

Tangentbordet säljs med 4 olika switchar, röd, svart, brun eller blåa - Jag valde att använda mig av de svarta switcharna i denna recension. Priset är densamme oavsett switchar och ligger i skrivande stund på 995 SEK hos Maxfps.se.Features Tesoro Durandal Ultimate:
• USB Full N-Key Rollover
• Cherry MX Black Key Switch
• Gaming grade 50 million key actuations
• 5 profile shift-keys
• 128KB onboard memory
• 5 profile, 50 programmable macros in UI
• LED backlight, 4 profiles with dimmer
• USB: 2.0 Gold plated
• 2 High speed USB 2.0 ports
• Jacks for audio and microphone
• Hand/palm-rest

Technical specifications Tesoro Durandal Ultimate:
• Switch mount: 18k gold plated backed
• Actuation force 45g
• Responsiveness: 2mm - 4mm to bottom
• Cable lenght: 1.55m
• 455 x 206 x 43.4mm / 1.4Kg


Design och kvalitet

Designmässigt så kommer tangentbordet med ett relativt rent utseende, den är inte fylld med en massa onödiga hörn och kanter som t.ex. Razer gärna gillar. Tangentbordet är gjort i plast men har ett mönster som försöker efterlikna mörkt borstat stål, vilket dom har lyckats med enligt mig.
Högerkanten av tangentbordet och handledsstödet är även det format som någon sorts metall, det förstör absolut inte tangentbordet, men för mig som gillar stilrena designer så blir detta ett litet minus. Personligen är jag inte heller ett stort fan av handledsstöd, så problemet avverkades ju smärtfritt genom att ta bort handledsstödet och köra utan!
Lutningen är perfekt, även när man är tillbakalutad så ser man bokstäver och ikoner väldigt lätt.
Djupet på tangentbordet skulle kunna gå att få ner någon centimeter, man får känslan av att tangentbordet är lite klumpigt, men vad vore ett tangentbord utan en personlig design?Den nerbantade versionen av denna slipper bakgrundsbelysningen, men på Ultimate så finns den, och det tackar jag för! Belysningen har 4 olika profiler, svag, mellan och starkt ljus, samt att sista valet är en dimmer som pendlar mellan svag till stark.
Ljusstyrkan är jämn över hela bordet och är inte starkare i mitten, jämförtbart med möss som gärna lyser väldigt ojämnt. Relativt lite ljus tränger ut mellan knapparna, utan de lyser ut genom ikonerna på knapparna vilket ger en mer skärpa och stilren effekt.


Släpper vi ljuset och går över till det själva designmässiga på knapparna så ser vi snabbt att inga onödiga knappar existerar, utan macroknapparna som tillverkare dyrkar är fint inbakade mellan F7-F11 där F7 är profil 1 osv.
Jämför man med andra bord som har macroknappar på sidan, t.ex. Steelseries Apex så föredrar jag ett tangentbord utan dessa knappar, eller som i detta fallet att dessa macros är inbakade i F-knapparna.

Kvalité:
Tangentbordet hålls på plats med hjälp av 4 limmade gummilister på undersidan, en i varje hörn, med cirka ½-1dm ifrån ytterkant, mönstret är i form av små fyrkanter och är strax över 2cm breda.
Höjdmässigt så ser det ut som att bordet är vinklat och högre ju längre bort man kommer ifrån bordet, men i själva verket är det designen som spelar ett spratt där höljet är upphöjt medans knapparna håller samma höjd, exklusive nummer-raden som är någon millimeter högre upp.

Knappar & Funktioner

Cherry MX Black
För ett par år sedan så blev det väldigt stort med mekaniska switchar på sina tangentbord, där det finns olika färger som innebär olika konfigurationer. Det finns blandannat MX Black, Brown, Red, Blue men i mitt test så valde jag att använda mig av Black.

Vad är då speciellt med Black?
Cherry MX Black funkar på det viset att den är linjär, den aktiveras efter två millimeters tryck, och bottnar efter 4 millimeter. Exakt likadant som MX Red gör. Skillnaden mellan dessa två switchar är att fjädern som sitter under är mycket mjukare på red jämfört med black. Det resulterar därmed i att knapparna på Black blir hårdare att trycka ner.


Knappar
På detta tangentbord så kan man även skåda den underbara "Fn" funktionen, den gyllene knappen som låter ett tangentbord att hålla sig till standardlayouten. Med hjälp av denna knapp så väljer du allt ifrån att spela/pausa musiken, att enkelt ändra dina tangentbordsprofiler, tillomed byta färgprofil.
Förutom just Fn-funktionen så finns det inte mycket mer som skiljer sig ifrån andra tangentbord, alla knappar följer den bestämda standarden och därmed ska knappbyten ske smärtfritt.

Två styckna USB 2.0 uttag är lokaliserade på baksidan av tangentbordet där även mikrofon/ljud-ingång/utgång, till skillnad ifrån gamla tangentbord så får man ingen märkbar förlust i att använda sig av tangentbordets extra USB-uttag istället för datorns egna. Båda uttagen klarar 100mA vardera.Användning
Jag stoppade in CD-skivan och skulle installera innehållet i hopp om att det skulle vara drivrutiner som både skulle göra min upplevelse större i form av möjlig ljussättning, och annat smått & gott, men det visade sig att programvaran endast är till för macros och tillför mig därmed inga nödvändiga funktioner. Programvaran är också identisk med Qpad MK's programvara, och vad vet jag, kanske använder dom sig av samma företag för att koda deras program?


N-Key Rollover
Detta tangentbordet ska stödja N Key Roll Over, vilket egentligen innebär att följande fel inte ska kunna existera, som Ejziponken så fint skriver i en gammal recension "Det innebär att varje tangent helt oberoende skannas utav tangentbordets hårdvara, så att varje knapptryckning identifieras korrekt oavsett hur många andra tangenter som trycks ner eller hålls nere samtidigt." Men mitt problem som jag nämner nedan uppstår tyvärr ändå.

BROWN FOX:
För att då testa hur bra ditt tangentbord registrerar knapptrycken korrekt så kan man i wordpad eller liknande program hålla inne båda "shift" tangenterna och skriva "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS". Lyckas tangentbordet få med alla bokstäver räknas det som bra.
Problemet: Mitt test fick "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOGS" så testet klarar den, men tyvärr så klarar tangentborden ändå inte med flertalet nedtryckna knappar.
Problemet som uppstår med tangentbordet är att när jag snackar i Mumble/Ventrilo så använder jag mig av CAPSLOCK som push-to-talk, men håller jag då in den knappen samtidigt som jag springer med W och klickar på R (Ladda vapnet) så stannar min gubbe. Tangentbordet klarar alltså inte av att kombinera tillräckligt med knappar.
Efter att jag kontaktat tillverkaren av tangentbordet så kommer det fram att jag hade fått en tidig version av detta tangentbord, och nuvarande bord ska problemet vara fixat på. Är det så att man lyckas få en tidig version av bordet så finns det en driverfix till detta.

In-Game:
Väl inne i spel, bortsett ifrån mitt problem så är tangentbordet helt felfritt, att spela med de svarta switcharna var en ny upplevelse för mig, och absolut inget negativt. Vid spel som kräver väldigt snabba rörelser, t.ex. spel med snabba vapen som AK/Colt så kan det oftast kräva en del snabba rörelser, både in-game och med din mus. Men däremot när du spelar spel som inkluderar mycket nogranna rörelser såsom en AWP så är det viktigt att man inte går emot en knapp i ett viktigt tillfälle, och det anser jag att de svarta switcharna hjälper till med då det behövs mer kraft för att klicka på de knapparna.
Men i slutändan så är det mycket personligt känn på vilka switchar som passar dig bäst. Skulle jag fixat ett nytt tangentbord så skulle jag välja röda switchar, då dessa passar mig mer i smak.

Slutsats
Min första recension är nu slutförd, och jag är helnöjd! Då de flesta tangentbord är liknande, och inte lika mycket personligt som tex en mus så kan det se ut som att det är mycket negativ kritik, men saken är den att tangentbordet fungerar precis som ett vanligt tangentbord och jag har mer fokus på just de unika delar som tangentbordet har att erbjuda.
Produkten passar mer in vid tillfällen där bordet ligger still då det är ett professionellt byggt bord med komponenter som man självklart får kompensera ut i vikt, hela 1.4Kg för att vara exakt.
Vid beställning av tangentbordet så får man välja mellan de 4 vanliga MX Cherry switchar som nämns tidigare i denna artikel, vill du använda tangentbordet till stora delar av gaming så borde du välja mellan röda eller svarta switchar.

Facebook - Hemsida - Ultimate Black - Ultimate Red
Fördelar
 • Inga onödiga knappar
 • Den alltmer vanliga Fn knappen
 • Kompatibel med MX Cherry, man kan anpassa sina tangenter efter smak och tycke
 • Bra bordsfäste
 • Stilren design
 • Nackdelar
 • Klingande/Vibrerande ljud vid hårda klick
 • Storleken skulle kunna minskas på, speciellt på djupet
 • N-Key Rollover problem (Ska vara åtgärdat i de nya Durandal borden)
 • BrutalCS betyg:

  KOMMENTARER
  #1
  2013-12-22 21:42
  älskar designen :D ( mycket trevligt med nya recensioner!) ^_^
  #2
  2013-12-23 20:58
  Jag skulle vilja att det fanns SD-kort läsare i tangentbordet också. Det skulle va fett. Annars verkar de rätt najs
  #3
  2013-12-29 14:48
  #2 ne, onödigt :p
  SENASTE ARTIKLAR